Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι επενδυτές να ανησυχήσουν... τώρα – Ο Trump γίνεται απρόβλεπτος

tags :
Rabobank: Οι επενδυτές να ανησυχήσουν... τώρα – Ο Trump γίνεται απρόβλεπτος
Οι μεγάλες εταιρείες που θα φύγουν από την Κίνα, προκειμένου να γλιτώσουν τους δασμούς, θα βρουν κάπου αλλού να εγκατασταθούν
Να... ανησυχούν, συστήνει στους επενδυτές ο Michael Every της Rabobank, καθώς ο πρόεδρος Trump έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα, και κάποιο από αυτά θα είναι και το μοιραίο.
Εάν δεν έχουν ανησυχήσει... θα πρέπει να το κάνουν τώρα, ανέφερε ο αναλυτής της Rabobank.
Όπως επισημαίνει, δεν ήταν η Κίνα η αιτία της αιφνίδιας κλιμάκωσης των πιέσεων στις διεθνείς αγορές.
Ούτε το Ιράν.
Ούτε η Βόρεια Κορέα.
Ούτε η Τουρκία, που ομολογουμένως έδωσε μια καλή πρόθεση να ανακοινώσει ότι μπορούν να εγκαταστήσει ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 στην περιοχή της Μεσογείου.
Ούτε και η Ιταλία, όπου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Salvini απειλεί με νέες εκλογές που πιθανότατα θα ενισχύσουν τις εντάσεις με τις Βρυξέλλες.
Τελικά ήταν το Μεξικό.
Ή μάλλον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, ο οποίος δεν αποτελεί πλέον έκπληξη.
Όπως παραδέχεται ο ίδιος ο αναλυτής, μέχρι σήμερα το πρωί όλοι θεωρούσαν ότι το πρόβλημα είναι η Κίνα, καθώς ο κατασκευαστικός PMI τον Μάιο υποχώρησε στις 49,4 μονάδες.
Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σύντομα θα επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Κίνα για τα επικαλούμενα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Xinjiang.
Ωστόσο, σήμερα ανησυχούμε περισσότερο για το Μεξικό, εξαιτίας ενός νέου tweet του Trump.
Ο ίδιος ο Trump ανακοίνωσε την πρόθεση του να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% σε όλα τα αγαθά και προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό εάν οι μεξικανικές αρχές δεν σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.
«Ο δασμός σταδιακά θα αυξάνεται ώσπου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να επιλυθεί, και τότε οι δασμοί θα καταργηθούν» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Trump, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει από τις 10 Ιουνίου.
Όπως ανακοίνωσε ο Trump, οι δασμοί θα αυξηθούν κατά 5% τη 10η Ιουνίου, κατά 10% την 1η Ιουλίου, κατά 15% την 1η Αυγούστου, κατά 20% την 1η Σεπτεμβρίου και κατά 25% την 1η Οκτωβρίου αν η μεξικανική κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για να αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων.
Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από το Μεξικό με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει «καταστροφική» την αναγγελία του Trump.
Με βάση τα παραπάνω, ο αναλυτής της Rabobank αναφέρει ότι το Μεξικό είναι τόσο βαθιά ενσωματωμένο στην αμερικανική οικονομία όσο και η Κίνα, παρά το μικρότερο μέγεθος του, ιδιαίτερα στον τομέα των αυτοκινήτων και των γεωργικών προϊόντων.
Έτσι, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών.
Δεύτερον, οι αμερικανικές και μεξικανικές μετοχές έδειξαν ότι δεν ικανοποιήθηκαν από αυτή την εξέλιξη.
Πολιτικά, αυτό είναι επίσης θα προκαλέσει ένα χάος.
Οι αμερικανο-μεξικανικές σχέσεις πρόκειται να υποστούν μεγάλο πλήγμα, έως και ανάκληση της "NAFTA 2.0", η οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και επικυρωθεί.
Επίσης, το μήνυμα προς την Κίνα είναι σαφώς "Παίζουμε εξαιρετικά σκληρή μπάλα", ενώ το πραγματικό μήνυμα που θα ακούσει η Κίνα είναι "είμαι εντελώς απρόβλεπτος και αναξιόπιστος".
Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το Πεκίνο δεν αναμένεται να υποκύψει.
Και αυτό διότι οι μεγάλες εταιρείες που θα φύγουν από την Κίνα, προκειμένου να γλιτώσουν τους δασμούς, θα βρουν κάπου αλλού να εγκατασταθούν.
Και μπορεί να μην είναι το Μεξικό, αλλά έχουν πολλές επιλογές, όως για παράδειγμα το Βιετνάμ.
Και η Ευρώπη φυσικά θα κοιμάται γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να κλιμακώσουν τις εντάσεις με έναν στενό σύμμαχο και εμπορικό εταίρο σαν αυτήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης