Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street, καθώς υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες - Το «βλέμμα» στη Fed

tags :
Άνοδος στη Wall Street, καθώς υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες - Το «βλέμμα» στη Fed
Οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed
Με σημαντικά κέρδη άνοιξαν σήμερα (4/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς το Πεκίνο διεμήνυσε πως η εμπορική αντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,9% στις 25.053 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,9% στις 2.771 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1% υψηλότερα στις 7.410 μονάδες.


Προσπάθεια ανάκαμψης καταγράφει ο τεχνολογικός κλάδος, μία ημέρα αφότου ο Nasdaq διολίσθησε σε περιοχή διόρθωσης, δεχόμενος πιέσεις από τις βαριές απώλειες στις μετοχές των Alphabet, Amazon, Facebook, και Apple, εν μέσω ανησυχιών για αυστηρότερους κανόνες ρύθμισης για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Η Amazon και η Google της Alphabet είναι οι πρώτες εταιρίες τεχνολογίας που θα βρεθούν αντιμέτωπες με έρευνες για μονοπωλιακές πρακτικές από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, ενώ πηγές δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν η Apple και η Facebook.
Σήμερα, οι Alphabet και Apple ενισχύονται κατά 0,5% και 1,4% αντίστοιχα, ενώ Facebook και Amazon σημειώνουν οριακές απώλειες.
Σημαντική άνοδο 3% και 2,3% καταγράφουν οι μετοχές των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών General Motors και Ford, οι οποίες αναμένεται να δεχτούν από τους νέους δασμούς της κυβέρνησης Trump.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και τριβές για το εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών πρέπει να αντιμετωπιστούν και να λυθούν μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.
Στην υποχώρηση των εμπορικών ανησυχιών συνέβαλαν οι σημερινές δεσμεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, για την επίτευξη μιας φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών του στη μετά - Brexit εποχή.
Η ανησυχία για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο, επιμένει, ενώ η αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική του Donald Trump έχει ενισχυθεί μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών στο Μεξικό.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στις κεντρικές τράπεζες, αναμένοντας τις «απαντήσεις» τους στα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώνονται για την παγκόσμια οικονομία.
Την Πέμπτη (6/6) αναμένονται οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ σήμερα θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell.
Χθες (3/6), ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, δήλωσε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να μειωθούν σύντομα, εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού και του κινδύνου που θέτουν οι εμπορικές εντάσεις στην αμερικανική οικονομία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Charles Evans, δήλωσε σήμερα πως η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι η κατάλληλη, αν και παραδέχτηκε υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για την οικονομία.
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι επενδυτές τώρα προεξοφλούν δύο περικοπές επιτοκίων εντός του 2019, ο Evans δήλωσε ότι μάλλον «η αγορά βλέπει κάτι που εκείνος δεν έχει δει ακόμα στα εθνικά στοιχεία».
Το εργαλείο FedWatch του CME τοποθετεί στο 90% την πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενώ η πιθανότητα για μια δεύτερη μείωση τον Δεκέμβριο ξεπερνά επίσης το 80%.
Εν τω μεταξύ, σημαντική άνοδο καταγράφουν και οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, καθώς κινούνται ανοδικά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Η μετοχή της Citigroup καταγράφει κέρδη 3,1%, της Morgan Stanley ενισχύεται κατά 1,8%, της Bank of America σημειώνει άνοδο 2,3%, της Goldman Sachs κινείται κατά 1,8% υψηλότερα, ενώ της JPMorgan Chase διαπραγματεύεται στο +1%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 3 μονάδων βάσης, στο 2,11%, ενώ χθες είχε διολισθήσει σε χαμηλό 20 μηνών.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν καταγράψει σημαντική πτώση τον τελευταίο μήνα, εν μέσω ανησυχιών ότι οι πιο σφιχτές εμπορικές συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης