Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές λόγω Ιταλίας και εμπορικού πολέμου - Στο -1,57% ο DAX, o FTSE MIB -1,29%

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές λόγω Ιταλίας και εμπορικού πολέμου - Στο -1,57% ο DAX, o FTSE MIB -1,29%
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,43% κι έκλεισε στις 370,51 μονάδες.
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα (29/5/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις ανησυχίες για τη διαμάχη Ιταλίας - Κομισιόν και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, να κυριαρχούν.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,43% κι έκλεισε στις 370,51 μονάδες.


Στο ταμπλό αρνητικά πρωταγωνίστησαν οι μετοχές των τραπεζών (-1,2%), λόγω Ιταλίας, της εξόρυξης (-2,3%) και των αυτοκινητοβιομηχανιών (-1,5%), λόγω εμπορικού πολέμου.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 1,57% κι έκλεισε στις 11.837,81 μονάδες, με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, Volkswagen και BMW να υποχωρούν κατά 0,9%, 1,1% και 11,% αντίστοιχα.


Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,15% στις 7.185,30 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,71% στις 5.222,12 μονάδες.



Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,29% στις 19.999,94 μονάδες, καθώς η Ρώμη οδεύει προς νέα σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για το έλλειμμα.


Η Κομισιόν απέστειλε σήμερα επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση, ζητώντας της εξηγήσεις για το αυξημένο δημόσιο χρέος.
Η Ρώμη έχει προθεσμία 48 ωρών ώστε να απαντήσει στο αίτημα της Κομισιόν.
Οι ιταλικές τράπεζες Bper Banca, UBI Banca και Intesa Sanpaolo κατέγραψαν απώλειες 0,5%, 0,2% και 1,1% αντίστοιχα.
Πάντως, η αγορά ιταλικών ομολόγων κατέγραψε περαιτέρω βελτίωση, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,65%, από 2,688% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Από τη στιγμή που η Ρώμη δεν δείχνει διάθεση συμμόρφωσης με τους κανόνες, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια μακρά διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο οι επενδυτές δεν περιμένουν την επιβολή των κυρώσεων για να αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στα ιταλικά assets, όπως καταδεικνύει η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων και η πτώση στις ιταλικές μετοχές.
Ο Salvini πάντως εξακολουθεί να αγνοεί την αντίδραση των αγορών και επιμένει ότι η ιταλική οικονομία έχει ανάγκη από υψηλότερες περικοπές φόρων, ενώ απορρίπτει τους δημοσιονομικούς κανόνες και ζητά εγγύηση των δημοσίων χρεών από την ΕΚΤ.
Στο «μέτωπο» της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας, κινεζικές εφημερίδες προειδοποίησαν ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών που διαθέτει, σε μια ολοένα και πιο σκληρή εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, στρέφοντας τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή «καταφύγια».
Τις προηγούμενες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται ακόμα μακριά από μία εμπορική συμφωνία, ενώ ο ίδιος αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, τον ερχόμενο μήνα στη σύνοδο των G-20.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, εξαπέλυσε σήμερα νέα επίθεση στη Huawei, κατηγορώντας τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό ότι δέχεται παραγγελίες από το Πεκίνο.
«Η Huawei είναι ένα εργαλείο της κινεζικής κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pompeo σε συνέντευξή του στο «Fox Business Network».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης