Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τέσσερις στους πέντε Έλληνες επενδύουν σε ακίνητα

tags :
Τέσσερις στους πέντε Έλληνες επενδύουν σε ακίνητα
Το προφίλ των ακινήτων που αγοράζουν οι Έλληνες
Προς το θετικότερο κινείται η αγορά ακινήτων  η οποία  πλέον προσφέρει ακίνητα για επένδυση όπως και για την κάλυψη στεγαστικών  αναγκών. 
Έρευνα από το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates  προκύπτει ότι η αγορά αναθερμαίνεται χάρη στις κινήσεις επενδυτών που διαπιστώνουν ότι οι τρέχουσες τιμές αποτελούν μια ευκαιρία.
Επίσης  οι παραδοσιακοί  αγοραστές ακινήτων κινούνται με την προοπτική να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.
Σύμφωνα μα τα στοιχεία ο 1 στους 5 αγοραστές αναζητεί ακίνητο για οικιστική χρήση. Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates κ. Θωμάς Μπάκας εκτιμά  ότι φέτος θα ενισχυθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον  και θα συμβάλει στην άνοδο των τιμών  μετά την οκταετή κατρακύλα  εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 καταγράφεται  κινητικότητα  στην  κτηματαγορά  αλλά απουσιάζουν οι πράξεις και τα συμβόλαια - συμβόλαια... όσον αφορά τα επενδυτικά ακίνητα για Airbnb διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα στις περιοχές που αναζητούν με κόστος έως 600-700 ευρώ / τμ .

Το προφίλ των ακινήτων που αγοράζουν οι Έλληνες

1) Η κάλυψη στεγαστικών αναγκών  αποτιμάται  στο 20% από το σύνολο  των ακινήτων  που αγοράστηκε  τη χρονιά που πέρασε.
Το ενδιαφέρον  ήταν εστιασμένο σε  ακίνητα 2  υπνοδωματίων  έως 150.000 ευρώ όταν το ακίνητο  είναι στην περιοχή  των Νοτίων  Προαστίων (Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βύρωνας, Γλυφάδα, Δάφνη, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Π. Φάληρο, Υμηττός) Ακίνητα από 85 έως 110 τμ τα οποία  μετρούν περισσότερα από 30 χρόνια  ζωής  αλλά  είναι ανακαινισμένα.
Το κόστος  ανά τετραγωνικό  μέτρο κυμαίνεται  από 1.300 ευρώ τ.μ. έως 1.700 ευρώ τ.μ .
Όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας το διαθέσιμο κεφάλαιο μειώνεται στις 130.000 ευρώ  δηλαδή από 1.200 έως 1.500 ευρώ ανά  τ.μ. για  ακίνητα  από 85 έως 110 τ.μ. ( Ν.Κόσμος, Κυψέλη, Αμπελόκηποι, Άνω Πατήσια, Ιλίσια, Πολύγωνο, Γκάζι, Γκύζη, Γουδή, ΕλληνοΡώσων, Παγκράτι, Εξάρχεια, Πλ. Αττικής, Άγιος Ελευθέριος, Νεάπολη, Σεπόλια ).
Το 10 % των αγοραστών επέλεξε ακίνητα μεγαλύτερα των 120 τμ.
Αναζητούν ακίνητα 2 Υ/Δ  συνολικής  αξίας έως 150.000 αν πρόκειται για περιοχές των Νοτίων Προαστίων (Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Ηράκλειο, Μελίσσια, Πεύκη, Χολαργός, Χαλάνδρι, Παλλήνη) από 85 έως 110 τμ. περιοχές που μπορείς να βρεις ακίνητο από 1.300 ευρώ τμ έως 1.700 ευρώ τ.μ.

2) Για Επένδυση το 80 %.
Η επιλογή των επενδυτών Αναζητούν ακίνητα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας καθώς και στις δημοφιλείς περιοχές για βραχυχρόνια μίσθωση των παραλιακών προαστίων.
Ακίνητα κυρίως 40-60 τμ κατά 60 % και ακίνητα έως 120 τμ κατά 40 % που μπορούν να χωριστούν και να γίνουν 2 διαμερίσματα.
Επιλέγουν ακίνητα που να μην ξεπερνούν τα 600-700 ευρώ  τ.μ. και να χρήζουν ανακαίνισης.

3) Πάντως μικρότερο από 10 % ήταν το ποσοστό των Ελλήνων που προσανατολίστηκε  σε επαγγελματικά ακίνητα.  
Το 75 % που επένδυσε  σε επαγγελματικά ακίνητα  «κοίταξε» προς  τα   μικρά καταστήματα σε εμπορικές πιάτσες με στόχο το εισόδημα .
Το ύψος  της επένδυσης  έφθασε  τις 200.000 ευρώ .
Το 15 % σε βιομηχανικά ακίνητα και το 10 % σε καταστήματα επιφάνειας άνω των 150 τμ, κυρίως μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ή / και πολυεθνικές.

4) Ελάχιστοι ήταν οι επενδυτές που επέλεξαν να επενδύσουν στην αγροτική γη. Οι μοναδικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν επιχειρηματίες που στοχεύουν στη βιομηχανική  ή  τη  φαρμακευτική κάνναβη.

Αξίζει να  σημειωθεί  ότι στο σύνολο της χώρας μόλις 5.000 στεγαστικά δάνεια μέσης αξίας έως 70.000 ευρώ  έκριναν  οι τράπεζες.
Πλέον το εγχώριο τραπεζικό σύστημα  ζητεί  το 25 % της αξίας του ακίνητου  ως  συμμετοχή από τον δανειολήπτη  για να  εγκριθεί το δάνειο.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης