Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε πεδίο προεκλογικής μάχης το 12ο Insurance Conference για το ποιος κάνει καλύτερο ασφαλιστικό

tags :
Σε πεδίο προεκλογικής μάχης το 12ο Insurance Conference για το ποιος κάνει καλύτερο ασφαλιστικό
Κόντρα κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα
Η πολιτική αντιπαράθεση, με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά ενόψει των εθνικών εκλογών, επισκίασε το συνέδριο της 12ου Insurance Conference για το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης στη  χώρα, με τον διοικητή της ΤτΕ να πυροδοτεί την κυβερνητική μήνη, για τα περί «σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία» και για τα «στενά περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων, τον αρμόδιο υπουργό να αποκλείει οποιαδήποτε ανάπτυξη 3ου πυλώνα, τη «γκάφα» Βρούτση για τις 120 δόσεις και τη θέση της ΝΔ για ανάπτυξη και των τριών πυλώνων ασφάλισης.
Αρχικά το λόγο στο συνέδριο έλαβε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος ζήτησε διάλογο με την όποια κυβέρνηση εκλεγεί για το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης και του 3ου πυλώνα, τονίζοντας ότι στόχος της ΕΑΕΕ είναι να βρίσκεται δίπλα στην Πολιτεία ανεξάρτητα από όποια κυβέρνηση.
Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι προτάσεις και λύσεις για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού υπάρχουν από την ΕΑΕE. Η πολιτική απόχρωση δεν επηρεάζει αν θα έχει το σύστημα πυλώνες αλλά αν θα έχει λιγότερο ή περισσότερο δημόσιο σύστημα.
Ζήτησε από την Πολιτεία να δοθούν κίνητρα για αποταμίευση, καθώς ο μέσος Έλληνας έχει συσσωρεύσει κεφάλαια μόνο για τρεις ημέρες μόνο, το 0,7% του ΑΕΠ.

Γιάννης Στουρνάρας: Στενά τα περιθώρια χρηματοδότησης  συντάξεων από τον προϋπολογισμό

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στην πορεία της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα, η οποία παρά την ποιότητα των υπηρεσιών «δεν αντανακλάται στα αποτελέσματά της: το 2006, η παραγωγή ασφαλίστρων ανερχόταν σε 4,7 δισεκ. ευρώ, ενώ το 2018, δώδεκα χρόνια μετά, υποχώρησε στα 3,8 δισεκ. ευρώ». Σημείωσε ότι  έχουμε ενδείξεις ότι η ασφαλιστική αγορά έχει αρχίσει να ανακάμπτει την τελευταία διετία, με ρυθμό ταχύτερο από την ελληνική οικονομία (1,5% η ανάπτυξη το 2018, 1,9% ο ασφαλιστικός κλάδος).  
Η δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του Μ. Μαξίμου, αφορά την αναγκαιότητα, «να αναγνωρίσει η πολιτεία» ότι ο ιδιωτικός χαρακτήρας της ασφαλιστικής βιομηχανίας δεν την τοποθετεί απέναντι στο κοινωνικό όφελος
Υπογράμμισε το βασικό ρόλο των επαγγελματικών ταμείων ώστε να λειτουργούν ως θεματοφύλακες των υποσχέσεων του εργοδότη προς τους εργαζόμενους. Τόνισε  ότι για να λειτουργήσει με επιτυχία στην πράξη, ο θεσμός δεν θα πρέπει να είναι ούτε κρατικός ούτε ιδιωτικοασφαλιστικός. Θα πρέπει να είναι απλώς επαγγελματικός. Σε ένα τέτοιο σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης, σίγουρα ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε, κατόπιν βεβαίως ειδικής αδειοδότησης, να αναλάβει έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων.  
Σημείωσε επίσης, αφήνοντας ξεκάθαρα αιχμές για την κυβερνητική πολιτική ότι η πλημμελής εφαρμογή ή και ανατροπή των μεταρρυθμίσεων αυξάνει τις απαιτήσεις από τα δημόσια ταμεία και συνεπάγεται υψηλότερη συνταξιοδοτική δαπάνη. Τόνισε ότι το συνταξιοδοτικό  μπορεί να μετατραπεί από πρόβλημα σε μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, καθώς  τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που συσσωρεύονται στο πλαίσιο του πρώτου, δημόσιου, πυλώνα πρέπει να συμπληρωθούν με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα.
Με τον τρόπο αυτό τόνισε ο κ. Στουρνάρας, μπορούν να αμβλυνθούν και οι στρεβλώσεις του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. οι υψηλές εισφορές)που δρουν ως αντικίνητρα στην αύξηση της απασχόλησης, είτε από την πλευρά της ζήτησης είτε από την πλευρά της προσφοράς εργασίας.
Αναφορικά με την θέση που εξέφρασε για την υγεία, ο Γιάννης Στουρνάρας  τόνισε ότι οι Έλληνες πολίτες θα ωφεληθούν από την εισαγωγή ενός εθνικού, δημόσιου, καθολικού, συστήματος υγείας που να καλύπτει τις «ανάγκες» του πληθυσμού και να αφήνει τη χρηματοδότηση και την κάλυψη των «επιθυμιών» του σε μια κατάλληλα εποπτευόμενη αγορά ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.  

Τάσος Πετρόπουλος: η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο της δημόσιας

Την ξεκάθαρη θέση ότι η  ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, εξέφρασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.
Τόνισε ότι «η πολιτική σύγκριση των κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να γίνεται επί προγραμμάτων που αφορούν τη ζωή των πολιτών και την προοπτική της χώρας», υπογραμμίζοντας ότι «η συζήτηση για το ασφαλιστικό θα επαναλαμβάνεται. Σημασία, όμως, έχει να δούμε με ποιους όρους και με ποια στόχευση θα διεξάγεται η συζήτηση, καθώς η κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να αποτελεί απλώς ένα λογιστικό μέγεθος. Ούτε να συμπιέζονται οι παροχές δήθεν για την ανάπτυξη».

Γιάννης Βρούτσης: η ρύθμιση των 120 δόσεων υπονομεύει την εθνική οικονομία

Για καταδίκη της κυβερνητικής πρότασης του ασφαλιστικού, όπως είναι σήμερα, μίλησε, με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα, ο υπεύθυνος του Τομέα Ασφάλισης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ότι «τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά και επομένως απαιτείται ένα σύστημα συνταξιοδοτικών προϊόντων του ιδιωτικού τομέα».
Αναφορικά με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι, με αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, το φαινόμενο θα επαναληφθεί και υποστήριξε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως κάθε ρύθμιση, υπονομεύει την εθνική οικονομία, αλλάζει την κουλτούρα των πληρωμών και όσον αφορά στον υγιή ανταγωνισμό γίνεται τροχοπέδη για τις συνεπείς επιχειρήσεις και το συνεπή πολίτη».
Σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, ο Γ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι υπερασπίζεται τους τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού: ο πρώτος πυλώνας είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός, ο δεύτερος, πρέπει να έχει χαρακτήρα κεφαλαιοποιητικού συστήματος και ο τρίτος τα επαγγελματικά Ταμεία.
Άμεσα όσον αφορά τις τοποθετήσεις Στουρνάρα και Βρούτση, αντέδρασε  το Μ. Μαξίμου το  οποίο  μιλά για προαναγγελία του διαβόητου ασφαλιστικού Πινοσέτ,  τονίζοντας ότι οι κύριοι Μητσοτάκης και Στουρνάρας, ετοιμάζονται να ακυρώσουν όλα τα θετικά μέτρα, να περικόψουν και άλλο τις συντάξεις αλλά και να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος.

Νότης Μηταράκης: Το σημερινό ασφαλιστικό είναι «Πινοσέτ»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Νότης Μηταράκης, ανέλυσε την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι αυτό που προτείνει η ΝΔ είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρακτικές όλων των δυτικών οικονομιών, χαρακτηρίζοντας το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα «ασφαλιστικό Πινοσέτ».
Σχετικά με τον τρίτο πυλώνα, τόνισε ότι το κράτος πρέπει να δώσει φορολογικά κίνητρα, εξαιρώντας τις καταβολές στον τρίτο πυλώνα από το φορολογητέο εισόδημα, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες.
Στόχος, όπως είπε, είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια του συνταξιοδοτικού συστήματος, «καθώς και η δυνατότητα αύξησης των συντάξεων στο μέλλον σε σχέση με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης