Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναβαθμισμένος ο ρόλος του Sanchez στις διαπραγματεύσεις για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ

Αναβαθμισμένος ο ρόλος του Sanchez στις διαπραγματεύσεις για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ
Κομβικό πρόσωπο ανάμεσα σε Macron και Merkel για τη διανομή των ρόλων στην ΕΕ
Αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez στις διεργασίες οι οποίες θα καθορίσουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους πέντε κύριους πυλώνες της ΕΕ, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει εκ των πραγμάτων αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, σπάνιο για ηγέτη μίας χώρας που συνηθέστερα ακολουθεί τις πλειοψηφούσες θέσεις που κατά κανόνα υπαγορεύει ο Γαλλο-γερμανικός άξονας.
«Είμαι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας», υπενθύμισε ο Sanchez άμα τη αφίξει του στην ευρωπαϊκή σύνοδο. Τα «γαλόνια» που του απένειμαν οι ευρωπαίοι ομογάλακτοί του σοσιαλιστές πρωθυπουργοί θα είχαν συμβολικό χαρακτήρα απλώς εάν στις 26 Μαΐου οι εκλογές είχαν δώσει μία σαφή πλειοψηφία σε κάποιο από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές).
Όμως οι κάλπες των ευρωεκλογών έβαλαν τέλος στη ντε φάκτο μεγάλη συμμαχία που κυριαρχούσε στο Ευρωκοινοβούλιο και για πρώτη φορά καθιστά απαραίτητο, σύμφωνα με τα λόγια του Sanchez, «τον διάλογο και με άλλες παρατάξεις».
Ο Sanchez ανέλαβε την αποστολή αυτή και στις Βρυξέλλες συναντήθηκε με τους τρεις προβεβλημένους ηγέτες της φιλελεύθερης πτέρυγας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Charles Michel.
Στο γεύμα εργασίας αυτό παρακάθισε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Antonio Costa και είχε ως κύριο «μενού» την σύμπηξη ενός κοινού μετώπου για να διεκδικηθεί η διανομή των αξιωμάτων προς όφελος των σοσιαλιστών, φιλελευθέρων-δημοκρατών και φυσικά για να μειωθεί η παρουσία κι επιρροή των συντηρητικών στα τρία κύρια όργανα της ΕΕ (Συμβούλιο, Επιτροπή και Κοινοβούλιο).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης