Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall καθώς επιμένουν οι εμπορικές εντάσεις - Ισχυρή υποχώρηση για την τεχνολογία - Οριακά κέρδη +0,01% για Dow

Νευρικότητα στη Wall καθώς επιμένουν οι εμπορικές εντάσεις - Ισχυρή υποχώρηση για την τεχνολογία - Οριακά κέρδη +0,01% για Dow
Οι διεθνείς αγορές δέχθηκαν πλήγμα τον Μάιο, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx να καταγράφει βουτιά άνω του 6%
(upd) Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων σημείωσαν σήμερα (3/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις διεθνείς εμπορικές εντάσεις, μετά την επιβολή δασμών στο Μεξικό από τις ΗΠΑ.
Ο δείκτης Nasdaq εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης, σημειώνοντας πτώση άνω του 10% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό που είχε «αγγίξει» τον Απρίλιο, καθώς δέχθηκε πιέσεις από τις μετοχές των Facebook και Alphabet, που υποχωρούν εν μέσω φόβων για αυστηρότερους κανόνες ρύθμισης.
O Dow Jones  εμφάνισε οριακά κέρδη 0,01% στις 24.816 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,32% στις 2.743 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 1,61% χαμηλότερα στις 7.333 μονάδες.

Η μετοχή της Alphabet υποχώρησε κατά 6,1%, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα στην Google, για υποψίες αντιμονοπωλιακής συμπεριφοράς.
Η μετοχή του Facebook υποχώρησε κατά 7,51%, στον απόηχο ειδήσεων ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπο με αυστηρότερη ρύθμιση.
Πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι μετοχές των Amazon και Apple, οι οποίες υποχώρησαν κατά 4,6% και 1% αντίστοιχα.

Υπό πίεση βρέθηκε η μετοχή της Boeing, υποχωρώντας κατά 0,87%, λόγω της σημαντικής έκθεσης της αμερικανικής εταιρείας στο εξωτερικό.
Επίσης, πιέσεις στη μετοχή της αμερικανικής κατασκευάστριας αεροσκαφών ασκεί η σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) σχετικά με άλλο ένα ζήτημα ασφαλείας στο ήδη προβληματικό της μοντέλο 737 MAX.
Η FAA ανακοίνωσε ότι 179 MAX και 133 NG της εταιρίας παγκοσμίως πιθανώς να φέρουν εξαρτήματα που δεν έχουν κατασκευαστεί σωστά και ότι θα απαιτηθεί η αντικατάστασή τους.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία, μια τέτοια αστοχία είναι απίθανο να προκαλέσει πτώση του αεροσκάφους, αλλά μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αεροπλάνο κατά την πτήση.
Στήριξη στον Dow προσέφεραν δηλώσεις του προέδρου της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, ο οποίος τόνισε ότι μια μείωση του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ «μπορεί σύντομα να δικαιολογηθεί».
Πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου των ΗΠΑ κατέγραψε τον Μάιο του 2019 σημαντική επιβράδυνση, με τον δείκτη ISM να υποχωρεί στις 52,1 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016- από 52,8 τον Απρίλιο.
Παράλληλα, στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα η IHS Markit, έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Μάιο με τον μικρότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2009.
Ειδικότερα, ο σχετικός ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες, από 52,6 μονάδες τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι εμπορικές εξελίξεις, μετά το νέο «μέτωπο» που άνοιξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κατά του Μεξικού.
Ο Trump δήλωσε σήμερα ότι οι δασμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνησή του στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών δεν πιέζουν ανοδικά τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και ωθούν τις εταιρείες στην ασιατική υπερ-δύναμη να μετακινηθούν αλλού.
«Πολλές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα για άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν τους δασμούς», ανέφερε ο Trump.
«Δεν υπάρχει κάποια ορατή αύξηση στο κόστος ή στον πληθωρισμό, αλλά οι ΗΠΑ λαμβάνουν δισεκατομμύρια», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Χθες (2/6) ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «απόλυτα σοβαρός» με τις δηλώσεις του περί επιβολής δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό, εκτός εάν η γειτονική χώρα επιλύσει τα ζητήματα που υπάρχουν στα σύνορα.
Παράλληλα, η πλευρά τις Κίνας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που ευθύνονται για την κατάρρευση των εμπορικών συνομιλιών, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, παρά το γεγονός ότι άφησε ανοιχτή των πόρτα των διαπραγματεύσεων.

Ήπια κέρδη στην Ευρώπη 

Με ήπια κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά από μια νευρική συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, καθώς οι εμπορικές εντάσεις επιμένουν, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, κατά του Μεξικού.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,39% κι έκλεισε στις 370,49 μονάδες, με τον κλάδο των τραπεζών να κλείνει με απώλειες 0,5%.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,56% κι έκλεισε στις 11.792,81 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,32% στις 7.184,80 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 5.241,46 μονάδες.


Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 19.874,24 μονάδες, εν μέσω αυξημένων σεναρίων για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Καθώς παραμένει ακόμη εκκρεμής η απάντηση των Βρυξελλών στην επιστολή που απέστειλε η Ρώμη σχετικά με την πορεία του προϋπολογισμού, η τιμή του spread έφθασε σήμερα το πρωί τις 289 μονάδες και υπολογίζεται πως θα πιάσει και τις 291, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 2,696%.
Ωστόσο, αργότερα ανέκαμψε σημαντικά η αγορά των ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,574%, από 2,663% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Το κλίμα στις αγορές ομολόγων και μετοχών βελτιώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ιταλία, όπου ο PMI της Markit βελτιώθηκε σημαντικά στις 49,6 μονάδες, από 47,8, παραμένοντας, ωστόσο, σε έδαφος συρρίκνωσης.
Στο μέτωπο των πολιτικών εξελίξεων, το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσω ενημέρωσης, ο Conte θα απευθύνει τελεσίγραφο σε Salvini και Di Maio για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, σε διαφορετική περίπτωση θα απειλήσει με παραίτηση.
Αντίθετα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τη μεταποίηση στο σύνολο της Ευρωζώνης και στη Γερμανία.
Στο σύνολο του νομισματικού μπλοκ, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε περαιτέρω συρρίκνωση τον Μάιο του 2019, δεχόμενος πιέσεις τόσο από τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας όσο και από τις ανησυχίες που σχετίζονται με το Brexit.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,7 μονάδες, από 47,9 τον Απρίλιο, καταγράφοντας συρρίκνωση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και παραμένοντας κοντά στα χαμηλά έξι ετών στα οποία βρέθηκε τον Μάρτιο του 2019, όταν και είχε υποχωρήσει στις 47,5 μονάδες.
Στη Γερμανία, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε οριακή επιβράδυνση τον Μάιο, παραμένοντας σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 44,3 μονάδες, έναντι των 44,4 μονάδων του Απριλίου -ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2012.
Οι διεθνείς αγορές δέχθηκαν πλήγμα τον Μάιο, με τον δείκτη Stoxx να καταγράφει βουτιά άνω του 6% καθώς μια σειρά από νέες εξελίξεις στις εμπορικές διαμάχες του Trump με την Κίνα και άλλες χώρες έπεισαν κάποιους επενδυτές ότι είναι πιθανή μια ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη χρονιά.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις περισσότερες ασιατικές χώρες συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι γίνεται εμφανής ο αντίκτυπος από τους δασμούς.
Σε επίπεδο επιχειρηματικών εξελίξεων, η μετοχή της Infineon κατέγραψε «βουτιά» άνω του 8%, καθώς η γερμανική εταιρεία συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική ομοειδή της Cypress Semiconductors, σε μια συμφωνία που αποτιμά την εταιρία στα 9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με πτώση έκλεισαν σήμερα οι περισσότερες αγορές στην Ασία, διευρύνοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις δεν εμφανίζουν μέχρι στιγμής σημάδια αποκλιμάκωσης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 0,92% στις 20.410,88 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank Group και Nippon Steel υποχώρησαν κατά 6,2% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ νωρίτερα η Markit ανακοίνωσε ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της χώρας συρρικνώθηκε τον Μάιο του 2019, με τα στοιχεία, ωστόσο, να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,8 μονάδες, έναντι των 50,2 μονάδων του Απριλίου, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περαιτέρω πτώση στις 49,6 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 6.320,50 μονάδες, με τις μετοχές των BHP και Rio Tinto να υποχωρούν κατά 2,5% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, καθώς έκλεισε στο +0,02% και τις 10.500,07 μονάδες.
Παράλληλα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 26.893,86 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε στο -0,30% και τις 2.890,08 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα 0,74% και τις 8.856,99 μονάδες.
Μάλιστα, η πτώση στις αγορές της Κίνας ήρθε παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε επέκταση τον Μάιο του 2019, με τα στοιχεία να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες, από 50 μονάδες τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Κospi έκλεισε με άνοδο 1,28% στις 2.067,85 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και LG Electronics έκλεισαν στο +3,1% και +3,1% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης