Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Απομονωμένη η Ιταλία, εκτός κούρσας για τα αξιώματα της ΕΕ - Υπό πίεση για το χρέος

Reuters: Απομονωμένη η Ιταλία, εκτός κούρσας για τα αξιώματα της ΕΕ - Υπό πίεση για το χρέος
Η ΕΕ αυξάνει την πίεση στην Ιταλίας για την αποτυχία της να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες
Αντιμέτωπη με την απομόνωση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση, με τη χώρα να μένει εκτός της κούρσας για τη στελέχωση των κορυφαίων αξιωμάτων της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini, το κόμμα του οποίου βγήκε σημαντικά ενισχυμένο από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου, δήλωσε την τρίτη ότι η δραστική μεταρρύθμιση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ θα οδηγήσει σε χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εγγυηθεί τα δημόσια χρέη.
Ωστόσο οι εκκλήσεις του βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα στις Βρυξέλλες, σημειώνει το Reuters, καθώς δεν υπάρχει καμία διάθεση συζήτησης για χαλάρωση, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ευρωσκεπτικιστών.
Αντιθέτως, η ΕΕ αυξάνει την πίεση στην Ιταλία για την αποτυχία της να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι την Πέμπτη η Κομισιόν θα στείλει επιστολή στην Ιταλία, ζητώντας διευκρινίσεις για την αύξηση του δημοσίου χρέους.
Από τη στιγμή που η Ρώμη δεν δείχνει διάθεση συμμόρφωσης με τους κανόνες, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια μακρά διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο οι επενδυτές δεν θα περιμένουν την επιβολή των κυρώσεων για να αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στα ιταλικά assets, όπως καταδεικνύει η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων και η πτώση στις ιταλικές μετοχές.
Ο Salvini πάντως εξακολουθεί να αγνοεί την αντίδραση των αγορών και επιμένει ότι η ιταλική οικονομία έχει ανάγκη από υψηλότερες περικοπές φόρων, ενώ απορρίπτει τους δημοσιονομικούς κανόνες ως απαρχαιωμένους.
Ωστόσο για να πετύχει τους σκοπούς του, ο Salvini θα χρειαστεί τη στήριξη των υπολοίπων ηγετών της ΕΕ, κάτι που αποκλείεται.
«Για να αλλάξει η εντολή της ΕΚΤ, απαιτείται η ομόφωνη στήριξη των ηγετών της ΕΕ, αποστολή εξαιρετικά δύσκολη για μια ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση με λίγους φίλους στις Βρυξέλλες»,  σχολιάζει χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Ε.Ε.
O Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου AntonioTajani δήλωσε ότι η Ιταλία είναι απομονωμένη.
«Όταν φωνάζεις, ουρλιάζεις και προσβάλεις, τότε μένεις μόνος και τα αποτελέσματα δεν είναι καλά», σύμφωνα με τον Tajani.  
Επίσης, η Ιταλία θα χρειαστεί τη στήριξη μιας μεγάλη πλειοψηφίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εξασφαλίσει μια θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο, εκτός και αν η Ρώμη προτείνει κάποιον τεχνοκράτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης