Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: H Kομισιόν ενεργοποιεί την πειθαρχική διαδικασία για το χρέος - Υψηλή η έκθεση των τραπεζών - Dombrovskis: Καταστροφικά τα μέτρα

tags :
Ιταλία: H Kομισιόν ενεργοποιεί την πειθαρχική διαδικασία για το χρέος - Υψηλή η έκθεση των τραπεζών  - Dombrovskis: Καταστροφικά τα μέτρα
Σκληρή γλώσσα από την Κομισιόν για τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης
(upd3) Την έναρξη των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της Ιταλίας προτείνει η Κομισιόν, καθώς η χώρα έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου δημοσίου χρέους.
«Είναι δικαιολογημένη μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους», ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici.
Ωστόσο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε ανοικτή την πόρτα για την αποφυγή των πειθαρχικών κυρώσεων, εάν η Ιταλία συμμορφωθεί με τους κανόνες, τονίζοντας ότι είναι στο χέρι της ιταλικής κυβέρνησης.
Εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίξουν την εκτίμηση της Κομισιόν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Επιτροπή θα μπορούσε με τη σειρά της να προτείνει την έναρξη της διαδικασίας, μια κίνηση που αναμένεται πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις αρχές Ιουλίου.
H  διαδικασία θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η χώρα πρέπει να παράσχει ένα σχέδιο διορθωτικών ενεργειών και πολιτικών που θα ακολουθήσει, καθώς και τις προθεσμίες για την επίτευξή τους.
Στις χώρες της Ευρωζώνης που δεν ακολουθούν τις συστάσεις μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.
Στην 20σέλιδη έκθεση της η Κομισιόν επισημαίνει ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το οποίο ανήλθε στο 132,2% το 2018 και αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη και από τα υψηλότερα σε όλο τον κόσμο, αφαιρεί από την χώρα τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ιταλική οικονομία σε περίπτωση ενός μακροοικονομικού σοκ.
Παράλληλα η Κομισιόν υποστηρίζει πως το δημόσιο χρέος αντιπροσωπεύει ένα γενικότερο βάρος που περνά από γενιά σε γενιά και επιβαρύνει το βιοτικό επίπεδο των μελλοντικών γενεών.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν το δημόσιο χρέος είναι η κύρια αιτία που καθιστά την ιταλική οικονομία ευάλωτη και για αυτό το λόγο επισημαίνει πως η μείωση του χρέους θα έπρεπε να παραμείνει βασική προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο σε σχέση με τις συστάσεις του 2018 και εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3% το 2020.
Η πρώτη αντίδραση από την ιταλική πλευρά ήρθε από τo στέλεχος της Lega Marco Zanni, ο οποίος υποστήριξε ότι τα κίνητρα της Κομισιόν είναι πολιτικά.

Dombrovskis: Καταστροφικά τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης

Την ενεργοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας για το υπερβάλλον δημόσιο χρέος σε βάρος της Ιταλίας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
«Η Ιταλία δεν τήρησε τα κριτήρια για το χρέος.
Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης κατέστρεψαν τα δημοσιονομικά μεγέθη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Τα μέτρα που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση είναι καταστροφικά για την οικονομία, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ιταλία καταβάλει περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, αντί για την εκπαίδευση.

Υψηλή η έκθεση των ιταλικών τραπεζών στο δημόσιο χρέος

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν καταγράψει πρόοδο στην αποκατάσταση των ισολογισμών τους παρά τις νέες πιέσεις από τις αγορές.
Ωστόσο, σημειώνει η Κομισιόν, λόγω της υψηλής τους έκθεσης στο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, η μεταβλητότητα στις αγορές έχει επηρεάσει την κεφαλαιακή τους θέση, αυξάνοντας την πίεση στο κόστος χρηματοδότησης.
Η συνεχιζόμενη μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των δανείων που είναι αδύνατο να αποπληρωθούν παραμένει εγγυημένη, ειδικά για τις μικρές τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρόοδος των τραπεζών, ειδικά των μικρότερων, στην εφαρμογή των ρυθμιστικών κανόνων για τη χρηματοδότηση, θα ενισχύσει επίσης την αντοχή του συστήματος στα εξωτερικά σοκ, σύμφωνα με την Ε.Ε.
Σημαντική είναι επίσης η αύξηση της χαμηλής κερδοφορίας, μέσω ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου.

Conte: Θέλουμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ

Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να «συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, μετά την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της χώρας του.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Lega και του Κινήματος 5 Αστέρων «ελπίζει ότι θα συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος», ανέφερε ο Conte σε μια ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος του είναι να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2022.
Για το τρέχον έτος, η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα «θα είναι αισθητά κατώτερο από ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα ανέλθει στο 2,5% ενώ η Ρώμη προβλέπει ότι θα φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ.
Για το 2020, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει μείωση κατά 0,2 της μονάδας στο διαρθρωτικό έλλειμμα.
Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, το ονομαστικό έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,3 της μονάδας, σε σχέση με το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν άνοιξε σήμερα τον δρόμο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ιταλία λόγω του χρέους της, όμως η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και απαιτεί την έγκριση όλων των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.

Di Maio: Η Ιταλία θα αντιμετωπίσει την ΕΕ με υπευθυνότητα

Η Ιταλία θα αντιμετωπίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με υπευθυνότητα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio.
Στον απόηχο της πρότασης της Κομισιόν για ενεργοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της Ιταλίας, ο Di Maio ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία έχει δρομολογηθεί.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, στο προσχέδιο της επιστολής από την Κομισιόν αναφέρεται ότι η έλλειψη δημοσιονομικής σύνεσης εκθέτει την Ιταλία σε δυνητική απώλεια εμπιστοσύνης από την αγορά, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Repubblica.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές έχουν επιφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη, ενώ συνέβαλαν στην οικονομική της επιβράδυνση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές ύψους 3-4 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων, ωστόσο στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται αν η συγκεκριμένη πληροφορία προέρχεται από το προσχέδιο της επιστολής. 
Η έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας της ΕΕ κατά της Ιταλίας αυτή την εβδομάδα είναι «σχεδόν αναπόφευκτη» εκτός αν η κυβέρνηση καταλήξει σε ένα πειστικό πακέτο μέτρων για να συγκρατήσει το έλλειμμα και το αυξανόμενο χρέος.
Εάν εκκινήσει η διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας θα είναι το πρώτο βήμα μίας μακράς νομικής διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις και σε μια αυστηρότερη εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας.
Ο αρμόδιος επίτροπος Pierre Moscovici δήλωσε ότι επέλεξε τον διάλογο για τις κυρώσεις ως μέσο για την επιβολή των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
«Αν δεν σέβονται τους κανόνες, θα χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η Ευρώπη επίσης ανήκει σε πολλούς, υπάρχουν κανόνες που ο καθένας πρέπει να σέβεται», είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο όταν ρωτήθηκε για την Ιταλία.
«Προς το παρόν το σύνθημά μου είναι: διάλογος, διάλογος, διάλογος», δήλωσε ο Moscovici.
Η Ρώμη κατέγραψε δημόσιο χρέος 132,2% του ΑΕΠ το περασμένο έτος, από 131,4% το 2017, το υψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.
Το χρέος της Ιταλίας προβλέπεται επίσης να αυξηθεί και το 2019 αλλά και μετά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προειδοποίηση ΔΝΤ για το ιταλικό χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι το ιταλικό χρέος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, μαζί με τις εμπορικές εντάσεις και το σκληρό Brexit, δήλωσε πηγή της ΕΕ στο Reuters.
Το ΔΝΤ αναμένεται να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, κατά την παρουσίαση της έκθεσής του για την Ευρωζώνη την ερχόμενη εβδομάδα.
Την έκθεση θα παρουσιάσει η γενική διευθύντρια του Ταμείου Christine Lagarde στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ανέφερε η πηγή.

Παραβίαση του ελλείμματος 3% συζητούν Salvini - Di Maio

Ύστερα από εβδομάδες έντονης αντιπαράθεσης και αλληλοκατηγοριών, οι δύο εταίροι και αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio αναμένεται να συναντηθούν σήμερα Τετάρτη 5/6 το βράδυ ή αύριο Πέμπτη 6/6 προκειμένου να εξετάσουν τα επόμενα βήματα τους, την ώρα που η Κομισιόν ζητά περικοπές 3-4 δισ. ευρώ για να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων.
Ύστερα από το τελεσίγραφο που τους απηύθυνε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος τους κάλεσε να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση και τις απαντήσεις τους ότι η κυβέρνηση θα πάει μπροστά, θα συνεχίσει και θα τηρήσει το κυβερνητικό «συμβόλαιο», Salvini και Di Maio συνοδεύουν την «επιστροφή» τους με απειλές προς την Κομισιόν.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, Salvini και Di Maio μίλησαν στο τηλέφωνο, σχολίασαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών και αποφάσισαν να βάλουν τέλος στον μεταξύ τους «πάγο» και να συναντηθούν προκειμένου να συναποφασίσουν τα επόμενα βήματα της κυβερνητικής τους συνεργασίας.
Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, βασικό θέμα της συζήτησης των δύο αντιπροέδρων θα είναι η πορεία και η ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ επί τάπητος κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας τέθηκε και το σενάριο παραβίασης του ορίου του 3% που θέτει η Κομισιόν για το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Ανάμεσα στα θέματα που πρόκειται να συζητήσουν είναι και το σενάριο ενός ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος.

Borghi: Η Lega δεν θα δεχθεί νέα μέτρα λιτότητας για το 2019

Την άποψη ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte πρέπει να τηρήσει σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό εξέφρασε ο Claudio Borghi, οικονομικός σύμβουλος του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini.
Μάλιστα, ο Borghi επεσήμανε ότι η Lega θα επιμείνει σε αυτή τη γραμμή και θα δεχθεί -σε καμία περίπτωση- δεν θα δεχθεί νέα μέτρα λιτότητας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να καταλήξουν όπως το περασμένο Φθινόπωρο, όταν η Ρώμη χαλάρωσε της στάση και συμφώνησε να περιορίσει τις δαπάνες.
«Η οικονομία μας είναι ήδη στάσιμη.
Εάν μειώσουμε τις δαπάνες ή αυξήσουμε τους φόρους θα εισέλθουμε σίγουρα σε ύφεση.
Αυτό θέλει η Κομισιόν;» υποστήριξε ο Borghi και συμπλήρωσε «πέρυσι ήμασταν ο μικρός εταίρος κι έτσι έπρεπε να αποδεχθούμε έναν συμβιβασμό».
Τώρα όμως -σύμφωνα με τον ίδιο- μετά τη νίκη του κόμματος στις ευρωεκλογές, η Lega θα δώσει το ρυθμό.
«Θέλουμε να ακούσουμε από τον Conte και τον Tria (υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας) εάν είναι σίγουροι ότι οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να αλλάξουν, αλλά και τι θα κάνουν στην περίπτωση που δεν πετύχουν τον στόχο τους» τόνισε ο Borghi.

Εκτοξεύεται στο 37% η Lega

H πολυεπίπεδη κόντρα μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών αλλά και η διάσταση απόψεων μεταξύ της Lega του Salvini και του Κινήματος 5 Αστέρων του Di Maio δημοσκοπικά έχει λειτουργήσει υπέρ της Lega.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Lega του Matteo Salvini έχει εκτοξευθεί στο 37% που αποτελεί ρεκόρ για ακροδεξιό κόμμα ενώ αντιθέτως το Κίνημα 5 Αστέρων υποχωρεί στο 17%.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι σοσιαλιστές ανακάμπτουν στο 24%.
Είναι προφανές ότι οι διαρροές από το Κίνημα 5 Αστέρων ενισχύoyn τους σοσιαλδημοκράτες.
Το κόμμα του Silvio Berlusconi Forza Italia φαίνεται επίσης να δέχεται πίεση από την Lega και να χάνει εκλογική δύναμη.
Στην Ιταλία πάντως Lega και Κίνημα 5 Αστέρων αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους και να συμφωνήσουν το πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας τους.
Η νέα συμφωνία και η απομάκρυνση του κινδύνου εκλογών στην Ιταλία είχε ως αποτέλεσμα το 10ετές ομόλογο να υποχωρήσει στο 2,52% με πιθανότητα περαιτέρω υποχώρησης.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης