Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Οι δασμοί του Trump στο Μεξικό θα κοστίσουν 39.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Έρευνα: Οι δασμοί του Trump στο Μεξικό θα κοστίσουν 39.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ
Έρευνα για το κόστος των αμερικανικών δασμών στο Μεξικό 
Η απόφαση του προέδρου Donald Trump να επιβάλλει δασμούς 5% σε όλα τα εισαγόμενα μεξικανικά αγαθά εντός του τρέχοντος μήνα (από 10/6) αν το Μεξικό δεν μειώσει τις ροές παράνομων μεταναστών, αναμένεται να κοστίσει περίπου 39.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει έκθεση της Tax Foundation.
Επισημαίνεται ότι οι δασμοί θα φθάσουν σταδιακά το 25% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
Παράλληλα, η έρευνα σημειώνει ότι οι Αμερικανοί θα επωφεληθούν συνολικά κατά 232 δισεκ. δολάρια από τις αυξημένες τιμές που θα επιφέρουν δασμοί 25% στα μεξικανικά αγαθά.
Ενδεικτικά, τα συνολικά οφέλη των πολιτών από τη φορολογική μεταρρύθμιση της Ουάσιγκτον ανέρχονται σε 259 δισεκ. δολάρια πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά στους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα (ύψους 200 δισ. δολαρίων ετησίως, τα προϊόντα αυτά βρίσκονταν στον συντελεστή 10%, ο οποίος αυξήθηκε στο 25% από τις 10 Μαΐου), υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη μελέτη της Fed New York υπολόγιζε σε συνολικά 831 δολάρια ετησίως το κόστος για το κάθε αμερικανικό νοικοκυριό.

Goldman Sachs: Πλήγμα για τα εταιρικά στη Wall Street από τους δασμούς των ΗΠΑ στο Μεξικό

Αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη των εισηγμένων της Wall Street αναμένει η Goldman Sachs, αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση του προέδρου Donald Trump να επιβάλλει δασμούς 5% σε όλα τα εισαγόμενα μεξικανικά αγαθά εντός του τρέχοντος μήνα (από 10/6), αν το Μεξικό δεν μειώσει τις ροές παράνομων μεταναστών.
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι δασμοί θα φθάσουν σταδιακά το 25%, προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.



Όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ο δασμός ύψους 5% θα πλήξει τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για τον S&P 500 κατά 1% (ή 2 δολάρια) το 2019, σε περίπτωση οι εταιρείες απορροφήσουν ολόκληρο το κόστος των αυξημένων τιμών εισροών.
Οι εταιρείες θα πρέπει να αυξήσουν τις τ8ιμές τους στις ΗΠΑ κατά 0,1% κατά μέσο όρο, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες, επισημαίνεται.
Στην περίπτωση που οι δασμοί εκτοξευθούν στο 25%, τα κέρδη ανά μετοχή για τον S&P 500 θα δεχθούν πλήγμα της τάξεως του 5%, ενώ για να αντισταθμιστούν οι απώλειες οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν κατά 0,7%.
Επίσης, δεδομένου ότι οι δασμοί μειώνουν την πιθανότητα μετάβασης στη νέα εμπορική συμφωνία (USMCA), η Goldman Sachs σημειώνει ότι οι εταιρείες που εξαρτώνται από τις αλυσίδες εφοδιασμού στον Καναδά θα υποφέρουν.
Νωρίτερα, η τράπεζα προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων της για κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων των ΗΠΑ με Κίνα και Μεξικό.




Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, πλέον υπάρχουν 60% πιθανότητες (από 40% που ήταν προηγούμενη εκτίμηση) οι ΗΠΑ να επιβάλλουν νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.
Η Goldman Sachs αναθεώρησε επίσης τις εκτιμήσεις της για δασμούς σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα, εκτιμώντας ότι υπάρχουν 70% πιθανότητες ώστε ο Donald Trump να επιβάλλει δασμούς στο 5% των μεξικανικών προϊόντων και 50% πιθανότητα ότι αυτοί θα αυξηθούν στο 10%.
Ο κ. Trump πρόσφατα απείλησε το Μεξικό με δασμούς 5%, που θα εφαρμοστούν στις 10 Ιουνίου, εκτός αν θα μπορούσε να εμποδίσει τη ροή των μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.



Διαβάστε: Fitch: Σε κίνδυνο οι επιχειρήσεις από τους δασμούς των ΗΠΑ στο Μεξικό

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης