Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Finance: Βελτιώνονται οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών

tags :
Alpha Finance: Βελτιώνονται οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών πρέπει να ξεπεράσουν τα πρόσφατα υψηλά (0.4x σε όρους BV κατά μέσο όρο) για να προσελκύσουν ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την Alpha Finance
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αποκάλυψαν κάποια περαιτέρω πίεση στα επιτοκιακά έσοδα (NII) των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την Alpha Finance, η οποία τονίζει όμως ότι οι αποδόσεις δανεισμού βρίσκονται σε πτωτική τροχιά, με μικρούς αρνητικούς σχηματισμούς NPE.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 5 Ιουνίου 2019, ανάλυσή της για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών (Greek Banks: Q1 19 Results Review), η Alpha Finance, επισημαίνει ότι ο συνολικός δείκτης NII υποχώρησε στα 28 εκατ. ευρώ με μικτή απόδοση, καθώς για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς αυξήθηκε, ενώ η Alpha Bank και η Eurobank κατέγραψαν ζημίες.
Τα spreads χορηγήσεων ήταν σταθερά για την Εθνική, σε τριμηνιαία βάση, ενώ για τις υπόλοιπες τράπεζες τα spreads εξασθένησαν μεταξύ 9 και 15 μ.β., γεγονός που έδειξε πίεση από αναδιαρθρώσεις.
Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1% στα κέρδη από εμπορικές συναλλαγές, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 13%, ενώ ο δείκτης PPI αυξήθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση και τα LLP υποχώρησαν κατά 40%, κυρίως λόγω των συμψηφισμών για το 4ο τρίμηνο.
Η κερδοφορία της κατώτατης γραμμής ανήλθε στα 199 εκατ. ευρώ (+10% σε ετήσια βάση).
Οι διοικήσεις επιβεβαίωσαν τις μικτές επιδόσεις NII (η Alpha Bank αναμένει τις μεγαλύτερες πιέσεις σε ετήσια βάση), υψηλότερα έσοδα αμοιβών σε ετήσια βάση, χαμηλότερο όριο και CoR εντός της κλίμακας 1,5-2% για το 2019.

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα παρουσίασαν νέα σχέδια για το 2023 και το 2022 αντίστοιχα με φιλόδοξους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των λόγων RoEs και NPE 9-11%.

Αναφορικά με την ποιότητα ενεργητικού, σύμφωνα με την Alpha Finance το συνολικό απόθεμα NPEs μειώθηκε κατά 3 δισ. ευρώ στα 83 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω πωλήσεων και διαγραφών, με το δείκτη NPEs να διαμορφώνεται στο 44,5% από 45% στο δ' 3μηνο του 2018 και την κάλυψη στο 51,3%.
Γενικά, οι τάσεις αρνητικής διαμόρφωσης των NPEs επιβραδύνθηκαν σημαντικά στο τρίμηνο.
Αναφορικά με τα κεφάλαια CET 1, αυτά μειώθηκαν κατά 0,7 δισ. στα 25,3 δισ. ευρώ, με το δείκτη CET 1 να διαμορφώνεται στο 15%, μειωμένο κατά 40 μ.β., με RWAs 169,5 δισ. ευρώ.
Οι κωδικοί DTC αντιπροσωπεύουν το 62% του κεφαλαίου.

Επενδυτικές προοπτικές

Όπως επισημαίνει η Alpha Finance, οι χαμηλότερες αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα (κάτω από 3% για το 10ετές) και οι προσδοκίες για λιγότερη αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο, που θα μπορούσαν να επιφέρουν υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ.
Επίσης, ήδη έχουν επιφέρει ισχυρές ροές μετοχών στο ελληνικό τραπεζικό σύμπαν.
Οι προοπτικές για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκαν, ενώ οι διοικήσεις έχουν σκιαγραφήσει σχέδια για αξιοσημείωτες μειώσεις αποθεμάτων NPE.
Εκτός αν υπάρξει κάποια αρνητική πολιτική εξέλιξη και χαμηλότερη από την εκτιμώμενη τιμολόγηση των NPEs (μέσω προγραμματισμένων πωλήσεων / τιτλοποιήσεων), η Alpha Finance εκτιμά ότι η επενδυτική περίπτωση έχει αλλάξει πιθανότατα για τον κλάδο, συστήνοντας «αγορές στην πτώση».
Όπως επισημαίνει οι αποτιμήσεις πρέπει να ξεπεράσουν τα πρόσφατα υψηλά (0.4x σε όρους BV κατά μέσο όρο) για να προσελκύσουν ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος, καθώς το discount σε σχέση με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό μειώθηκε σημαντικά (από -70% σε λιγότερο από 40% κατά μέσο όρο και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Eurobank, σε <10%).






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης