Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ιταλία το 2019 – Κινδυνεύει με νέα υποβάθμιση

Scope: Αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ιταλία το 2019 – Κινδυνεύει με νέα υποβάθμιση
Έκθεση της Scope για την Ιταλία 
Διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ιταλία αναμένει για το τρέχον έτος η Scope Ratings, προειδοποιώντας ότι, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, ενδέχεται να υποβαθμιστεί εκ νέου η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η επικράτηση της Lega Nord στις ευρωεκλογές, του κόμματος υπό την ηγεσία του Matteo Salvini, εγείρει νέες ερωτήσεις σχετικά με τη δέσμευση της Ιταλίας για πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού αρχίζει συνομιλίες για τον προϋπολογισμό του 2020.
«Το αποτέλεσμα των επερχόμενων διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό με την ΕΕ θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις προοπτικές αξιολόγησης της Ιταλίας.
Τον Δεκέμβριο του 2018, η Scope υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στο BBB+, από A-, αναβαθμίζοντας σε σταθερό το outlook. (…)
Οι προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε οποιαδήποτε δημοσιονομική επιδείνωση που θα μπορούσε να προκύψει από τον προσεχή προϋπολογισμό για το 2020, καθώς και τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς μέχρι το 2023, όταν λήγει η θητεία της τρέχουσας κυβέρνησης.
Αναμένουμε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,6% του ΑΕΠ το 2019, από το 2,1% το 2018», σχολιάζεται.
Η Scope προβλέπει μια ελαφρώς ανοδική πορεία για το χρέος, στο 133,8% του ΑΕΠ έως το 2021 από 132,2% το 2019, έπειτα από αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2019-2021, πραγματική αύξηση 0,2%, 0,6% και 0,75% το 2019, το 2020 και το 2021 αντιστοίχως.
«Ο κίνδυνος είναι ότι ο δείκτης χρέους της Ιταλίας θα έχει παραμείνει κατά προσέγγιση στάσιμος κατά τη διάρκεια των ετών παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, όπως συμβαίνει σήμερα, μόνο για να επιδεινωθεί σημαντικά η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση», σημειώνει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης