Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές, στο +0,54% ο DAX - Πτώση -0,26% για τον ιταλικό FTSE MIB λόγω πολιτικών ανησυχιών

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές, στο +0,54% ο DAX - Πτώση -0,26% για τον ιταλικό FTSE MIB λόγω πολιτικών ανησυχιών
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,42% κι έκλεισε στις 372,07 μονάδες
Με ήπια κέρδη, μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες, έκλεισαν σήμερα (30/5/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ιταλία και τις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις.
Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας συνεχίζεται, με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου να διαμηνύει σήμερα ότι η χώρα θα παλέψει μέχρι τέλους εάν η Ουάσιγκτον συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση.
«Η Κίνα θα υπερασπιστεί σθεναρά τα εθνικά της συμφέροντα», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι «οι ΗΠΑ θα διορθώσει τις λανθασμένες πρακτικές».
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου υποστηρίζει επίσης ότι η ΗΠΑ έστειλαν αντιφατικά μηνύματα στις εμπορικές συνομιλίες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,42% κι έκλεισε στις 372,07 μονάδες, μία ημέρα αφότου είχε διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου.


Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 0,4% και οι τεχνολογικές μετοχές κατέγραψαν κέρδη 0,8%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,54% κι έκλεισε στις 11.902,08 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,46% στις 7.218,16 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 5.248,91 μονάδες.




Στο Μιλάνο ο FTSE MIB, ο οποίος δέχθηκε ισχυρές πιέσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, λόγω της διαμάχης με τις Βρυξέλλες αναφορικά με το ιταλικό χρέος, υποχώρησε κατά 0,26% κι έκλεισε στις 19.947,92 μονάδες.


Ο ιταλικός δείκτης γύρισε σε αρνητικό έδαφος μετά την απειλή του επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, ότι θα διαλύσει την κυβέρνηση συνασπισμού, εάν δεν περάσει η φορολογική μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Salvini δήλωσε σε βουλευτές της Lega ότι εάν το Κίνημα 5 Αστέρων δεν στηρίξει τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και ορισμένα ακόμη μέτρα που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «μέτρα προτεραιότητας», τότε η κυβέρνηση θα διαλυθεί.
Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε αργότερα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, διαβεβαιώνοντας ότι ο προϋπολογισμός θα προετοιμαστεί τον Σεπτέμβριο.
Πιέσεις δέχτηκε προς στιγμήν η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,649%, σημειώνοντας οριακή μεταβολή σε σχέση με το 2,645% του προηγούμενου κλείσιμου, ενώ νωρίτερα κατέγραφε πτώση άνω των 4 μονάδων βάσης, στο 2,60%.
Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον Luigi di Maio, επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, καθώς μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ζήτησε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα μέλη του κόμματος, προκειμένου να παραμείνει στην ηγεσία του.
Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για σήμερα, ενώ το αποτέλεσμά της θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τις εξελίξεις στο Κίνημα 5 Αστέρων όσο και για το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού του Giuseppe Conte.
Στα εταιρικά νέα, «άλμα» άνω του 22% κατέγραψε η μετοχή της Axel Springer, καθώς ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την επενδυτική εταιρία KKR για πιθανή επένδυση στην εταιρία.
Παράλληλα, η μετοχή της βρετανικής Daily Mail σημείωσε άνοδο 9,6% καθώς ανακοίνωσε υψηλότερη της αναμενόμενης αύξηση κατά 19% στα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη πρώτου εξαμήνου 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης