Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ προτείνει η Kομισιόν - Ανησυχητική η εικόνα

Αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ προτείνει η Kομισιόν - Ανησυχητική η εικόνα
H πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες
Αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος  της ΔΕΗ προτείνει η Κομισιόν στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, με την εικόνα για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να είναι περιγράφεται με μελανά χρώματα. 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ για το 2018 καταγράφουν σημαντική μείωση της κερδοφορίας και επιδείνωση των ταμειακών ροών.
Όσον αφορά τις λιγνιτικές μονάδες, η Κομισιόν υπογραμμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι συνέβαλαν στις απώλειες, ενώ χαρακτηρίζει μονομερή την απόφαση για παράταση του διαγωνισμού πώλησης τους.
Με τα αποτελέσματα του 2018 να είναι πολύ διαφορετικά από το 2017, όταν η ΔEΗ κατέγραψε κέρδη, είναι ξεκάθαρο ότι παραμένουν τα  διαρθρωτικά ζητήματα και εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος που η ΔEΗ είναι σε θέση να διατηρήσει, καθώς και σχετικά με την τιμολογιακή της πολιτική.
 «Ενώ οι υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να βελτιώσει την ανάκτηση του κόστους, είναι εξίσου σημαντικό να διευκολύνει τη συνολική ανταγωνιστικότητα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας έτσι σε αύξηση των πολύ αναγκαίων επενδύσεων στον τομέα».
Σύμφωνα με την Κομισιόν, σαφέστατα η ΔΕΗ θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής αγοράς, αλλά η σημερινή της πορεία είναι ανησυχητική, κάτι που αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο από τη διοίκηση της επιχείρησης.
Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται και στις θετικές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση των ομολόγων και η εξασφάλιση δανείων από ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Για τους απλήρωτους λογαριασμούς, αναφέρει ότι έχει καταγραφεί κάποια βελτίωση, ωστόσο τα διαρθρωτικά ζητήματα που επιμένουν είναι δύσκολο να επιλυθούν
Η ΕΕ επισημαίνει επίσης ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αφορά ενέργειας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους λίγους μήνες.
Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας και είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι συνδέονται με τις κύριες εξελίξεις.
Μάλιστα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι βασικές δεσμεύσεις της Ελλάδας έχουν καθυστερήσει και ότι επικρατεί αβεβαιότητα ως προς την κατεύθυνση την οποία ακολουθεί η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης