Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος στη Wall Street, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για ύφεση - Σταθεροποίηση στα ομόλογα

tags :
Οριακή άνοδος στη Wall Street, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για ύφεση - Σταθεροποίηση στα ομόλογα
Στοιχεία για την αμερικανική οικονομία βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για ύφεση
Με οριακή άνοδο άνοιξαν σήμερα (30/5/2019) οι δείκτες της Wall Street, προσπαθώντας να ανακάμψουν από τις χθεσινές απώλειες, καθώς σημερινά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για ύφεση, ενώ η αγορά ομολόγων καταγράφει σταθεροποίηση.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,2% στις 25.165 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 2.793 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,5% υψηλότερα, στις 7.582 μονάδες.


Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό κατώτερο των αρχικών εκτιμήσεων, αλλά ελαφρώς ανώτερο των προσδοκιών, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, μετριάζοντας κάπως τις ανησυχίες για ύφεση.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,1% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι των αρχικών στοιχείων που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,2%, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 3%.
Την ίδια ώρα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν οριακή αύξηση την περασμένη εβδομάδα, δείχνοντας ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Τα κέρδη των αμερικανικών δεικτών παραμένουν, πάντως, περιορισμένα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις.
Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας συνεχίζεται, με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου να διαμηνύει σήμερα ότι η χώρα θα παλέψει μέχρι τέλους εάν η Ουάσιγκτον συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση.
«Η Κίνα θα υπερασπιστεί σθεναρά τα εθνικά της συμφέροντα», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι «οι ΗΠΑ θα διορθώσει τις λανθασμένες πρακτικές».
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου υποστηρίζει επίσης ότι η ΗΠΑ έστειλαν αντιφατικά μηνύματα στις εμπορικές συνομιλίες.
Την ίδια ώρα, με επιφυλακτικότητα παρακολουθούν οι επενδυτές την αγορά αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει σήμερα άνοδο 3,3 μονάδων βάσης, στο 2,27%.


Ιδιαίτερη ανησυχία είχε προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες η νέα αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων για τα αμερικανικά ομόλογα 3 μηνών και 10 μηνών, εκπέμποντας «σήμα» για μία πιθανή ύφεση στην αμερικανική οικονομία.
Η αντιστροφή της καμπύλης ερμηνεύεται από επενδυτές και αναλυτές ως προπομπός μίας κρίσης, καθώς αντικατοπτρίζει αυξημένη ανησυχία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων υπερβαίνων αυτές των μακροπρόθεσμων.
Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων ωθεί υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές, με την JPMorgan στο +0,4%, τη Wells Fargo στο +0,5%, ενώ η Citigroup σημειώνει άνοδο 1,7%, καθώς η Goldman Sachs αναβάθμισε τη μετοχή της σε «buy» από «neutral».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης