Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street, με το «βλέμμα» σε ομόλογα ΗΠΑ και εμπορική διαμάχη

tags :
Απώλειες στη Wall Street, με το «βλέμμα» σε ομόλογα ΗΠΑ και εμπορική διαμάχη
Ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας έχει πυροδοτήσει η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ
Με απώλειες άνοιξαν σήμερα (29/5/2019) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω των επίμονων εμπορικών εντάσεων, αλλά και των ανησυχιών για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, που έχει πυροδοτήσει η συνεχής πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,8% στις 25.144 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,7% στις 2.783 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,8% χαμηλότερα, στις 7.548 μονάδες.


Πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές λόγω των ομολόγων, με τις Citigroup, Bank of America και JP Morgan Chase να καταγράφουν απώλειες 1,6%, 1,3% και 0,8% αντίστοιχα.

Στο «μέτωπο» της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας, κινεζικές εφημερίδες προειδοποίησαν ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών που διαθέτει, σε μια ολοένα και πιο σκληρή εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, στρέφοντας τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή «καταφύγια».
Τις προηγούμενες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται ακόμα μακριά από μία εμπορική συμφωνία, ενώ ο ίδιος αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, τον ερχόμενο μήνα στη σύνοδο των G-20.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, εξαπέλυσε σήμερα νέα επίθεση στη Huawei, κατηγορώντας τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό ότι δέχεται παραγγελίες από το Πεκίνο.
«Η Huawei είναι ένα εργαλείο της κινεζικής κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pompeo σε συνέντευξή του στο «Fox Business Network».
Οι εμπορικές εντάσεις έχουν στρέψει τους επενδυτές στα ασφαλή «καταφύγια», όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κατήλθε χθες σε χαμηλό 19 μηνών, ενώ σήμερα υποχωρεί περαιτέρω, και συγκεκριμένα κατά 4,8 μονάδες βάσης, στο 2,22%.


Εν τω μεταξύ, με ανησυχία παρακολουθούν οι επενδυτές τη νέα αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων για τα αμερικανικά ομόλογα 3 μηνών και 10 μηνών, εκπέμποντας «σήμα» για μία πιθανή ύφεση στην αμερικανική οικονομία.
Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει πτώση 4,6 μ.β. στο 2,02%.
Η αντιστροφή της καμπύλης ερμηνεύεται από επενδυτές και αναλυτές ως προπομπός μίας κρίσης, καθώς αντικατοπτρίζει αυξημένη ανησυχία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων υπερβαίνων αυτές των μακροπρόθεσμων.
Σημειώνεται ότι οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν την πρώτη τους μηνιαία πτώση το 2019, λόγω των εμπορικών εντάσεων, με τους Dow και S&P 500 να οδεύουν σε μηνιαίες απώλειες άνω του 4%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης