Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρό παζάρι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ - Μέτωπο κατά Weber, κερδίζει έδαφος ο Weidmann για την ΕΚΤ

Σκληρό παζάρι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ - Μέτωπο κατά Weber, κερδίζει έδαφος ο Weidmann για την ΕΚΤ
Δύσκολη αποστολή η επιλογή των πέντε προσώπων που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
(upd) Σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις στη σημερινή (28/05/2019) άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα αξιώματα της ΕΕ.
Αιχμή αποτέλεσε η προεδρία της Κομισιόν, με το πολιτικό μέτωπο κατά του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber να έχει ήδη σχηματιστεί, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι ο διάδοχος του Juncker.
Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η «μοιρασιά» των κορυφαίων αξιωμάτων.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η καγκελάριος Merkel είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τον Weber για να εξασφαλίσει την ΕΚΤ.
Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, αμέσως μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου υποστήριξε ότι συζητήθηκε η διαδικασία για την επιλογή των νέων επικεφαλής σε θέσεις όπως αυτή του προέδρου της Κομισιόν και όχι «ονόματα»
Πάντως η μάχη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο οποίος δεν επιθυμεί τον Βαυρό πολιτικόσ την προεδρία της ΕΚΤ,  αναμένεται σκληρή.
Πέντε ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αλλάξουν επικεφαλής τους επόμενους μήνες: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ θα επιλεγεί και ο νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας.

Tusk: Συμφωνία για τη διαδικασία επιλογής όχι για το πρόσωπο του επικεφαλής της Κομισιόν

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασκήσει το ρόλο του σύμφωνα με τη Συνθήκη και αυτό σημαίνει ότι δε θα ακολουθηθεί κάποια αυτόματη διαδικασία" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Ο Tusk μετέφερε την ικανοποίηση των ηγετών για την αυξημένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα "καλό οιωνό για την ΕΕ και το μέλλον της".
Σε ό,τι αφορά το διορισμό του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπόλοιπων θεσμικών οργάνων, σημείωσε ότι κατά το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών συζητήθηκε μόνο η διαδικασία και όχι πρόσωπα.
Για τη διαδικασία ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η "ισορροπία" σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία, το μέγεθος της χώρας, την πολιτική οικογένεια και το φύλο.
"Αλλά στο πραγματικό κόσμο δεν υπάρχει τέλεια ισορροπία", τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί να αποκλειστεί" κανένα πρόσωπο και ότι η ιδιότητα του "κορυφαίου υποψήφιου" δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει αρνητικά.
Ο Tusk πρόσθεσε ότι έλαβε εντολή από τους ηγέτες να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο.
Επισήμανε, δε, ότι δε συμφέρει κανέναν να ξεκινήσει ένας "διαθεσμικός πόλεμος" και δήλωσε ότι για την επιλογή του επικεφαλής της Επιτροπής είναι αναγκαία τόσο μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι θα σεβαστεί τη "γνώμη" του Ευρωκοινοβουλίου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία spitzenkandidat.

Υπέρ του spitzekandidat για την προεδρία της Κομισιόν το Ευρωκοινοβούλιο - Επιφυλάξεις από τους Φιλελεύθερους


Υπέρ της διαδικασίας του κορυφαίου υποψηφίου (spitzenkandidat) για την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάσσεται η πλειοψηφία των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του EK Αntonio Tajani.
Οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες προκειμένου να προετοιμάσουν τη θέση του ΕΚ ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής.
Μιλώντας προς τον Τύπο, ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ Manfred Weber χαιρέτισε το ψηφισμα του ΕΚ και σημείωσε ότι η μεγάλη προσέλευση των Ευρωπαίων στις κάλπες αποτελεί "ισχυρή δημοκρατική εντολή" για το Ευρωκοινοβούλιο και ότι τώρα πρέπει να γίνει συζήτηση σχετικά με το "περιέχομενο" του προγράμματος της επόμενης Επιτροπής.
Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Uddo Bulman τάχθηκε επίσης υπέρ της διαδικασίας και σημείωσε πως θα "αγωνιστεί" για τον υποψήφιο του κόμματός του, τον Fr. Timmermans για τον οποίο, όπως είπε, αυξάνονται οι πιθανότητες να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.
Η επικεφαλής των Πρασίνων Ska Keler σημείωσε με τη σειρά της ότι θα υποστηρίξει τους ήδη υπάρχοντες υποψήφιους των κομμάτων και όχι κάποιον που θα προτείνει το Συμβούλιο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν "βήμα προς τα πίσω", και ότι προτεραιότητα των Πρασίνων είναι να μπει στο πρόγραμμα της επόμενης Επιτροπής το ζήτημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Επίσης ανέφερε πως ανάμεσα στους κορυφαίους υποψήφιους θεωρεί και την M. Vestager των Φιλελευθέρων.
Σημειώνεται ωστόσο ότι οι Φιλελεύθεροι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εν λόγω διαδικασία.
Ο Guy Verhofstadt, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων (ALDE), της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επανέλαβε την αντίθεσή του στη διαδικασία «Spitzenkandidaten», εφόσον το σύστημα δεν είναι ενσωματωμένο σε μια διαδικασία εκλογής με διακρατικές εκλογικές λίστες.
Κατά τη σημερινή διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων στο ΕΚ, ο Verhofstadt ψήφισε κατά της δήλωσης που συνέταξε το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, και με την οποία ζητούσαν όπως ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν προέρχεται μόνο εκ των «Spitzenkandidat».
Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων τόνισε ότι το σημερινό σύστημα των επικεφαλής υποψηφίων όσο δεν είναι ενσωματωμένο σε διακρατικές λίστες, δεν είναι σοβαρό ούτε δημοκρατικό.
Ο Verhofstadt δήλωσε ακόμη πως το ΕΛΚ πιέζει σκληρά για το σύστημα «Spitzenkandidaten», αλλά δυστυχώς «σκότωσαν» τη νομιμότητά του όταν ψήφισαν κατά διακρατικών καταλόγων.
«Προσπαθούν να πορευτούν προς την εξουσία πάνω σε ένα άλογο που ήδη οι ίδιοι έσφαξαν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ένας υποψήφιος Spitzen που δεν μπορείτε να ψηφίσετε σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν απλά σοβαρός.
Για μας είναι σημαντικό ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν να αντιπροσωπεύει μια ευρεία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία με σαφές πρόγραμμα για την ανανέωση της Ευρώπης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την υποστήριξή της στον Weber για την προεδρία της Κομισιόν επαναλαμβάνει η Merkel

Την απόφαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνουν τη διαδικασία «Spitzenkandidat» για τα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαιρέτισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, και επανέλαβε την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Γερμανού Manfred Weber για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μιλώντας πριν από την άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, η Merkel δήλωσε πως τα κράτη - μέλη πρέπει να αποδείξουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την «ικανότητα να δράσει» και να συμφωνήσουν για τον πρόεδρο της Κομισιόν πριν από την εναρκτήρια σύνοδο του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου.
Η ίδια παραδέχεται πως ο Weber δεν είναι για όλους η προτιμώμενη επιλογή.
Σημειώνει, όμως, πως οι εταίροι της στον μεγάλο [κυβερνητικό] συνασπισμό υποστηρίζουν την αρχή «Spitzenkandidat» ή των κορυφαίων υποψηφίων -ως των έγκυρων υποψηφίων που πραγματοποίησαν προεκλογική εκστρατεία πριν από τις ευρωεκλογές- αν και δεν υποστηρίζουν απαραίτητα τον Weber.
Όπως σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, για να διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα, «έχουμε ακόμη πολύ χρόνο».

Υπέρ του Timmermans τάχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

Η επιλογή του M. Weber για τη θέση του προέδρου της Κομισόν, δεν ενώνει την Ευρώπη και θα είναι μια αρνητική εξέλιξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει προοδευτικό υποψήφιο και έδωσε στήριξη στην υποψηφιότητα του F. Timmermans, εφόσον είναι ο πρώτος στη διαδικασία, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα πρόσωπα αλλά και το πρόγραμμα, δηλαδή, τέλος στη λιτότητα, κοινωνική Ευρώπη, κλιματική αλλαγή.
"Μετά από 15 χρόνια επιλογής προσώπου για την προεδρία της Κομισιόν από την πλευρά των συντηρητικών, του ΕΛΚ, έχει έρθει η ώρα να υπάρξει προοδευτική επιλογή και γι' αυτό θα στηρίξω τον υποψήφιο που έρχεται πρώτος σε ψήφους μεταξύ των προοδευτικών υποψηφίων, θα στηρίξω την επιλογή του F. Timmermans", ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γόρδιος δεσμός» για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η επιλογή των πέντε προσώπων που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και θα συμβάλλουν να χαραχθεί το μέλλον της μόλις έγινε σημαντικά πιο δύσκολη αποστολή, μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής, στις οποίες ένα από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν είναι ο κατακερματισμός της πολιτικής δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις κύριες πολιτικές δυνάμεις των 28 κρατών-μελών.
Οι δύο κεντρώες πολιτικές ομάδες στο ΕΚ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, κεντροδεξιά) και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (Σ&Δ, κεντροαριστερά), που ιστορικά κυριαρχούσαν, δεν θα διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία στο σώμα των 751 εδρών.
Μαζί, θα διαθέτουν 325 έδρες στην επόμενη ευρωβουλή, από 401 στην απερχόμενη, δηλαδή πολύ λιγότερες από τις 376 που απαιτούνται ώστε να επικυρωθεί ο διορισμός του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων.

Η περίπλοκη κοινοβουλευτική αριθμητική θα είναι ανάμεσα στα προβλήματα που θα τεθούν στο τραπέζι όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν πρωτίστως ποιοι θα οριστούν επικεφαλής της επόμενης Κομισιόν, του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και της ευρωπαϊκής διπλωματίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αυτά τα πέντε πρόσωπα θα αναλάβουν από φέτος να συνδιαμορφώσουν και να εφαρμόσουν τις πολιτικές της ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις πολιτικές της εκ νέου ισχυροποιούμενης Ρωσίας ως τις ολοένα πιο περίπλοκες σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα, τις ψηφιακές απειλές, την εποπτεία του τομέα της τεχνολογίας.
Ήδη, άρχισαν οι τοποθετήσεις ενόψει των κρίσεων για τις θέσεις κλειδιά, με σχεδόν όλους τους πολιτικούς που εκφράστηκαν να δείχνουν πως κατανοούν ότι η διαδικασία θα είναι δύσκολη.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες έχουν ήδη ξεκινήσει με την ALDE, τη φιλελεύθερη συμμαχία που ενισχύθηκε χάρη στις ψήφους που έλαβε το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron, να αναμένεται να αναδειχθεί τρίτη δύναμη, ακολουθούμενη από τους Πράσινους, που κατέγραψαν αξιοσημείωτη άνοδο.
«Δεν είναι δυνατή καμία ισχυρή πλειοψηφία χωρίς τη νέα μας ομάδα» καθώς στις εκλογές αυτές «είναι σαφές ότι δεν ήταν οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές που κέρδισαν τις περισσότερες έδρες, αλλά η δική μας, φιλοευρωπαϊκή ομάδα», είπε ο επικεφαλής της ALDE Guy Verhofstadt.
Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι εξάλλου δεν θα διαθέτουν πλειοψηφία.
Η εικόνα εξάλλου μοιάζει ανάμικτη: το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Marine Le Pen κέρδισε το LREM στη Γαλλία, η Lega του Matteo Salvini κέρδισε στην Ιταλία, το κυβερνών Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας κέρδισε πάνω από τις μισές ψήφους στη χώρα, ενώ οι εθνικιστές που κυβερνούν στην Πολωνία προηγούνται έναντι της ενωμένης αντιπολίτευσης.
Το να διαμορφωθεί νέα κεντρώα συμμαχία συνεχίζει να είναι πιθανό όταν το νέο ΕΚ θα συγκροτηθεί σε σώμα τη 2α Ιουλίου, αλλά κι αυτό θα είναι δυσκολότερο καθώς θα πρέπει να βρεθούν περισσότεροι εταίροι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ίδιο.


Ρυθμιστής ο Macron

Ο Manfred Weber, ο βασικός υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στηρίζει το αίτημά του να αναλάβει την Κομισιόν στο λεγόμενο σύστημα των Spitzenkandidaten, το οποίο υιοθετήθηκε το 2014 για να ενισχύσει την προσέλευση των ψηφοφόρων.
Ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν είναι αποδεκτή από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος είναι αντίθετος στο σύστημα των Spitzenkandidaten.
Ο Μacron έχει προγραμματίσει συζητήσεις με πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, ενόψει της σημερινής άτυπης συνόδου στις Βρυξέλλες.
Ο Γάλλος πρόεδρος βασίζεται στη στήριξη οκτώ ηγετών κρατών της φιλελεύθερης οικογένειας και θα αναζητήσει τη στήριξη πέντε ακόμη σοσιαλιστών ηγετών, επικεφαλής των οποίων είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez με τον οποίο συναντήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ στο Παρίσι.
«Κάποιοι ηγέτες κρατών θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να τορπιλίσουν κάποιον Spitzenkandidat, αλλά όχι όλο το σύστημα των Spitzenkandidaten», εκτίμησε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στήριξη στον Timmermans από τον Sanchez

Ο πρώθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Ολλανδό Σοσιαλιστή F. Timmermans για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Η οικογένεια των Σοσιαλδημοκρατών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη με τον καλύτερο υποψήφιο, τον Timmermans.
Ελπίζω ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο.
Έχει τις ικανότητες και την εμπειρία", είπε ο Σάντσεθ προσερχόμενος στο άτυπο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή Juncker

Το ΕΛΚ επιμένει ότι ο Manfred Weber, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του, πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.
Οι Σοσιαλιστές όμως απορρίπτουν το ενδεχόμενο να τον υποστηρίξουν και προτείνουν στους ευρωπαίους ηγέτες τον δικό τους υποψήφιο, τον Ολλανδό Frans Timmermans.
Η υποψήφια που είναι πιο πιθανό να πάρει προβάδισμα στην επιλογή των ομάδων είναι ο Επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ και h πρώην υπουργός της Δανίας Margrethe Vestager.
Εάν το κοινοβούλιο δεν ταχθεί υπέρ ενός υποψηφίου κατά πλειοψηφία, η θέση του έναντι των ηγετών θα αποδυναμωθεί.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ορίσει τον υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήδη πολλοί από τους ηγέτες έχουν αφήσει να γίνει σαφές ότι δεν θα προκρίνουν το πρόσωπο που θα προτείνει το ΕΚ.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ο Γάλλος Michel Barnier, και η επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Βουλγάρα Kristalina Georgieva, είναι επίσης ανάμεσα στα πρόσωπα που κυκλοφορούν.
Στο μεταξύ, οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez στην Ισπανία κέρδισαν τη δεύτερη συναπτή εκλογική αναμέτρηση, ενισχύοντας τις πιθανότητές τους να εξασφαλίσουν κάποιο από τα κορυφαία αξιώματα στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk δεν περιμένει να υπάρξει ομοφωνία στη σύνοδο της 28ης Μαΐου για κάποιον υποψήφιο, αλλά να του δοθεί εντολή να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις — που ευελπιστεί ότι θα έχει ολοκληρώσει μέσα στον Ιούνιο, για να να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει έστω προσωρινή παράλυση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Weber: Το ΕΛΚ είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς για την προεδρία της Κομισιόν

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ - EPP) είναι έτοιμο να κάνει κάθε απαραίτητο συμβιβασμό σχετικά με τον διορισμό προέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο υποψήφιος του κεντροδεξιού κόμματος για την κορυφαία θέση της ΕΕ, Manfred Weber.
Ο Weber μίλησε αφού οι κύριες πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου της ΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αρχή ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να είναι ένας από εκείνους που έκαναν προεκλογική εκστρατεία για τη θέση.
Εκτός από τον Weber, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει τον κεντροαριστερό υποψήφιο Frans Timmermans και τη Φιλελεύθερη Margrethe Vestager, νυν Επίτροπο Ανταγωνισμού.

Vestager κατά Weber: Το ΕΛΚ δεν μπορεί να μονοπωλεί την πρόσβαση στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν

«Δεν μπορεί μόνο το μεγαλύτερο κόμμα να έχει πρόσβαση στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, ειδικά όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει χάσει τις εκλογές", δήλωσε η Δανέζα φιλελεύθερη πολιτικός και διεκδικητής της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της "Handelsblatt".
Η πολιτική της οικογένεια, οι Φιλελεύθεροι, θα συζητήσει τώρα με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους για μια πιθανή συνεργασία, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η Vestager δήλωσε την Κυριακή ότι θα επιθυμούσε να γίνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Δανέζα πολιτικός αναμένει ωστόσο ότι, εκτός από τους κορυφαίους υποψηφίους (Spitzenkandidaten) των κομμάτων, θα υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Jean Claude Juncker.
“Θα μπορούσαν επίσης να θέσουν υποψηφιότητα και αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων”, δήλωσε.
H κ. Vestager δεν αναμένει πάντως να ληφθεί σύντομα απόφαση για το πρόσωπο που θα αναλάβει το κορυφαίο ευρωπαϊκό αξίωμα: «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα παζλ με πολλά κομμάτια - και αυτό απαιτεί χρόνο», όπως δήλωσε στην Handelsblatt.

Ερωτηματικό η διαδοχή Draghi, κερδίζει έδαφος ο Weidmann

Για το Βερολίνο προτεραιότητα αποτελεί να διασφαλίσει ότι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι Γερμανός, ωστόσο αξιωματούχοι στη Γερμανία γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Βαυαρός Weber δεν έχει εμπειρία διακυβέρνησης και αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει ότι θα είναι ο διάδοχος του Juncker.
«Εάν ο Weber δεν ξεπεράσει τα εμπόδια για τον διορισμό του στην Κομισιόν, τότε η ΕΚΤ είναι μια εναλλακτική», δήλωσε στους Financial Times στενός συνεργάτης της Merkel.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα για τη Γερμανία να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ.
Ωστόσο πιθανή υποψηφιότητα του Jens Weidmann δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς δεν είναι καλοδεχούμενη στον ευρωπαϊκό Νότο και στη Γαλλία.
Ο Weidmann το γνωρίζει και για αυτό επιδίδεται σε μια εκστρατεία «γοητείας», μιλώντας σε εφημερίδες του ευρωπαϊκού Νότου και υπερασπιζόμενος την επεκτατική νομισματική πολιτική που έχει εφαρμόσει η ΕΚΤ.
Η Merkel, μολονότι στηρίζει τη υποψηφιότητα Weber, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Γερμανία να διεκδικήσει και άλλα αξιώματα.
«Στηρίζω τον Weber για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία δεν διαθέτει εξέχουσες προσωπικότητες, κατάλληλες και για τα υπόλοιπα πόστα», δήλωσε η καγκελάριος.
Ο κίνδυνος για τη Merkel είναι να χάσει μια μοναδική ευκαιρία και να μείνει τελικά με άδεια χέρια, έχοντας αποτύχει να εξασφαλίσει για τη Γερμανία κάποιο από τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, αναφέρουν αξιωματούχοι στους FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης