Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα 600 δισ. το κόστος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας για την παγκόσμια οικονομία έως το 2021

tags :
Στα 600 δισ. το κόστος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας για την παγκόσμια οικονομία έως το 2021
Εξετάζοντας τρία βασικά σενάρια το Bloomberg αποτυπώνει σε ανάλυσή του το πραγματικό κόστος του εμπορικού πολέμου έως τα μέσα του 2021
Το κόστος του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας όχι για τις οικονομίες των δύο χωρών αλλά για την παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να «μετρήσει» το πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του.
Έχοντας συγκεντρώσει μία σειρά στοιχείων οι οικονομολόγοι Dan Hanson και Tom Orlik εξετάζουν τρία βασικά σενάρια.
Το βασικό τους συμπέρασμα είναι ότι εάν οι δασμοί που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ και Κίνα η μία στην άλλη επεκταθεί σε περισσότερους κλάδους και ταυτόχρονα υπάρξει υποχώρηση των αγορών εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, τότε το κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα φθάσει στα 600 δισ. δολάρια έως το 2021.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Μαΐου 2019 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων στο 25%.
Κατέφθασε η απάντηση του Πεκίνου το οποίο με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει και αυτό τους δασμούς σε συγκεκριμένα αμερικανικά προϊόντα με αποτέλεσμα αυτή να κυμαίνονται από 5% έως και 25%.
Οι δύο οικονομολόγοι εκτιμούν ότι –εάν δεν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου- έως το 2021 οι οικονομίες ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να χάσουν 0,2% και 0,5% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, ενώ ανάλογου επιπέδου πτώση θα υποστεί και το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Τι θα συμβεί, όμως, εάν αυξηθούν οι δασμοί;
Οι ΗΠΑ απείλησαν με επιβολή δασμού 25% για όλες τις κινεζικές εισαγωγές, εάν δεν υπάρξει σύντομα μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Τι απάντησε η Κίνα;
«Εάν θέλετε να μιλήσουμε οι πόρτες είναι ανοιχτές.
Εάν θέλετε να συνεχίσουμε τον πόλεμο θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους».
Εάν υπάρξει καθολική επιβολή δασμών 25%, τότε η οικονομίες Κίνας, ΗΠΑ θα χάσουν 0,8% και 0,5% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα απολέσει 0,5%, έως τα μέσα του 2021.

Οι αγορές βιώνουν μία έντονη μεταβλητότητα κάθε φορά που οξύνεται η κατάσταση, ιδιαίτερα η αγορά της Κίνας.
Πάντως οι μετοχές τόσο σε Κίνα όσο και σε ΗΠΑ έχουν άνοδο από την αρχή του 2019, κάτι που υποδεικνύει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Εάν αποδειχθεί λανθασμένη αυτή η άποψη, μετοχές όπως αυτή της Apple θα βρεθούν αντιμέτωπες με ελεύθερη πτώση.
Οι δύο οικονομολόγοι του Bloomberg τονίζουν ότι βάσει του χειρότερου σεναρίου θα μπορούσε να υπάρξει πτώση των αγορών κατά 10%.
Σε αυτήν την περίπτωση το ΑΕΠ της Κίνας θα υποχωρήσει 0,9%, των ΗΠΑ 0,7%, ενώ αυτό της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,6%, έως τα μέσα του 2021.

Οι συνέπειες όλων των σεναρίων θα γίνουν αισθητές σε όλη την υφήλιο και όχι μόνο στις οικονομίες ΗΠΑ και Κίνας.
Η οικονομολόγος του Bloomberg, Maeva Cousin, προχωρά σε μία εκτεταμένη ανάλυση βασισμένη σε στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Βάσει της ανάλυσής της το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι οικονομίες Ταϊβάν, Ν Κορέας και Μαλαισίας.
Το 1,6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν εξαρτάται από την Κίνα και την εξαγωγική της δραστηριότητα προς τις ΗΠΑ.
Για Ν. Κορέα και Μαλαισία τα ποσοστά φθάνουν στο 0,8% και 0,7% αντίστοιχα.

Από αμερικανικής πλευράς, οι χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα, είναι Καναδάς και Μεξικό.

Σαφώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα πλήξει σημαντικά τις αγορές συναλλάγματος.
Σύμφωνα με τον David Powell, οικονομολόγο του Bloomberg, αλλά και τον ΟΟΣΑ οι συνέπειες ποικίλουν.
Το μεγαλύτερο πλήγμα εκτιμάται ότι θα υποστούν γουάν, baht Ταϊλάνδης και το δολάριο Καναδά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης