Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο 2019, επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών

ΗΠΑ: Αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο 2019, επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών
Ο δείκτης τιμών καταναλωτικής δαπάνης (PCE) των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,2% του Μαρτίου
Ανέβασαν ταχύτητα τον Απρίλιο του 2019 οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (31/5/2019) το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτικής δαπάνης (PCE) αυξήθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης 0,2% του Μαρτίου, με την ετήσια αύξηση να διαμορφώνεται στο +1,5%, από +1,4% τον προηγούμενο μήνα.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PCE, που παρακολουθεί στενά η Fed, σημείωσε αύξηση 0,2% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,1% του Μαρτίου, ενώ σε ετήσια βάση επιταχύνθηκε στο 1,6%, από 1,5% τον Μάρτιο.
Παράλληλα, τα στοιχεία του υπουργείου έδειξαν πως οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Απρίλιο, καθώς τα νοικοκυριά ξόδεψαν λιγότερο για υπηρεσίες και βενζίνη.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 1,1% -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2009- αντί της αύξησης 0,9% που είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των δαπανών κατά 0,2% για τον Απρίλιο.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,3% στο σύνολο του α’ τριμήνου του 2019 -ο μικρότερος ρυθμός αύξησης σε διάστημα ενός έτους.
Παράλληλα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι το προσωπικό εισόδημα σημείωσε αύξηση 0,5% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,1% του Μαρτίου.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης