Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση – ΗΠΑ: Στο 43% η δημοτικότητα του Trump – Αποπομπή ζητά το 41%

Δημοσκόπηση – ΗΠΑ: Στο 43% η δημοτικότητα του Trump – Αποπομπή ζητά το 41%
Πώς βλέπουν οι Αμερικανοί τον Donald Trump και το ενδεχόμενο παραπομπής του
Η υποστήριξη των Δημοκρατικών για το ενδεχόμενο παραπομπής του προέδρου Donald Trump αυξάνεται σταδιακά, ωστόσο η πλειοψηφία των Αμερικανών παραμένει αντίθετη σε μία τέτοια προοπτική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό του CNN από την SSRS.
Παράλληλα, το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου παραμένει σταθερό σε σύγκριση με το ποσοστό αποδοχής του, στα τέλη Απριλίου.
Έτσι, το 43% των ερωτηθέντων εκφράζονται θετικά για τον Αμερικανό πρόεδρο, έναντι ποσοστού 52% που εκφράζονται αρνητικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης.
Η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης σε ενδεχόμενη παραπομπή του Donald Trump αυξήθηκε από το 37% στο 41% κατά την περίοδο που διανύουμε.
Αυτοί που υποστήριζαν την παραπομπή του προέδρου είχαν καταγραφεί στο 43% τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 47%, σε προηγούμενη δημοσκόπηση, τον Σεπτέμβριο του 2018.
Η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι ποσοστό 54% των Αμερικανών πολιτών, είναι σήμερα κατά μιας ενδεχόμενης παραπομπής του προέδρου.
Η αύξηση του ποσοστού που είναι υπέρ μιας παραπομπής του Donald Trump, πυροδοτείται κυρίως από τους Δημοκρατικούς, καθώς το ποσοστό τους για την δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης έχει αυξηθεί στο 76% σήμερα, έναντι ποσοστού 69% τον Απρίλιο.
Οι Λευκοί που έχουν πτυχία κολεγίων έχουν επίσης αυξήσει το ποσοστό τους, για μία ενδεχόμενη παραπομπή του προέδρου.
Σε δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει τον Απρίλιο και τον Μάρτιο λιγότεροι από 3 στους 10 στην ομάδα αυτή υποστήριζαν την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών παραπομπής, ενώ το ποσοστό αυτό έχει σήμερα αυξηθεί στο 41%.
Μία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, μετά την δημοσιοποίηση ενός επεξεργασμένου αντιγράφου του πορίσματος του Robert Mueller, έδειχνε ότι η δημοσιοποίηση του πορίσματος είχε μικρή επιρροή στην αλλαγή της άποψης της αμερικανικής κοινής γνώμης κι αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας παραπομπής του προέδρου.
Η ίδια δημοσκόπηση άφηνε να εννοηθεί ότι ίσως είχε αυξηθεί το ποσοστό των Αμερικανών πολιτών που εκτιμούσαν ότι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο προχωρούσαν πολύ, με την ενεργοποίηση των ερευνών σε βάρος του Donald Trump.
Λιγότεροι είναι σήμερα αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι Δημοκρατικοί το παρακάνουν με τις έρευνες σε βάρος του, σε ποσοστό 40% εκφράζουν την υποστήριξή τους στις έρευνες των Δημοκρατικών στη νέα δημοσκόπηση, έναντι ποσοστού 44% τον Απρίλιο.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Donald Trump δεν πράττει αρκετά για να συνεργαστεί με τις έρευνες (53%), ενώ το ποσοστό αυτό είχε καταγραφεί στο 54% τον Απρίλιο.
Παράδοξα, η χαλάρωση της εντύπωσης ότι οι Δημοκρατικοί το έχουν παρακάνει με τις έρευνες τους σε βάρος του προέδρου καταγράφεται σε μεγάλο ποσοστό, μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.
Το 84% των Ρεπουμπλικάνων υποστήριζαν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ξεπεράσει τα όρια τον Απρίλιο, έναντι ποσοστού 76% σήμερα.
Η αντίδραση του προέδρου στις έρευνες που έχουν ενεργοποιηθεί από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων, εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο ίδιος διερευνάται περισσότερο, από οποιονδήποτε άλλο προηγούμενο πρόεδρο, ενώ στο μεγαλύτερο ποσοστό (65%) η αμερικανική κοινή γνώμη συμφωνεί με την άποψη αυτή.
Ωστόσο, οι ερωτηθέντες στη νέα δημοσκόπηση δεν ξεκαθαρίζουν από τις απαντήσεις τους, αν οι έρευνες που έχουν αρχίσει για τον Donald Trump είναι άδικες απέναντι στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου.
Το 47% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι δικαίως διεξάγονται οι έρευνες, έναντι ποσοστού 44% που πιστεύει ότι οι έρευνες δεν στηρίζονται σε γεγονότα.
Οι λευκές πλειοψηφίες στο πλαίσιο κομματικής άποψης πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Donald Trump βρίσκεται αντιμέτωπος με περισσότερες έρευνες, σε σύγκριση σε άλλους προέδρους των ΗΠΑ.
Οι κομματικές θέσεις επηρεάζουν την εκτίμηση των ερωτηθέντων για το αν οι έρευνες διεξάγονται δικαίως ή μη.
Ποσοστό 75% των Δημοκρατικών υποστηρίζει ότι οι έρευνες σε βάρος του Donald Trump διεξάγονται δικαίως, ενώ το 74% των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει ότι η διεξαγωγή τους είναι άδικη για τον Αμερικανό πρόεδρο.
Από την άλλη μεριά, η Δημοκρατική Nancy Pelosi, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που αντιστέκεται στις παροτρύνσεις των προοδευτικών μελών της κοινοβουλευτικής της ομάδας για την (άμεση) έναρξη των διαδικασιών παραπομπής του προέδρου, βλέπει το ποσοστό αποδοχής της να παραμένει σταθερό (40%), ενώ οι αρνητικές γνώμες για την στάση της καταγράφονται σε ποσοστό 48%.
Η καταγραφή των προτιμήσεων μεταξύ των μετριοπαθών και των συντηρητικών Δημοκρατικών αναφορικά με την Nancy Pelosi, ήταν στο 58% τον Δεκέμβριο, πριν από την επιστροφή της στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο 64% τον Φεβρουάριο, ένα μήνα μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων της και στο 73% σήμερα.
Τα 2/3 των Αμερικανών (67%) υποστηρίζουν ότι ο Robert Mueller θα πρέπει να καταθέσει δημοσίως στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων και των πλειοψηφιών 88% (Δημοκρατικοί) και 62% (Ανεξάρτητοι).
Το ίδιο υποστηρίζει ποσοστό 49% των Ρεπουμπλικάνων.
Η δημοσκόπηση διενεργούνταν τη νύχτα πριν από την δημόσια δήλωση που έκανε ο Robert Mueller την προηγούμενη εβδομάδα, σχολιάζοντας δημοσίως -για πρώτη φορά- την έρευνα που έκανε για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Το 76% των Αμερικανών δεν θεωρούν πιθανή μία συνεργασία μεταξύ του προέδρου και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για άλλα θέματα κι ενώ οι έρευνες σε βάρος του θα συνεχίζονται.
Ποσοστό 36% υποστηρίζει ότι η έλλειψη συνεργασίας αποτελεί σφάλμα του προέδρου, ενώ το 31% πιστεύει ότι οφείλεται στους Δημοκρατικούς.
Ποσοστό 56% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος χειρίζεται τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, ενώ το 33% εγκρίνει τους χειρισμούς του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης