Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Ψυχρολουσία για τους Podemos - «Άνοιγμα» Sanchez στους Ciudadanos για κυβερνητική συνεργασία

Ισπανία: Ψυχρολουσία για τους Podemos - «Άνοιγμα» Sanchez στους Ciudadanos για κυβερνητική συνεργασία
Σε δυσμενή θέση οι Podemos του Pablo Iglesias
Ακόμη μία ψυχρολουσία επεφύλασσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez για τον ηγέτη των Unidas Podemos Pablo Iglesias, ο οποίος προσδοκά ότι ο Σοσιαλιστής ηγέτης θα συμπεριλάβει την παράταξή του σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις Βρυξέλλες ο Sanchez δε θέλησε να αναφερθεί άμεσα στο ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του, που συνίσταται στη βασική αρχή ότι επιδιώκει μία κυβέρνηση μειοψηφίας PSOE, και κλείνοντας το μάτι προς τον ηγέτη των Ciudadanos, κάλεσε όλα τα κόμματα να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους μετά το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών της Κυριακής (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές), που επικύρωσαν την πολιτική κυριαρχία των Σοσιαλιστών στην χώρα της Ιβηρικής.
Ο Sanchez με τον αέρα του θριαμβευτή στην Ισπανία, αλλά και υπό τον ρόλο του νέου ισχυρού άνδρα των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη, επανέλαβε επίσης τις πιέσεις του στον ηγέτη των Πολιτών (Ciudadanos) Albert Rivera υπογραμμίζοντας πως κανείς στην ΕΕ δεν μπορεί να καταλάβει πως ένας φιλελεύθερος δύναται να συνεργασθεί με την ακροδεξιά του Vox, προκειμένου να διοικήσει περιφέρειες και δημαρχίες.
Ο ίδιος ο Rivera, που βρισκόταν χθες στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των φιλελεύθερων δημοκρατών ηγετών, απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις σχετικά με το Vox, όμως στελέχη του κόμματός του τόνιζαν στους δημοσιογράφους πως ουδείς στις Βρυξέλλες επέκρινε τον ηγέτη των Ciudadanos για τη χρήση των ψήφων της ακροδεξιάς, όπως συνέβη στην Ανδαλουσία, διότι πάντοτε κατέστησε σαφές στους ευρωπαίους εταίρους του πως το κόμμα του συνεργάσθηκε μόνο με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και πως το σύμφωνο το δεσμεύει μόνον απέναντι στο ΡΡ.
Το περιβάλλον του Rivera διαμηνύει πως το κόμμα δεν πρόκειται να συνεργασθεί με το Vox σε δήμους και περιφέρειες, ενώ τονίζει πως το μοντέλο της Ανδαλουσίας όπου η ακροδεξιά δεν εισήλθε επισήμως στην τοπική κυβέρνηση αποτελεί και τον λόγο της εκλογικής πτώσης του ακραίου κόμματος στις εκλογικές αναμετρήσεις.
«Οι πολίτες μίλησαν ήδη τέσσερις φορές και διατράνωσαν πως θέλουν το PSOE να είναι επικεφαλής των κυβερνήσεών του», δήλωσε ο Σάντσεθ, υπενθυμίζοντας «τους τέσσερις θριάμβους του σε λιγότερο από έναν μήνα» και κάλεσε τα κόμματα να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους.
Αναφορικά με τις ελπίδες του Iglesias να συμμετέχει στην κυβέρνηση τόνισε πως «το PSOE κατέβηκε στις εκλογές και δήλωσε πως θέλει να σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα καθοδηγείται από τους Σοσιαλιστές, ανοικτή, προοδευτική και αυτό είναι ό,τι κάναμε και (μετά την ανάληψη της κυβέρνησης πέρυσι) έπειτα από την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση Rajoy.
Δεν κοιτάξαμε την πολιτική ταυτότητα, αλλά απλώς μοιρασθήκαμε μία καθορισμένη πολιτική κατεύθυνση, με ανεξάρτητους εγνωσμένης αξίας που ενσωματώσαμε στην κυβέρνηση.
Αυτή είναι και η γραμμή που πρόκειται ν' ακολουθήσουμε έπειτα από την 26η Μαΐου.
Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, διότι οι πολίτες επικύρωσαν τον προσανατολισμό αυτό της κυβέρνησης», επανέλαβε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός.
Ο Pablo Iglesias προσδοκούσε να αποτελέσει έναν κομβικό παράγοντα στο μεγαλύτερο αριθμό των περιφερειών και των δήμων.
Μετά την αποτυχία στη Μαδρίτη, η μόνη ελπίδα που μπορεί να έχουν οι Podemos, αλλά με μειωμένο ειδικό βάρος, για είσοδό τους με τη μορφή κυβερνήσεων συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο συγκεντρώνεται στις περιφέρειες της Αστούριας, των Βαλεαρίδων, στη Βαλένθια, στη Λα Ριόχα και ίσως στις Κανάριες Νήσους και την Αραγόνα, όπως και στην επανεκλογή των δημάρχων στις λεγόμενες «δημαρχίες της Αλλαγής».
Όμως πλέον το κόμμα του θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα της ισχνής εκπροσώπησής του στη Βουλή και να μην τρέφει υπερβάλλουσες ελπίδες.
Ωστόσο ο Iglesias δεν παραδίδεται.
Ιδίως μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, η είσοδος σε μία κυβέρνηση συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές, έστω και από μειονεκτική θέση, έχει αποκτήσει τον στρατηγικό στόχο, εάν όχι χαρακτήρα επιβίωσης, για την περαιτέρω πορεία του κόμματος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης