Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μωραϊτάκης: Η συνταγή για καλές δουλειές, προοπτικές και αξιοπρέπεια

tags :
Μωραϊτάκης: Η συνταγή για καλές δουλειές, προοπτικές και αξιοπρέπεια
Άρθρο του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, πρώην βουλευτή Νέας Δημοκρατίας στην Α' Αθήνας
Μόνο και μόνο οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί κατά τους τελευταίους μήνες για την αλλαγή κυβέρνησης και -ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών- για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ήταν σε θέση να βελτιώσουν τα οικονομικά των Ελλήνων.
Οι τιμές των μετοχών σημείωσαν έντονη άνοδο κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο (Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στο +37%), όπως και αυτές των κρατικών ομολόγων, ενώ και οι διεθνείς επενδυτικοί Οίκοι έχουν αποτιμήσει θετικά το σενάριο της κυβερνητικής αλλαγής.
Όμως το θέμα δεν είναι να μείνουμε στις θετικές προσδοκίες.
Στο βαθμό που η νέα κυβέρνηση  καταφέρει να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να μειώσει τους φόρους μέσα στην επόμενη τετραετία, τότε είναι βέβαιο ότι οι τιμές των μετοχών, των ομολόγων και των ακινήτων θα αυξηθούν περαιτέρω, όπως επίσης θα ανεβεί και το ύψος των αποδοχών των εργαζομένων.
Πώς μπορούν όμως να γίνουν όλα αυτά;
Ακολουθώντας διαφορετική στρατηγική από αυτή της τελευταίας τετραετίας.
Από το 2015 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση επέβαλε πλήθος από νέες φορολογίες, αύξησε παλαιότερες  και προχώρησε σε αχρείαστες περικοπές συντάξεων.
Και λέω αχρείαστες γιατί τα δημόσια οικονομικά της χώρας είχαν ήδη ισορροπήσει-τακτοποιηθεί από το 2014.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το ΑΕΠ της χώρας να μείνει περίπου στάσιμο και έτσι το κράτος έπαιρνε δέκα από τη μεσαία τάξη για να δίνει ένα -με τη μορφή πρόσκαιρων επιδομάτων- στους φτωχότερους των συμπολιτών μας. Μιλάμε για πλήρες αδιέξοδο που φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη και ουσιαστικά δεν βοήθησε ούτε Τα άτομα χαμηλότερων εισοδημάτων (βλέπε πχ αύξηση ΦΠΑ, κατάργηση ΕΚΑΣ).
Ποια όμως είναι η νέα στρατηγική;
Να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά και να κινητοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Αν καταφέρουμε -στόχος εφικτός και ρεαλιστικός- να ανεβάσουμε το ετήσιο ΑΕΠ κατά 2% παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, τότε η ελληνική οικονομία θα αυξήσει περαιτέρω το ετήσιο εισόδημά της κατά 4-5 δις ευρώ, ή κατά 16 έως 20 δις ευρώ στην τετραετία. Το ποσό αυτό θα μειώσει φόρους, θα αυξήσει μισθούς, θα τονώσει το εισόδημα επιχειρήσεων-ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικά θα ενισχύσει τις κάθε μορφής κοινωνικές παροχές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το προαναφερόμενο ετήσιο ποσό αντιστοιχεί περίπου σε ΕΝΦΙΑ δύο χρόνων!
Η νέα στρατηγική όμως θα έχει και πολλά πρόσθετα οφέλη.
Οι άνεργοι θα βρίσκουν δουλειές, οι εργαζόμενοι θα βλέπουν τις αποδοχές τους σταδιακά να ανεβαίνουν, οι οικονομικές προσδοκίες θα αναβαθμιστούν, οι νέοι θα σταματήσουν να φεύγουν στο εξωτερικό, οι γάμοι και οι γεννήσεις θα αυξηθούν και το χαμόγελο θα επανέλθει σταδιακά στα χείλη των συμπολιτών μας.
Οι Έλληνες δεν θέλουν περιστασιακά επιδόματα από πλεονάσματα που είναι αμφίβολο αν υπάρχουν (βλέπε πόσο μεγάλος παραμένει ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων και πόσα είναι τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις).
Αντίθετα, οι συμπολίτες μας δικαιούνται δουλειές με ικανοποιητικά εισοδήματα.
Θέλουν επίσης ασφάλεια και σταθερότητα προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένειες, να προγραμματίσουν τη ζωή τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να ζήσουν αξιοπρεπώς μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης
Πρώην Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Αθήνας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης