Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκθεση αξιολόγησης στις 5 Ιουνίου με ηχηρά μηνύματα... προς τη νέα κυβέρνηση – Στα 4,75 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» από τις παροχές Τσίπρα

Έκθεση αξιολόγησης στις 5 Ιουνίου με ηχηρά μηνύματα... προς τη νέα κυβέρνηση – Στα 4,75 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» από τις παροχές Τσίπρα
Για το πακέτο Τσίπρα που άνοιξε λίγο πριν τις ευρωεκλογές, η Κομισιόν θα αφιερώνει  ολόκληρο κεφάλαιο  επισημαίνοντας τον κίνδυνο για τη μη επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019.
(upd)Σε 4,75 δισ. ευρώ για την διετία 2019- 2020 προσδιορίζουν το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» από τις παροχές Τσίπρα οι θεσμοί και εκτός απροόπτου αυτές οι εκτιμήσεις θα αποτυπώνονται στην έκθεση αξιολόγησης των θεσμών που θα δοθεί σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 στην δημοσιότητα και θα προετοιμάζει την Αθήνα για μία «καυτή» φθινοπωρινή αξιολόγηση.
Το δημοσιονομικό «κενό» από τα θετικά μέτρα του 2019 ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ ή σε 1,85 δισ. ευρώ και για το 2020 σε 1,5% ΑΕΠ ή 2,9 δισ. ευρώ.

Θα είναι μία έκθεση με πολλά  μηνύματα για την επόμενη κυβέρνηση και θα κρατά ίσες αποστάσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.
Ωστόσο με προσεκτικές διατυπώσεις οι εταίροι θα χτυπούν καμπανάκια για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο κείμενο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και αποτελούν το «κλειδί» την  επιστροφής των κερδών ύψους 600 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs).
Τα καμπανάκια θα αφορούν κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις, τον χρηματοπιστωτικό τομέα με έμφαση τα κόκκινα δάνεια αλλά και για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Για το πακέτο Τσίπρα που άνοιξε λίγο πριν τις ευρωεκλογές, η Κομισιόν θα αφιερώνει  ολόκληρο κεφάλαιο  επισημαίνοντας τον κίνδυνο για τη μη επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019.
Ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα προσδιορίζει και το ακριβές μέγεθος της απόκλισης ή θα παραπέμπει το θέμα αυτό στην φθινοπωρινή της έκθεση.  
Όσον αφορά στο κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% την περίοδο  2020 - 2022 με την χρήση κεφαλαίων  5,5 δις. ευρώ από τα ταμειακά αποθέματα, η Κομισιόν θα δηλώνει «αναρμόδια» και θα παραπέμπει το θέμα  προς εξέταση στο Εurogroup.
Οι θεσμοί αν και ενήμεροι για το σχέδιο θεωρούν ότι κάθε πρόταση που αλλάζει τη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018, πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου αφού απαιτεί νέα έκθεσης ανάλυσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Από την έκθεση θα απουσιάζουν οι αναφορές για τις παροχές και τις μειώσεις φόρων του 2020 από την στιγμή που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. 
Επομένως θα εστιάζει στα φετινά μέτρα  και στο κόστος των 1,2 δισ. ευρώ που αποτελεί εκτίμηση της ελληνικής πλευράς. 
Ειδικά για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις η Κομισιόν εκτιμά ότι το νέο σχήμα ενδέχεται να συνέβαλε στη μείωση των φορολογικών εισπράξεων και να δημιουργεί κινδύνους στην «κουλτούρα» των πληρωμών. Κόκκινη κάρτα θα βγάζουν οι θεσμοί και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου  προς τους ιδιώτες, από τη στιγμή που η εκκαθάριση αυτού του στοκ  γίνεται με βραδείς ρυθμούς.
Προειδοποίηση θα απευθύνει η έκθεση και τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά στη  δημόσια διοίκηση αλλά και για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει σεβαστεί την οροφή για τις προσλήψεις προσωρινού προσωπικού στο δημόσιο απαιτώντας μείωση κατά 1.550 άτομα μέσα στο 2019.
Επίσης πρόσφατες μισθολογικές ρυθμίσεις δημιουργούν κινδύνους στο ενιαίο μισθολόγιο.
Η έκθεση θα δίνει ένα νέο περιθώριο υλοποίησης των προηγούμενων δεσμεύσεων πλην όμως θα επισημαίνει με αυστηρό τρόπο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σπεύσει με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ειδάλλως θα χάσει την επόμενη δόση από τα ANFAs και τα SMPs, ενώ θα καθυστερήσουν και οι αποφάσεις για το μηδενισμό των επιτοκίων του επόμενου εξαμήνου και την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης