Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάθημα για Brexiters και Ιταλία - Ο λαϊκιστής Τσίπρας κινδυνεύει

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάθημα για Brexiters και Ιταλία - Ο λαϊκιστής Τσίπρας κινδυνεύει
Το Bloomberg σχολιάζει τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της Κυριακής (26/5/2019)
Στη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στις ευρωεκλογές αναφέρεται άρθρο του Bloomberg επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αποτελέσει ένα... μάθημα και για την Ιταλία.
«Οι ευρωεκλογές προορίζονταν να σηματοδοτήσουν τα υψηλά ποσοστά του λαϊκισμού στην Ευρώπη.
Αντιθέτως, ενδεχομένως να οδήγησαν στην πολιτική απομάκρυνση του τελευταίου πρωταθλητή της: του Αλέξη Τσίπρα» επισημαίνεται στο άρθρο.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η ανακοίνωση νέων εκλογών και η νίκη της ΝΔ έχει ενθουσιάσει τους επενδυτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε τη Δευτέρα (24/5/2019) στο 3,08% από 3,33% και στο Χρηματιστήριο καταγράφηκαν κέρδη 6%.
Το Bloomberg αφού παρουσιάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει ότι έχει καταφέρει να παρουσιάζει ανάπτυξη.
Ωστόσο, αφήνει αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα αν και δεν τον ονοματίζει: «Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν μια συνήθεια να αυξάνουν τις προσδοκίες και στη συνέχεια να συνθλίβουν, αλλά η πολιτική πλατφόρμα του Μητσοτάκη, που περιλαμβάνει μεγάλες μειώσεις στην εταιρική φορολογία που θα χρηματοδοτηθούν με τις περικοπές των δαπανών, φαίνεται ισορροπημένη.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες και δεν είναι σαφές εάν η ΝΔ θα επιμείνει πραγματικά στην εν λόγω υπόσχεση μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Αλλά το μάθημα της περασμένης δεκαετίας είναι σαφές: εάν η Ελλάδα μπορεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και να επιτύχει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης, δεν υπάρχει ανάγκη για υπερβολική λιτότητα».

Ο Τσίπρας βασίστηκε στην... εξαπάτηση

Κι αφού το Bloomberg αναφέρεται σε ακόμα ένα ακόμα επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τη Συμφωνία των Πρεσπών, η επίθεση στον κ. Τσίπρα συνεχίζεται.
«Είναι αδύνατο να ξεχάσουμε ότι η άνοδος στην εξουσία του Τσίπρα βασίστηκε στην εξαπάτηση.
Όταν κέρδισε την πρώτη του θητεία στις αρχές του 2015, το έκανε με τη δέσμευση ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη  με ένα νέο πρόγραμμα που θα είχε καλύτερους όρους.
Αντ' αυτού, η χώρα βυθίστηκε σε μια νέα ύφεση, αναγκάζοντας τους Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις να ζήσουν με capital controls.
Στη συνέχεια επέστρεψε στην προηγούμενη αντιφατική στάση του, καταστρέφοντας τους πιο ριζοσπαστικούς συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη, για να υπογράψει συμφωνία, όπου δεν κέρδισε σχεδόν τίποτα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η πολιτική εξέλιξη του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μάθημα και για άλλες χώρες.
Όπως αναφέρεται, «η σκοτεινή πλευρά των λαϊκιστών της Ευρώπης δεν είναι η κριτική τους για την κακή λειτουργία της ΕΕ, αλλά η αμείλικτη ανεντιμότητα τους για το τι μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διαπραγμάτευση με άλλα κράτη μέλη.
Αυτό βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο στρατόπεδο με τους Brexiters της Βρετανίας και τη Lega και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων της Ιταλίας».
Και το Bloomberg καταλήγει επισημαίνοντας ότι μπορεί οι ψηφοφόροι να κουράστηκαν από τα παραδοσιακά κόμματα «αλλά δεν είναι τυφλοί όσον αφορά τις αποτυχίες των νέων.
Ο Τσίπρας ήταν πρωτοπόρος μεταξύ των λαϊκιστών και είναι ένας από τους πρώτους που κινδυνεύει να εκδιωχθεί».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης