Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες με το Ιράν - Δεν ευθύνονται οι κυρώσεις για τις πρόσφατες εντάσεις

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες με το Ιράν - Δεν ευθύνονται οι κυρώσεις για τις πρόσφατες εντάσεις
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Τεχεράνη «χωρίς προϋποθέσεις»
Μήνυμα προς την Τεχεράνη για τη διεξαγωγή συνομιλιών έστειλε σήμερα (2/6) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ελβετό ομόλογό του Ignazio Cassis στη Βέρνη.
Ειδικότερα, ο κ. Pompeo δήλωσε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει «μόλις το Ιράν αποφασίσει να συμπεριφερθεί σαν ένα φυσιολογικό έθνος».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι «οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη δεν είναι τεταμένες εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά εξαιτίας των 40 χρόνων του ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν».
Νωρίτερα, ο στρατιωτικός βοηθός του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei τόνισε πως οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση λάβει χώρα στην περιοχή του Κόλπου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη μπορεί να ωθήσει το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι, προσθέτοντας παράλληλα ότι «οι Αμερικανοί έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων».
«Ο πρώτος πυροβολισμός που θα λάβει χώρα στον Περσικό Κόλπο θα ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι» τόνισε ο Yahya Rahim Safavi, ενώ πρόσθεσε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν αφόρητο για την Αμερική, την Ευρώπη και τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως είναι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα».
Χθες (1/6) ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον έαν οι ΗΠΑ δείξουν σεβασμό απέναντι στη χώρα του και ξεκινήσουν να ακολουθούν τους διεθνείς κανονισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης