Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περαιτέρω πτώση καταγράφουν οι αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και Fed - Στο -0,96% ο Shanghai Composite

tags :
Περαιτέρω πτώση καταγράφουν οι αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και Fed - Στο -0,96% ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,67% στις 26.715 μονάδες
Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Τρίτη (4/6) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τόσο τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις, όσο και τις μελλοντικές κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Federal Reserve.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, καθώς έκλεισε στο -0,01% και τις 20.408,54 μονάδες, με τις μετοχές των SoftBank και Nintendo να υποχωρούν κατά -3,27% και -2,26% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,04% στις 2.066,97 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung υποχώρησε κατά -0,80%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,68% και τις 10.429,12 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,96% στις 26.715 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component έκλεισε στο -1,39% και τις 8.733,70 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,19% στις 6.332,40 μονάδες, στον απόηχο της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να προχωρήσει στην πρώση μείωση επιτοκίων μετά από σχεδόν τρία χρόνια.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσεις, στο 1,25% γεγονός που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία έγινε η μεγαλύτερη αναπτυγμένη οικονομία που προχωράει σε μείωση επιτοκίων για το 2019, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμα και στο 0,5% μέχρι τα μέσα του 2020.
Σύμφωνα με την Reserve Bank of Australia, η παραπάνω κίνηση έχει ως στόχο να «στηρίξει την αύξηση της απασχόλησης και να παράσχει μεγαλύερη εμπιστοσύνη στην επίτευξη σταθερότητας τιμών».
Οι αξιωματούχοι της τράπεζας εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους μεγάλους εταίρους της, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στα επενδυτικά σχέδια αρκετών χωρών.
Μετά από αυτήν την κίνηση, οι επενδυτές θεωρούν πιθανή μία μείωση επιτοκίων και από την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά το τρέχον έτος, με την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να συνεδριάζει αργότερα εντός του μήνα.
Χθες (3/6) πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard, δήλωσε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να μειθούν σύντομα, εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού και του κινδύνου που θέτουν οι εμπορικές εντάσεις στην αμερικανική οικονομία.
Περαιτέρω απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση προς τον «μαύρο χρυσό».
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,59% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,92 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,39% στα 53,04 δολ. ανά βαρέλι.
«Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας απειλεί πλέον να εκτροχιάσει τη βασική μας υπόθεση για την ισχυρή κυκλική αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου», αναφέρει σε σημείωμά της η Bank of America Merrill Lynch, ενώ από την πλευρά του ο αναλυτής της Saxo Bank, Ole Hansen, δήλωσε ότι «η κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠα και Κίνας έχει προσθέσει περαιτέρω καθοδικούς κινδύνους στις ήδη επιβραδυνόμενες οικονομίες».
Οι επενδυτές αναμένουν στα τέλη του μήνα τη συνεδρίαση των χωρών του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία, όπου θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει επέκταση των περικοπών στην παραγωγή τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Χθες ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, δήλωσε ότι είναι πιθανό να συνεχιστούν οι περικοπές και το επόμενο εξάμηνο, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου.
«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να διατηρήσουμε τη σταθερότητα της αγορά πέραν του Ιουνίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Al-Falih, διευκρινίζοντας ότι «για μένα, αυτό σημαίνει να μειώσουμε τα αποθέματα από τα σημερινά υψηλά επίπεδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης