Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε για 4ο συνεχόμενο μήνα ο μεταποιητικός κλάδος τον Μάιο 2019 - Στις 47,7 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε για 4ο συνεχόμενο μήνα ο μεταποιητικός κλάδος τον Μάιο 2019 - Στις 47,7 μονάδες ο δείκτης PMI
Η δραστηριότητα οτυ μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη παρέμεινε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών
Περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη για τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (3/6) στοιχεία της Markit, δεχόμενος πιέσεις τόσο από τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας όσο και από τις ανησυχίες που σχετίζονται με το Brexit.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,7 μονάδες, έναντι 47,9 μονάδων τον Απρίλιο του 2019, καταγράφοντας συρρίκωνση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Παράλληλα, ο δείκτης παρέμεινε κοντά στα χαμηλά έξι ετών στα οποία βρέθηκε τον Μάρτιο του 2019, όταν και είχε υποχωρήσει στις 47,5 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του κλάδου διαμορφώθηκε στις 48,9 μονάδες, έναντι 48 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ σημαντική πτώση καταγράφηκε και στους τομείς ενδιάμσεων και επενδυτικών αγαθών.
«Ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε συρρίκνωση τον Μάιο, υποδεικνύοντας ότι θα ασκήσει πιέσεις στην ευρύτερη οικονομία το δεύτερο τρίμηνο», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «η τέταρτη συνεχόμενη πτώση στην παραγωγή και η περαιτέρω υποχώρηση στις νέες παραγγελίες υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος παραμένει στην πιο σκληρή περίοδο από το 2013».
Επιπλέον, ο υποδείκτης που σχετίζεται με τις νέες παραγγελίες παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, αν και αυξήθηκε στις 46,6 μονάδες έναντι 45,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης η μεγαλύτερη συρρίκνωση καταγτράφηκε στη Γερμανία και την Αυστρία.
«Οι εταιρέιες σφίγγουν τις ζώνες τους, περιορίζοντας τις δαπάνες και τις προσλήψεις», τόνισε ο κ. Williamson, ενώ πρόσθεσε ότι «τα αποθέματα και η απασχόληση βρίσκονται τώρα σε πτώση, καθώς οι επιχειρήσεις ανησυχούν για την έκθεσή τους σε περαιτέρω επιβράδυνση της ζήτησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης