Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η εμμονή Trump για αυξήσεις δασμών θα πλήξει Αμερικανικές Πολιτείες κλειδιά για τις εκλογές του 2020

CNBC: Η εμμονή Trump για αυξήσεις δασμών θα πλήξει Αμερικανικές Πολιτείες κλειδιά για τις εκλογές του 2020
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρυσι αγαθά 346,5 δισ. δολαρίων από το Μεξικό, με την αξία να είναι 10% υψηλότερη σε σχέση με το 2017
Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Donald Trump με Κίνα, ΕΕ και πρόσφατα και το Μεξικό μπορεί να πλήττει και να προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία δεν αφήνει όμως αλώβητη και την αμερικανική οικονομία.
Σύμφωνα με έρευνα του CNBC αρκετές αμερικανικές Πολιτείες, οι οποίες μάλιστα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2020, θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος των συνεπειών από την απόφαση Trump να επιβάλλει νέους δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προαναγγείλει την επιβολή δασμών 5% στο σύνολο των μεξικανικών προϊόντων που φτάνουν σε αμερικανικό έδαφος από τις 10 Ιουνίου.
Αυτοί μάλιστα θα αυξάνονται σταδιακά στο 25% έως τον Οκτώβριο, εάν το Μεξικό δεν καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τις μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρυσι αγαθά 346,5 δισ. δολαρίων από το Μεξικό, με την αξία να είναι 10% υψηλότερη σε σχέση με το 2017.
Για κάποιες πολιτείες όμως οι μεξικανικές εισαγωγές είναι πολύ πιο πολύτιμες.
Η Αριζόνα καλύπτει το 40% των συνολικών εισαγωγών της από το Μεξικό, το Μίσιγκαν το 38% και το Τέξας το 35%.
Σε αυτές τις τρεις πολιτείες η εξάρτηση είναι τέτοια ώστε δεν μπορούν να βρεθούν σύντομα εναλλακτικές πηγές.
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για επιχειρήσεις και καταναλωτές θα ανέβει σημαντικά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στις προεδρικές εκλογές του 2016 και οι τρεις πολιτείες είχαν στηρίξει τον Trump.



Μάλιστα το Μίσιγκαν συνιστά swing πολιτεία, η οποία το 2008 και το 2012 είχε ψηφίσει τον Barack Obama των Δημοκρατικών.
Το Τέξας είναι προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, αλλά αρκετά στελέχη του κόμματος αντιμετωπίζουν δύσκολες εκστρατείες για την επανεκλογή τους την επόμενη χρονιά στο Κογκρέσο και δυσμενείς επιπτώσεις στα ταμεία των τοπικών επιχειρήσεων και την τσέπη των καταναλωτών δεν θα βοηθήσει.
Η Αριζόνα κλίνει συνήθως προς τους Δημοκρατικούς, αλλά έχει εκπρόσωπο από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στην Γερουσία.
Η Γερουσιαστής Martha MacShally, που εκπροσωπεί τους Ρεπουμπλικάνους στην Αριζόνα, εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι δεν στηρίζει αυτού του είδους την πολιτική και τους δασμούς.
Προειδοποίησε ότι «θα πλήξουν την οικονομία μας και θα περάσουν στις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Παράλληλα εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή του Τέξας John Kornin, δήλωσε ότι ο γερουσιαστής «αντιτίθεται στους δασμούς, οι οποίοι θα πλήξουν σε δυσανάλογο βαθμό το Τέξας».
Και οι δύο Γερουσιαστές τόνισαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες Trump για ασφαλή σύνορα, αλλά ξεκαθάρισαν πως δεν συμφωνούν με το «όπλο», που επέλεξε να χρησιμοποιήσει.
O πιο ισχυρός Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Mits McConell απέφυγε την ευθεία ρήξη με τον Trump, αλλά εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την ανησυχία του.
«Μία υγιής και δυναμική οικονομική σχέση με το Μεξικό είναι ζωτικής σημασίας για την κοινή μας ευημερία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε:
«Η όποια πρόταση επηρεάζει τη σχέση μας αυτή απαιτεί σοβαρή εξέταση. Θα πρέπει να συζητήσουμε το σχέδιο με περισσότερες λεπτομέρειες στους συναδέλφους μας με την κυβέρνηση».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης