Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρούν οι αγορές της Ασίας εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο - Στο -0,92% και τις 20.410,88 μονάδες ο Nikkei

tags :
Υποχωρούν οι αγορές της Ασίας εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο - Στο -0,92% και τις 20.410,88 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,23% στις 26.838 μονάδες
Με πτώση έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (3/6) οι περισσότερες αγορές στην Ασία, διευρύνοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις δεν εμφανίζουν μέχρι στιγμής σημάδια αποκλιμάκωσης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,92% στις 20.410,88 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank Group και Nippon Steel υποχώρησαν κατά -6,22% και -0,89% αντίστοιχα, ενώ νωρίτερα η Markit ανακοίνωσε ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου συρρικνώθηκε τον Μάιο του 2019, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,8 μονάδες, έναντι 50,2 μονάδων τον Απρίλιο του 2019, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περαιτέρω πτώση στις 49,6 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του κλάδου υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο υποδείκτης που σχετίζεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.
Οι νέες εξαγωγές υποχώρησαν για έκτο μήνα στη σειρά, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς και στον μεγαλύτερη διεθνή ανταγωνισμό.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,19% στις 6.320,50 μονάδες, με τις μετοχές των BHP και Rio Tinto να υποχωρούν κατά -2,52% και -3,18% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, καθώς έκλεισε στο +0,02% και τις 10.500,07 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,23% στις 26.838 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sands China και Country Garden υποχώρησαν κατά -4,08% και -1,13% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -0,30% και τις 2.890,08 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,80% και τις 8.851,45 μονάδες.
Μάλιστα, η πτώση στις αγορές της Κίνας ήρθε παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου για τον Μάιο του 2019 κατέγραψε επέκταση, με τα στοιχεία να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες, έναντι 50 μονάδων τον Απρίλιο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος σε μηνιαία βάση.
Σύμφωνα με την Markit, η οικονομία της Κίνας εμφάνισε σταθερή ανάπτυξη και ανθεκτικότητα τον Μάιο, με τη ζήτηση να αυξάνεται τόσο από τις χώρες του εξωτερικού όσο και από τις εγχώριες αγορές.
Ωστόσο, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες κατέγραψε πτώση, ενώ τα αποθέμετα παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Κopsi έκλεισε με άνοδος της τάξεως του +1,128% στις 2.067,85 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και LG Electronics έκλεισαν στο +3,06% και +3,05% αντίστοιχα.
Χθες (2/6) ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump είναι «απόλυτα σοβαρός» με τις δηλώσεις του περί επιβολής δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό, εκτός εάν η γειτονική χώρα επιλύσει τα ζητήματα που υπάρχουν στα σύνορα.
Παράλληλα, η πλευρά τις Κίνας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που ευθύνονται για την κατάρρευση των εμπορικών συνομιλιών, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, παρά το γεγονός ότι άφησε ανοιχτή των πόρτα των διαπραγματεύσεων.
Περαιτέρω πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω των νέων εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -1,16% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 61,27 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,71% στα 53,12 δολ. ανά βαρέλι.
Την περασμένη Παρασκευή (31/5) οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του -3%, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι θα επιβάλλει δασμούς 5% στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό, οι οποίοι μάλιστα θα αυξάνονται σταδιακά κατά τους επόμενους μήνες.
«Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν εν μέσω νέων εμπορικών ανησυχιών, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τροφοδότητε τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις απειλώντας να επιβάλει δασμούς στο Μεξικό, το οποίο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και έναν σημαντικό προμηθευτή αργού πετρελαίου», αναφέρει σε σημείωμά του ο αναλυτής επενδύσεων της Rivkin Securities, Mithun Fernando.
Για το σύνολο του Μαΐου, οι απώλειες του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκαν στο -16%, ενώ η αντίστοιχη πτώση για το Brent ανήλθε στο -11%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του τελευταίου εξαμήνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης