Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της πρόθεσης Orban να καταργήσει την πανεπιστημιακή έρευνα

Ουγγαρία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της πρόθεσης Orban να καταργήσει την πανεπιστημιακή έρευνα
Η ακαδημία δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε τον «πλήρη πολιτικό έλεγχο» της τον οποίο θα επικυρώσει με την κατάθεση νομοσχεδίου
Στους δρόμους κατέβηκαν χιλιάδες Ούγγροι διαμαρτυρόμενοι για μια ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης Orban να θέσει περιορισμούς στην ακαδημαϊκή ελευθερία περιορίζοντας τις αρμοδιότητες του κορυφαίου επιστημονικού ερευνητικού σώματος της χώρας.
Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Victor Orban, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2010, θέσπισε αυστηρότερους τους ελέγχους της δημόσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της Δικαιοσύνης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των πανεπιστημίων και της επιστημονικής έρευνας, γεγονός που έχει προκαλέσει συγκρούσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην τελευταία της κίνηση, η κυβέρνηση Orban έκανε σαφές ότι σκοπεύει να «κλείσει» το δίκτυο ερευνητικών ιδρυμάτων της 200χρονης Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών και να παραδώσει τα κτίρια και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο.
Η ακαδημία δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε τον «πλήρη πολιτικό έλεγχο» της τον οποίο θα επικυρώσει με την κατάθεση νομοσχεδίου.
«Αν ήταν στο χέρι του Orban δεν θα υπήρχε ελεύθερη σκέψη σ 'αυτή τη χώρα και δεν μπορώ να αφήσω κάτι τέτοιο να συμβεί» δήλωσαν οι διαδηλωτές.
Η κυβέρνηση ωστόσο απαντά ότι σκοπεύει να επέμβει στον τρόπο χρηματοδότησης των ερευνητικών ιδρυμάτων για να ενθαρρύνει την πιο προσοδοφόρα και καινοτόμο έρευνα τους.
«Η εθνικοποίηση δεν είναι καινοτομία», είναι το σύνθηκα στα πανό των διαδηλωτών.
«Δεν θα επιτρέψουμε στους κυβερνητικούς γραφειοκράτες να αποφασίσουν για την έρευνα, και το επιστημονικό έργο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Judit Gardos, μέλος του Φόρουμ των Ακαδημαϊκών Εργαζομένων που διοργάνωσε τη διαδήλωση.
«Αυτό είναι ανήκουστο οπουδήποτε στον δημοκρατικό κόσμο», είπε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με ανησυχία τις επεμβάσεις στην Παιδεία και την έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης