Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Θα αποφύγει το ναρκοπέδιο των πρόωρων εκλογών ο Salvini παρά την εντυπωσιακή άνοδό του στις ευρωεκλογές

Ιταλία: Θα αποφύγει το ναρκοπέδιο των πρόωρων εκλογών ο Salvini παρά την εντυπωσιακή άνοδό του στις ευρωεκλογές
Aν και πολλοί θα περίμεναν τον Salvini να αδειάζει τον κυβερνητικό του εταίρο ανακοίνωσε ότι «δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει τον προϋπολογισμό
Από τo 2018 οπότε η Lega σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το κίνημα των 5 Αστέρων του Di Maio δεν έχει υπάρξει μια ημέρα που ο ιταλικός Τύπος δεν κάνει λόγο για σύννεφα στις σχέσεις των δύο κόμματων προεξοφλώντας μάλιστα το τέλος της κυβερνητικής τους συμμαχίας.
Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών στην Ιταλία στις 26/5 ενέτεινε αυτό το σενάριο δεδομένου ότι το χάσμα ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν τεράστιο στις κάλπες με τη Lega του Matteo Salvini να λαμβάνει 34% αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά της όταν η δύναμη των 5 Αστέρων έχει καταποντιστεί στο 17%.
Τα ποσοστά που έλαβε το ακροδεξιό κόμμα της Ιταλίας είναι από τα υψηλότερη που έλαβε κόμμα στην ευρωβουλή μαζί με το «κόμμα του Brexit» του Nigel Farage στη βρετανία
Ωστόσο, αν και πολλοί θα περίμεναν τον Salvini να αδειάζει τον κυβερνητικό του εταίρο ζητώντας πρόωρες εκλογές, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία, ο Salvini ανακοίνωσε την Πέμπτη (30/5) ότι «δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, τον Σεπτέμβριο καθώς η κυβέρνηση θα προετοιμάσει τον προϋπολογισμό».
«Αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση, δεν θα περνούσαμε μαζί νύχτα και μέρα για να συγκροτήσουμε κοινές προτάσεις» δήλωσε ο Salvini προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνουμε, δεν θέλω πρόωρες εκλογές».
Σύμφωνα ωστόσο με το Bloomberg ο Salvini δεν κάνει τις ίδιες δηλώσεις και στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας καθώς έχει επανειλημμένα απειλήσει τα 5 Αστέρια ότι θα «τινάξει στον αέρα τη συνεργασία τους εαν δεν στηρίξουν όλες τις προτάσεις του για την οικονομία, δηλαδή, τον ενιαίο φόρο, τις δαπάνες για υποδομές και την μεγαλύτερη πολιτική εξουσία στις περιοχές της Βόρειας Ιταλίας απ όπου και προέρχεται..
O Salvini, μετά και την επανεκλογή Di Maio στην ηγσία του κόμματος, δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές .
Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να στραφεί προς την Forza Italia του Silvio Berlusconi τον οποίο απέρριψε πέρυσι για να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Di Maio, κάτι που ο καβαλιέρε δεν του συγχώρεσε ποτέ.
Ένα άλλο εναλλακτικό σενάριο, αλλά λιγότερο πιθανό, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με τους Brothers of Italy (αδερφοί της Ιταλίας) ένα κόμμα που με δυσκολία συγκεντρώνει το 5% για να εισέλθει στη Βουλή.
Για τους λόγους αυτού ο Salvini φαίνεται να μην επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές μέχρι τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν κάτω από 45%.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε αυτή την περίπτωση οι Βρυξέλλες θα πιέσουν σημαντικά για τη διαίρεση των δύο κομμάτων με απώτερο σκοπό την κατάρρευση της κυβέρνησης ταυτίζοντας τον Salvini και τη Λέγκα με τους «ακροδεξιούς νεοναζί» που ανεβαίνουν στην Ευρώπη προκαλώντας ερωτηματικά για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης.
Salvini, orban, Marine Le Pen και βέβαια ο Nigel Farage ε’ίναι τα νέα «ισχυρά πρόσωπα» στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.
Παρά ωστόσο τις διαφορές τους στην ιδεολογία, Salvini και Di Maio έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό που τους ενώνει:
Είναι πρώτα από όλα πατριώτες.
Και το να μπορεί κανείς να κυβερνήσει με επιτυχία από μια ευρωσκεπτική θέση εκτός των παραδοσιακών κομμάτων στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη, αναθεωρώντας τις δεσμεύσεις των κρατών μελών έναντι της ΕΕ.
Ο Nigel Farage άλλωστε κάνει το ίδιο πράγμα στη Βρετανία με το κόμμα του Brexit. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα κερδίσει σε περίπτωση πρόωρων εκλογών τον Εργατικό Jeremy Corbyn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης