Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει θετικό σοκ σε οικονομία, τράπεζες, χρηματιστήριο αλλά με ερωτηματικά για την επιτυχία του εγχειρήματος

Ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει θετικό σοκ σε οικονομία, τράπεζες, χρηματιστήριο αλλά με ερωτηματικά για την επιτυχία του εγχειρήματος
Πως θα διαφοροποιηθεί η πολιτική της ΝΔ απέναντι στις επιλογές Τσίπρα για την οικονομία;
Η κυβέρνηση της ΝΔ που θα σχηματιστεί μετά τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019 – υπό τον όρο ότι θα έχει κερδίσει την αυτοδυναμία και δεν θα χρειαστεί να συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ – θα έχει ένα ξεκάθαρο στόχο πως θα προκαλέσει ένα θετικό σοκ στην οικονομία, τις τράπεζες και το χρηματιστήριο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές για ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 4%, επιδιώκει άμεση εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών για να συνδράμουν στο στόχο της ανάκαμψης και ισχυρής ανάπτυξης και απόρροια όλων αυτών θα είναι η θετική προεξόφληση των θετικών νέων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 4% σε ετήσια βάση δεν έχει αναλυθεί από την ΝΔ με ποιο τρόπο θα καταστεί εφικτός, όπως επίσης δεν έχουν αναλυθεί τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν.
Π.χ. με μια γενική αναφορά ότι θα αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις δεν φθάνει για να δικαιολογηθούν ρυθμοί ανάπτυξης 4%.
Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι υπάρχει πρόθεση για να ένα θετικό σοκ και ο Μητσοτάκης – σε αντίθεση με τις αγκυλώσεις  της αριστεράς και του Τσίπρα – γνωρίζει ότι το χρηματιστήριο και τα ομόλογα και ειδικά οι τράπεζες είναι φίλιες δυνάμεις στα σχέδια για ανάκαμψη.
Ήδη αναμένεται ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ δηλαδή κατά μια κλίμακα έως τις 2 Αυγούστου από την Fitch ως επισφράγιση της νέας πορείας της Ελλάδος από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Επίσης δεν είναι απίθανο το 2020 με κυβέρνηση ΝΔ η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε investment grade δηλαδή σε κλίμακα ΒΒΒ- και υψηλότερα ενώ στο τέλος του 2020 θα πρέπει να αναμένεται και η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά στον Morgan Stanley Capital International (MSCI)
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Τσίπρα παραδίδει
-Σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό χώρο
-Κεφαλαιακό μαξιλάρι 30 δισεκ. ευρώ
-Εξωφρενικά υψηλό χρέος 359 δισεκ. απόρροια του κεφαλαιακού μαξιλαριού και των repos
-Καλύτερες συνθήκες στην αγορά ομολόγων με πρόσβαση στις αγορές και στις νέες εκδόσεις ομολόγων.

Πως θα διαφοροποιηθεί η πολιτική της ΝΔ απέναντι στις επιλογές Τσίπρα για την οικονομία;

Ο Μητσοτάκης έχει αναφέρει ότι θα επιδιώξει να μειώσει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% έως το 2022 από το 2020.
Όμως η απόπειρα Τσακαλώτου του υπουργού οικονομικών να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές χρησιμοποιώντας ένα μηχανισμό εξασφαλίσεων από το κεφαλαιακό μαξιλάρι δεν απέδωσε, οι δανειστές αρνήθηκαν οποιαδήποτε αλλαγή των συμφωνηθέντων.
Ως εκ τούτου ο στόχος για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προσκρούσει στην άρνηση των δανειστών.
Το χρέος δεν μπορεί να μειωθεί άμεσα, πλην της μερικής εξόφλησης του ΔΝΤ όπως ήδη έχει συμφωνηθεί.
Το βασικό θέμα είναι ότι οι δανειστές σε καμία περίπτωση δεν θα φανούν ελαστικοί με τον Μητσοτάκη – παρ΄ ότι θα τον εμπιστευτούν πολύ πιο γρήγορα από τον Τσίπρα – γιατί δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν αποκλίσεις από τους στόχους.
Οπότε ο Μητσοτάκης θα χρειαστεί να στραφεί όχι στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό ώστε να πετύχει η σχεδιαζόμενη θεραπεία σοκ.
Δυστυχώς στην αγορά έχει καλλιεργηθεί μια ψευδαίσθηση ότι μεταφέροντας οι τράπεζες την διαχείριση των NPEs σε ένα επενδυτή αυτομάτως έλυσαν τα προβλήματα τους.
Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος.
Τα προβληματικά δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν μέρος των ισολογισμών των τραπεζών.
Οπότε οι τράπεζες ενώ θα έχουν προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς λύσεις, το αποτέλεσμα της προσπάθειας τους θα καθυστερήσει.
Ως προς το χρηματιστήριο είναι αληθές ότι εδώ και καιρό είχε την ανάγκη της εκτόνωσης.
Ανάγκη να επανατιμολογηθεί ο ελληνικός κίνδυνος που μειώνεται.
Ο επενδυτής του χρηματιστηρίου εύκολα μετατρέπει την επιθυμία του σε στόχο και ήδη κυκλοφορούν αναφορές ότι ο Γενικός Δείκτης θα πάει στις 920 μονάδες, στις 950 μονάδες ή και στις 1000 μονάδες.
Όμως παραβλέπονται
1)Ότι η προσδοκία κάποια στιγμή θα αντικατασταθεί από την αποτίμηση των γεγονότων
2)Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν ήδη σημειώσει ιστορικά ράλι και προσεγγίζουν τα 10 χρόνια ανόδου.
Το 1 τρισεκ. δολάρια επαναγορές μετοχών της Wall και τα πλασματικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης κρατάνε τις αγορές κοντά στα ιστορικά τους υψηλά.
Μια φούσκα συντηρείται διεθνώς.
3)Ήδη η αγορά ομολόγων έχει προεξοφλήσει σχεδόν τα πάντα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα μπορούσε η απόδοση να υποχωρήσει στο 2,80% από 3,17% τα περιθώρια ανόδου των τιμών δεν είναι σημαντικά καθώς η Ιταλία φρενάρει την βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το spread από 250 μονάδες έχει υποχωρήσει στις 46 μονάδες βάσης.

Συμπέρασμα

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όντως θα επιχειρήσουν ένα θετικό σοκ στην οικονομία, τις τράπεζες και στο χρηματιστήριο.
Όμως το μεγάλο στοίχημα είναι εάν αυτή η μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας αποδώσει και δεν θα προσκρούσει σε δεκάδες προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί  παθογενώς.
Τράπεζες, δημόσιος τομέας, αποκρατικοποιήσεις, ενέργεια και προβληματική ΔΕΗ, συνταξιοδοτικό και βεβαίως η συνεχώς επικρεμάμενη δαμόκλειος σπάθη των δανειστών που αντιδρούν σε οποιαδήποτε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης