Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall Street λόγω της αγοράς ομολόγων - Απώλειες -0,93% για Dow Jones

Πιέσεις στη Wall Street λόγω της αγοράς ομολόγων - Απώλειες -0,93% για Dow Jones
Πιέσεις στο Μιλάνο καθώς η ΕΕ αναμένεται να εκκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία
(upd) Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε σήμερα 28/5 η Wall Street, μετά τη σημαντική υποχώρηση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, πορεία η οποία προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές για την «υγεία» της αμερικανικής οικονομίας.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 2,26%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρήσει 0,93% στις 25.347 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,82% στις 2.802 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,39% χαμηλότερα στο επίπεδο των 7.607 μονάδων.

Ισχυρή άνοδο 7,2% σημείωσε η μετοχή της Fiat Chrysler, στον απόηχο της χθεσινής είδησης ότι η ιταλο-αμερικανική εταιρεία έχει υποβάλει πρόταση για συγχώνευση με τη Renault, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.
Η μετοχή της Apple είχε πτώση 0,4%, καθώς η Citi περιέκοψε την τιμή - στόχο της για τον τεχνολογικό κολοσσό στα 205 δολ., από 220 δολ. προηγουμένως.
Από την άλλη, η μετοχή της General Electric υποχώρησε κατά 1,48%, καθώς δημοσίευμα του «Reuters» ανέφερε ότι η αμερικανική εταιρεία φέρεται να έχει ανακοινώσει σχέδια για την περικοπή περίπου 1.000 θέσεων εργασίας στη Γαλλία, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να την θέσει σε κόντρα με τη γαλλική κυβέρνηση.
Τα «βλέμματα» παραμένουν στις εξελίξεις στο εμπόριο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, στην Ιαπωνία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Trump αναφέρθηκε στην «απίστευτα μεγάλη» εμπορική ανισορροπία των δύο χωρών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αναμένει να υπάρξει μία εμπορική συμφωνία αργότερα εντός του έτους.
Επιπλέον, οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία.
Χθες (27/5), ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμα μακριά από το να συνάψουν μία συμφωνία, αναφέροντας ότι «θα επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν μία συμφωνία, αλλά εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε μία συμφωνία».
Οι εμπορικές εντάσεις έχουν ασκήσει πιέσεις στις μετοχές, με τον S&P 500 να υποχωρεί περισσότερο από 4% από την αρχή του Μαΐου.
Στον αντίποδα ισχυρά ανοδικά κινήθηκε το ETF GREK, το οποίο ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται έως και 9%, αλλά τελικά «έκλεισε» με κέρδη 7,36% στα 8,53 δολάρια.



Ήπιες πιέσεις στις ευρωαγορές

Πιέσεις δέχτηκε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, προκαλώντας νευρικότητα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι ανησυχίες για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας επισκίασαν την είδηση για συνομιλίες συγχώνευσης Fiat-Chrysler και Renault.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» παραμένουν στραμμένα στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα αξιώματα της ΕΕ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,22% κι έκλεισε στις 375,9 μονάδες, αντιστρέφοντας τα αρχικά του κέρδη.
Σε τροχιά ανόδου παρέμεινε ο κλάδος αυτοκινήτων, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,7%, στον απόηχο της χθεσινής είδησης ότι η Fiat Chrysler έχει υποβάλει πρόταση για συγχώνευση με τη Renault, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.
Η μετοχή της Fiat Chrysler σημείωσε πτώση 0,9% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, χάνοντας τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, ενώ της Renault έκλεισε με κέρδη 0,8%.
Από την άλλη, υπό πίεση βρέθηκε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,3%, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανόν να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για το χρέος.
Πιέσεις δέχτηκαν ιδιαίτερα οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί κατά 1,1%, την Unicredit κατά 1,4% και την UBI Banca κατά 0,2%.
Ο δείκτης FTMIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,5% στις 20.260,98 μονάδες, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν περαιτέρω επιδείνωση, με εκείνη του 10ετούς να ανέρχεται στο 2,68%, από 2,658% στο χθεσινό κλείσιμο.


Παράλληλα, και όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ρώμη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους 3,5 δισ. ευρώ και φυσικά να ξεκινήσει ένας νέος γύρος έντονης κόντρας με τις Βρυξέλλες με αρνητικά αποτελέσματα τόσο για την ίδια την Ιταλία όσο και για την Ευρωζώνη.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,37% κι έκλεισε στις 12.027,05 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,12% στις 7.268,95 μονάδες, ενώ ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 5.312,69 μονάδες.


Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε Ιαπωνία και ΗΠΑ


Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε εστιασμένη στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στην Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,37% στις 21.260,14 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 2.048,83 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,21% και τις 10.312,31 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,38% στις 27.390,81 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 6.484,80 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 2.909,91 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με απώλειες 0,62% στις 9.035,69 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης