Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Πλήγμα στα κρατικά έσοδα από τη διαφθορά – Ωθείται η φοροδιαφυγή

ΔΝΤ: Πλήγμα στα κρατικά έσοδα από τη διαφθορά – Ωθείται η φοροδιαφυγή
Πλήγμα στα έσοδα των κρατών από τη διαφθορά, αναφέρει μελέτη του ΔΝΤ
Μία σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ των κρατικών εσόδων και της διαφθοράς σε 180 χώρες, αποδεικνύει η μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στην οποία σχολιάζεται πως όταν οι πολίτες εκτιμούν ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι διεφθαρμένος, είναι πιθανότερο να επιλέξουν τη φοροδιαφυγή.
«Το κόστος της διαφθοράς είναι βαθύ.
Τα χρήματα των φορολογουμένων χάνονται με διάφορους τρόπους.
Εξίσου επιζήμιος είναι ο τρόπος με τον οποίο διαβρώνεται η ικανότητα της κυβέρνησης να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας κατά τρόπο που ωφελεί όλους τους πολίτες.
Και καμία χώρα δεν είναι άνοση στη διαφθορά».
Η μελέτη «διαπιστώνει ότι οι πιο διεφθαρμένες χώρες εισπράττουν λιγότερους φόρους, καθώς οι άνθρωποι δωροδοκούν για να τους αποφύγουν, μεταξύ άλλων.
Επίσης, όταν οι φορολογούμενοι πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις τους είναι διεφθαρμένες, είναι πιθανότερο να αποφύγουν την πληρωμή φόρων».
Το διάγραμμα δείχνει ότι, συνολικά, οι λιγότερο διεφθαρμένες κυβερνήσεις συγκεντρώνουν 4% του ΑΕΠ περισσότερα φορολογικά έσοδα από τις χώρες που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά με υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς.
«Ορισμένες μεταρρυθμίσεις των χωρών δημιούργησαν ακόμη υψηλότερα έσοδα.
Η Γεωργία, για παράδειγμα, μείωσε σημαντικά τη διαφθορά και τα φορολογικά έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν και αυξήθηκαν κατά 13% του ΑΕΠ μεταξύ 2003 και 2008.
Οι μεταρρυθμίσεις της Ρουάντα για την καταπολέμηση της διαφθοράς από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 απέφεραν καρπούς και τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% του ΑΕΠ. (…)
Η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί πολιτική βούληση για τη δημιουργία ισχυρών φορολογικών θεσμών που προάγουν την ακεραιότητα και την υπευθυνότητα σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα», σχολιάζει το Ταμείο, συμβουλεύοντας τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στον ανεξάρτητο εξωτερικό έλεγχο.
«Αυτό επιτρέπει στους ελεγκτικούς οργανισμούς και στο ευρύ κοινό να παρέχουν αποτελεσματική εποπτεία.
Για παράδειγμα, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα και η Παραγουάη χρησιμοποιούν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στους πολίτες να παρακολουθούν τη φυσική και οικονομική πρόοδο των επενδυτικών σχεδίων.
Η Νορβηγία έχει αναπτύξει υψηλό επίπεδο διαφάνειας για τη διαχείριση των φυσικών πόρων της».
Επίσης:
«-Μεταρρυθμίσεις.
Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγαλύτερες όταν οι χώρες σχεδιάζουν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς από όλες τις οπτικές γωνίες.
Για παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση θα έχουν μεγαλύτερη αποπληρωμή αν οι φορολογικές νομοθεσίες είναι απλούστερες και μειώνουν το περιθώριο διακριτικής ευχέρειας των υπαλλήλων.
-Δημιουργήστε μια επαγγελματική δημόσια υπηρεσία.
Η διαφανής προσέλκυση και η αμοιβή με βάση την αξία, μειώνουν τις ευκαιρίες διαφθοράς.
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών, τα υπουργεία και οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να προωθήσουν τη δεοντολογική συμπεριφορά, θέτοντας σαφή τόνο στην κορυφή.
-Περισσότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Οι χώρες μπορούν επίσης να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να καταστήσουν δυσκολότερη τη διασυνοριακή διαφθορά».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης