Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Έχουν δίκιο οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται – Δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τις ζωές τους όσο θέλαμε

Τσακαλώτος: Έχουν δίκιο οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται – Δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τις ζωές τους όσο θέλαμε
«Μια αυστηρή κριτική σε εμάς λέει too little, too late, ειδικά σε κάποιους τομείς που έχουν επίδραση στην καθημερινότητα», αναφέρει ο Ευ. Τσακαλώτος
«Έχουν δίκιο οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται γιατί δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τις ζωές τους όσο θα θέλαμε, να τους πείσουμε ότι δεν αδιαφορήσαμε για την ποιότητα της ζωής των μεσαίων στρωμάτων», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας μάλιστα «too little, toο late».
Ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «μια αυστηρή κριτική σε μας λέει too little, toο late, ειδικά σε κάποιους τομείς που έχουν επίδραση στην καθημερινότητα» και προσθέτει ότι «κυρίως δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η δημόσια διοίκηση άλλαξε ριζικά τη σχέση με τον πολίτη.
Αλλά βήματα έγιναν.
Τεχνογνωσία δημιουργήθηκε.
Παρακαταθήκη για το μέλλον υπάρχει».
 Για το μήνυμα που στέλνει η μεσαία τάξη μετά τα αποτελέσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με βασικότερο αντικείμενο την υπερφορολόγηση, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται πως «έχουν δίκιο οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται γιατί δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τις ζωές τους όσο θα θέλαμε, να τους πείσουμε ότι δεν αδιαφορήσαμε για την ποιότητα της ζωής των μεσαίων στρωμάτων», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «ήμασταν όμως αναγκασμένοι να κινηθούμε σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο με ανόητους καταναγκασμούς που μας επιβλήθηκαν».
Όπως εξηγεί, «τα πρώτα χρόνια έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, τη διάλυση του συστήματος υγείας και παιδείας, την προσφυγική κρίση και κυρίως την έξοδο από τα μνημόνια».
Ο ίδιος ζητά από τους πολίτες να τους κρίνουν «με αντικειμενικότητα για τα πρώτα χρόνια  και με αυστηρότητα για τις προτεραιότητές μας και τον τρόπο που τις υλοποιήσαμε με βάση τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο μετά την έξοδο τον Αύγουστο 2018".
"Να κριθούμε για τη μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, του ΕΝΦΙΑ, το επίδομα στέγασης, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις 120 δόσεις, τη μείωση της φορολογίας στα τρόφιμα, την ενέργεια, τον επισιτισμό», προσθέτει και συνεχίζει «με αυτό το δείγμα γραφής  θα καλέσουμε τους πολίτες να μας κρίνουν για το πρόγραμμά μας για την περίοδο 2019-2023.
Μια ισορροπία ανάμεσα σε μέτρα για την ανάπτυξη και στήριξης της κοινωνίας».
 «Κατανοώ πώς και γιατί μπορεί να δόθηκε η εντύπωση ότι δεν ήμασταν αρκετά κοντά στην κοινωνία για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της αλλά και για να βλέπουμε τον πραγματικό αντίκτυπο της πολιτικής μας στις ζωές των ανθρώπων.
Η αλήθεια είναι ότι πράγματι δεν είχαμε φανταστεί τις δυσκολίες του εγχειρήματος να στήσεις στα πόδια της μια γκρεμισμένη οικονομία, μια καθημαγμένη κοινωνία, μια δύσκαμπτη δημόσια διοίκηση», αναφέρει σε άλλο σημείο ο κ. Τσακαλώτος και τονίζει ότι ο ίδιος πολλές φορές αναρωτιόταν αν ο ρόλος ενός πολιτικού είναι να περνά άπειρες ώρες διαπραγματευόμενος  με τους θεσμούς για τα μνημόνια και τις αξιολογήσεις, τα ατελείωτα ταξίδια προετοιμασίας, αντί να γυρνάει την Ελλάδα και να επικοινωνεί με τους ανθρώπους.
«Σας διαβεβαιώνω ότι αισθάνομαι ευτυχισμένος με το δεύτερο και όχι με τις «δουλειές» των υποχρεώσεων του υπουργού.
Το ίδιο αισθάνονται και οι άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες που εργάζονται στο πλαίσιο της κυβέρνησης», προσθέτει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι την τελευταία περίοδο γυρνώντας πόλεις και χωριά με επικεφαλής τον Α. Τσίπρα αισθάνθηκαν «τη ζεστασιά του κόσμου και το αναντικατάστατο της διά ζώσης επικοινωνίας», κάτι που θα κάνουν και την επόμενη περίοδο.

«Διαχειριστήκαμε τα υπερπλεονάσματα άμεσα και στρατηγικά»

Κληθείς να απαντήσει εάν το μαξιλάρι του υπερπλεονάσματος και της οικονομικής ασφάλειας άδειασε αναγκαστικά το απόθεμα της αλληλεγγύης πολιτών που θέλουν μετά από 10 χρόνια μια καλύτερη ανταμοιβή, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «καταφέραμε να μειώσουμε  τους δημοσιονομικούς στόχους  σε σχέση με εκείνα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Παρ΄όλα αυτά, για λόγους που έχω εξηγήσει και πρόσφατα παραδέχτηκε το ΔΝΤ, οδηγηθήκαμε σε υπεραπόδοση.
Από εκεί και πέρα διαχειριστήκαμε τα υπερπλεονάσματα άμεσα και στρατηγικά».
Όπως εξηγεί «άμεσα με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος επί 3 συνεχή χρόνια, το 2019 ενισχύοντας την οικονομία και την κοινωνία με μόνιμα μέτρα εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων και στρατηγικά με το να δημιουργήσουμε ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας 31 δισ. ευρώ το οποίο να μας προστατεύει από τα επικίνδυνα ρεύματα της διεθνούς οικονομίας».
Σημειώνει δε, πως «ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο, ο οικονομικός ανταγωνισμός φτάνει στα όρια του εμπορικού πολέμου που δημιουργεί απρόβλεπτες καταστάσεις στο πεδίο της ΕΕ.
Δημιουργήσαμε έναν ασφαλή διάδρομο έτσι ώστε το οικονομικό χρέος της χώρας να μη γίνει μια νέα «θηλιά» τουλάχιστον για τα επόμενα 17 χρόνια και την ίδια στιγμή έναν μηχανισμό που να μας απεμπλέκει από την ασφυκτική επιτήρηση».
«Όλα αυτά είναι πράγματα που θα επικοινωνήσουμε στους πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα»,  τονίζει.
Ερωτηθείς για τη Δικαιοσύνη και εάν ο περιορισμός της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της σπατάλης τελικά οδήγησε στο να δοθεί υπερβολική έμφαση στην ανάγκη να οδηγηθούν οι πρωταγωνιστές στη Δικαιοσύνη απαντά ότι «προσωπικά δεν υιοθέτησα ποτέ τον "δικαστικό δρόμο για τον σοσιαλισμό", αντίθετα δήλωσα τις αντιρρήσεις μου, τον διακωμώδησα σε κάθε ευκαιρία.
Πολλοί και κυρίως πολλές μου το χρωστάνε από παλιά, μου καταλογίζουν καθωσπρεπιτσμό και θεσμολαγνεία σε κάθε ευκαιρία.
Δεν πειράζει, τους απαντώ χριστιανικά 'ου γαρ οίδασι τι ποιούσι', αφού με τον μαρξισμό δεν έχουν κάποια αξιοσημείωτη σχέση.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι κάνουμε τα στραβά μάτια, ότι αφήνουμε τους μηχανισμούς υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας αλώβητους, ότι δεν τολμάμε να τα βάλουμε με τη μικρή και τη μεγάλη διαφθορά».

Η επόμενη ημέρα

«Η κριτική σε μας, μπορεί και πρέπει να γίνεται.
Αλλά μια δίκαιη κριτική δεν μπορεί να παραβλέψει ότι εννέα μήνες εκτός μνημονίου δεν επαρκούν για μια συνολική εκτίμηση.
Στην πολιτική αντιπαράθεση που έρχεται πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε πως η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει και στην κρίση και εκτός κρίσης», δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος.
Απαντώντας στο ποιο είναι το σενάριο της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρει «μια κυβέρνηση που δεν θα έχει μόνο εννιά μήνες να αποδείξει τι μπορεί να κάνει μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά τέσσερα χρόνια.
Κυρίως για να φανεί ότι πρωτίστως εμείς καταλαβαίνουμε πως δεν λέει τίποτα αν μόνο οι αριθμοί ευημερούν».
Ο ίδιος εκτιμά ότι «σε μια σοβαρή συζήτηση για αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου είναι εντελώς αναστρέψιμο».   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης