Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA, Citigroup, Nordea Bank, NatWest, Credit Agricole, Rabobank: Τα ομόλογα στην Ευρωζώνη περιμένουν πολλά από τον Draghi

tags :
BofA, Citigroup, Nordea Bank, NatWest, Credit Agricole, Rabobank: Τα ομόλογα στην Ευρωζώνη περιμένουν πολλά από τον Draghi
Αυτό που αναμένεται από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι περισσότερες λεπτομέρειες για τον τελευταίο γύρο φθηνών τραπεζικών δανείων, γνωστά ως TLTROs
Νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπουν οι επενδυτές ομολόγων, αναμένοντας από τον επικεφαλής Mario Draghi να ξαναπαίρνει τα "όπλα" του.
Οι προσδοκίες για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου 2019 είναι πλέον μεγάλες.
Και αυτό φαίνεται από την αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων βρίσκονται στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα.
Ειδικότερα, αυτό που αναμένεται από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι περισσότερες λεπτομέρειες για τον τελευταίο γύρο φθηνών τραπεζικών δανείων, γνωστά ως TLTROs, ενώ οι αξιωματούχοι ενδέχεται να χρειαστεί να δηλώσουν ότι σκέφτονται να ασκήσουν ισχυρότερη δράση, όπως ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αναλάβει δράση, δήλωσε ο Jamie Searle, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Citigroup.
"Αυτό βέβαια είναι απίθανο να επιτευχθεί μέσω των TLTRO ή των αλλαγών καθοδήγησης.
Πρέπει να είναι ισχυρότερη και απροσδόκητη, σαν μια υπόδειξη ότι το QE μπορεί να ξαναρχίσει", εκτιμά ο αναλυτής.
Όπως αναφέρει, οι λεπτομέρειες του τρίτου γύρου των τρεχουσών πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, θα καθορίσουν το κόστος το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης μείον 20 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ μπορεί να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη το 2019, ενώ η NatWest Markets αναμένει αναθεώρηση στο 1,2% από 1,1%.
Η άνοδος των ομολόγων της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες έχει επίσης αποφέρει ένα ράλι ανόδου στα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά χρεόγραφα στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ το ευρώ κυμαίνεται κοντά στα πιο αδύναμα επίπεδα από το 2017.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, τα TLTROs είναι απίθανο να έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που είναι ιδιαίτερα bullish στα περιφερειακά ομόλογα.
Η ΕΚΤ θα "επιδιώξει να μειώσει σημαντικά το κίνητρο για εμπορικές συναλλαγές, είτε μέσω ενός επιτοκίου πάνω από το Refi Rate είτε με άλλο τρόπο, όπως τα πολύ αυστηρότερα μέτρα συμμόρφωσης.
Από τη μεριά της, η Nordea Bank θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος ισχυρότερου ευρώ.
Ενώ ο Draghi έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να είναι πιο τολμηρός από την προσδοκία της αγοράς "αυτή τη φορά θα είναι πιο δύσκολο", αναφέρει.
Οι αγορές αναμένουν μια μείωση των επιτοκίων, ενώ οι πολύ αρνητικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ και οι όροι TLTRO-III είναι λιγότερο ελκυστικοί από τους όρους TLTRO-II.
Η Credit Agricole όμως θεωρεί ότι τα θετικά αποτελέσματα από την αποδέσμευση των πράξεων TLTROs θα υπερισχύσουν και το ευρώ θα μπορούσε να επεκτείνει την πρόσφατη ανάκαμψη του.
Τέλος, η Rabobank προειδοποιεί ότι "υπάρχει κίνδυνος η ΕΚΤ να εμφανιστεί επιφυλακτική.
"Η αγορά, όμως, περιμένει πάρα πολλά από αυτήν, και πιθανόν να απογοητευτεί".

Oxford Economics: Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της πριν το α' 3μηνο του 2020

Η αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καθυστερήσει, σύμφωνα με την ανάλυση της Oxford Economics, η οποία εκτιμά ότι πιθανώς η πρώτη πιθανή αύξηση των επιτοκίων θα συμβεί αργότερα από ό, τι είχε αναφερθεί.
"Αν και η ΕΚΤ φροντίζει να μην κάνει περιττές αλλαγές στην καθοδήγησή της, πιστεύουμε ότι μια προσαρμογή είναι πιθανή τον Ιούνιο", ανέφερε ο οικονομολόγος Oliver Rakau της Oxford Economics.
"Ενόψει των νέων προβλέψεων και των επικαιροποιημένων οικονομικών στοιχείων, αναμένουμε από την ΕΚΤ να κινηθεί λίγο πιο κοντά στις προσδοκίες της αγοράς και να δείξει ότι δεν θα σημειωθούν αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2020", πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ, η οποία κατά τη συνεδρίασή της τον Απρίλιο επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2019, έχει κρατήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο από τρία χρόνια.
Και οι επενδυτές δεν τιμολογούν κάποια αύξηση σε οποιοδήποτε σημείο στο εγγύς μέλλον.
"Είναι όλο και πιο σίγουρο ότι οι συνθήκες θα είναι μάλλον ευνοϊκές για τις τράπεζες, με τα επιτόκια πιθανώς κάτω από το μηδέν και ίσως τόσο χαμηλά όσο το σημερινό αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων -0,4%", δήλωσε ο Rakau.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης