Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Δυνατή κατοχύρωση κερδών με επίκεντρο τις τράπεζες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Δυνατή κατοχύρωση κερδών με επίκεντρο τις τράπεζες
ΑΓΟΡΑ: Βαριά η διόρθωση, αλλά είναι και δικαιολογημένη, γιατί ξέφρενη ήταν και η ανοδική κίνηση. Κατοχυρώσεις κερδών αλλά και πορεία ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο επηρέασαν την αγορά. Κλείσιμο στο -2,81% και στις 813,33 μονάδες.

Το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ έτρεχε με διπλάσιο ρυθμό. Οι αναλυτές το περίμεναν λίγο καλύτερο το ύψος από αυτό που ανακοινώθηκε. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορούμε να πιάσουμε το στόχο που έχει τεθεί για το σύνολο του έτους.

Είναι πολύ κρίσιμη για τη χώρα η ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, προκειμένου νε βελτιωθεί η οικονομία. Το ΧΑ υποχώρησε σημαντικά σήμερα με καλό τζίρο. Για μία ακόμη φορά οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 110 εκατ. ευρώ και ο όγκος των πακέτων ήταν μικρός.

ΑΧΕ: Η αύξηση του τζίρου φέρνει χαμόγελα. Έχουν περάσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και ίσως είναι από τους κλάδους που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους περισσότερους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Θα πρέπει να δούμε πως έχουν βελτιωθεί τα μερίδια τον τελευταίο μήνα όπου υπήρξε σημαντική αύξηση του τζίρου. Οι περισσότερες βέβαια μικρές χρηματιστηριακές που δεν έχουν θεσμικούς και ξένους θα δουν πιο μετά τη βελτίωση. Όταν αρχίσει το retail να δραστηριοποιείται. Ήδη όμως κάποιες βλέπουν την κίνηση να βελτιώνεται.

ΤΖΙΡΟΣ: Υψηλός και σήμερα και μάλιστα ξεπέρασε τα 113 εκατ. ευρώ. Σε πακέτα έγιναν μόλις 6,2 εκατ. ευρώ και ξεχώρισαν αυτά της ΔΕΗ, όπου ήταν ένα μεγάλο και πολλά μικρά και όλα στα 2,28 ευρώ με τη μετοχή να κλείνει στα 2,18 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βαριά διόρθωση με το δείκτη να χάνει 8,24% και την Πειραιώς 11,2%. Απώλειες οριακά πάνω από 8% για Εθνική και Alpha Bank και η Eurobank στο -7,49% και στα 0,79 ευρώ σημείο που θεωρείται στήριξη.

CENERGY: Ξεχώρισε και στη σημερινή συνεδρίαση αφού παρά την υποχώρηση της αγοράς, η μετοχή ενισχύθηκε 3,59% και έκλεισε στα 1,4440 ευρώ με αποτίμηση 274 εκατ. ευρώ. Η μετοχή δεν έχει ακολουθήσει την αγορά και από τότε που μπήκε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν είχαμε δει εισροές πλην των τελευταίων συνεδριάσεων.

Θυμίζουμε πως είχε ρεκόρ στις πωλήσεις του 2018 αν και η συγκρίσιμη λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε μόλις 9% έναντι 27% των πωλήσεων και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 6,9 εκατ. ευρώ από ζημία 4,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων ήταν μόλις στις 708 χιλ. ευρώ που σημαίνει πως τα καθαρά κέρδη ύψους 6,9 εκατ. ευρώ οφείλονται στη θετική φορολογία.

Το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών στο τέλος της χρήσης ήταν στα 640 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση σημειώνει τους βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης από αναχρηματοδότηση δανείων 118,7 εκατ. ευρώ. Αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα και οι απαιτήσεις και μικρή μείωση τα ταμειακά διαθέσιμα που διαμορφώθηκαν στα 65,2 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια είναι στα 203,2 εκατ. ευρώ, άρα με αποτίμηση 274 εκατ. ευρώ παίζει με p/bv πάνω από τη μονάδα. Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 473 εκατ. ευρώ από 379 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Έχει σημαντική μόχλευση και υψηλό p/e αλλά δεν μπορεί να μην ακολουθήσει το ράλι, όταν πολλές αποτιμήσεις… γεμίζουν.

ΑΔΜΗΕ: Υποχώρησε 2,70% και έκλεισε στα 1,8760 ευρώ με τους πωλητές να έχουν προς διάθεση 19 χιλ. τεμάχια. Ο συνολικός όγκος στις 552 χιλ. τεμάχια. Βγαίνουν πολλά χαρτιά αλλά νομίζουμε πως θα τον βρει το βηματισμό της η μετοχή.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Πάλι υψηλός ο όγκος και με άνοδο 2,38%. Στα 83 χιλ. τεμάχια ο όγκος και στα 0,43 ευρώ η τιμή που δίνει αποτίμηση 13,8 εκατ. ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στα 2,08 ευρώ με άνοδο 1,46% όγκο 66 χιλ. τεμάχια και με αγοραστές στην τιμή κλεισίματος.

ΕΚΤΕΡ: Με μικρό όγκο 21 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 1,3550 ευρώ και στην τιμή κλεισίματος οι πωλητές διέθεταν περίπου 9,5 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση στα 15,2 εκατ. ευρώ. Μάλλον θεωρούν ότι είναι ακριβή η μετοχή ή έχουν βρει φθηνότερες. Τι να πούμε…

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Πτώση και σήμερα μετά τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση κατά 2,76% με όγκο 551 χιλ. τεμάχια. Τιμή 33,45 ευρώ και αποτίμηση 52,5 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης