Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Axia Research: Τα 3 σενάρια της αυτοδυναμίας της ΝΔ – Ποιο το όριο πρέπει να πετύχει

tags :
Axia Research: Τα 3 σενάρια της αυτοδυναμίας της ΝΔ – Ποιο το όριο πρέπει να πετύχει
Αν η Βουλή είναι 5κομματική, η ΝΔ θέλει 32%, αν είναι 6κομματική θέλει 35%, και αν είναι 7κομματική θέλει 36,5% για την αυτοδυναμία, σύμφωνα με την Axia Research
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019 στην Ελλάδα εξέπληξε, σύμφωνα με την Axia Research, η οποία επισημαίνει ότι η διαφορά που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης.
Γι' αυτό και η χώρα οδεύει προς πρόωρες εθνικές εκλογές με τα σενάρια πλέον να σκιαγραφούνται σχετικά με την ισχύ που θα έχουν τα κόμματα εντός της νέας Βουλής.
Ειδικότερα, στην τελευταία 11σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece: On the way to national elections. Can ND elect 151+ MPs?" (Ελλάδα: Στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές. Μπορεί η ΝΔ να εκλέξει 151+ βουλευτές;) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Axia Research εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν τρία βασικά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Axia Research, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υποστηρίζει τις προοπτικές της απλής πλειοψηφίας, καθώς ο γρίφος του πρώτου κόμματος είναι λυμένος.
Έτσι, υπάρχουν 3 σενάρια:

Σενάριο 1 - Οι εθνικές εκλογές να έχουν αποτελέσματα ανάλογα των ευρωεκλογών

Εάν προβάλλουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε επίπεδο γενικών εκλογών, η ΝΔ εξασφαλίζει μια απλή πλειοψηφία με 155 έδρες στη Βουλή (έναντι 78 σήμερα).
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφάλιζε 75 έδρες στο κοινοβούλιο έναντι 145 σήμερα, ενώ το Κίνημα Αλλαγής θα αυξήσει την παρουσία του σε 24 βουλευτές έναντι 19 τώρα.
Ωστόσο, υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο με τις γενικές εκλογές.
Το σωρευτικό ποσοστό των κομμάτων που δεν υπερβαίνουν το όριο του 3% στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταγράφηκε στο 21%, σε σύγκριση με το 17,1% που καταγράφηκε στις προηγούμενες ευρωεκλογές (Μάιος 2014).
Παραδοσιακά κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών, τα τελευταία χρόνια, το σωρευτικό ποσοστό των κομμάτων που δεν εισήλθαν στη Βουλή ήταν κατά μέσο όρο ~5,5% (μόνο το Μάιο του 2012 που ήταν στο 19%, ενώ τελικά πραγματοποιήθηκαν νέες εκλογές εκείνη τη χρονιά).
Αυτή η συμπεριφορά συνδέεται παραδοσιακά με τον χαρακτήρα διαμαρτυρίας των ευρωεκλογών.

Σενάριο 2 - Μείωση των εκτός Βουλής κομμάτων σε "κανονικοποιημένα επίπεδα"

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Axia Research προσαρμόζει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, υποθέτοντας ότι τα κόμματα εκτός Βουλής θα συγκεντρώσουν 7% (6,4% καταγράφηκε το Σεπτέμβριο του 2015) και το υπόλοιπο 14% θα κατανεμηθεί αναλογικά σε όλα τα κόμματα πάνω από το όριο του 3%.
Αυτή η προσαρμογή οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία στην απόλυτη πλειοψηφία με 155 έδρες στη Βουλή (αμετάβλητη έναντι του σεναρίου 1), με το ποσοστό της σε αυτό το σενάριο να είναι στο 39% σε σύγκριση με το 33,1% που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 28% (έναντι 23,8% στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και θα εξασφαλίσει 75 έδρες  (αμετάβλητο σε σύγκριση με το σενάριο 1).
Επίσης, το μοντέλο υποδεικνύει ότι με ένα τέτοιο σενάριο το Κίνημα Αλλάγής θα εξασφάλιζε 25 έδρες στο κοινοβούλιο, ήτοι μία περισσότερη σε σύγκριση με το σενάριο 1.
Σε σχέση με άλλα κόμματα το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Ελληνική Λύση διατηρούν τη δύναμή τους (17 και 13 αντίστοιχα), ενώ η Χρυσή Αυγή χάνει μία θέση (αυτή που διατέθηκε στο Κίνημα Αλλαγής), κατέχοντας 15 έδρες.

Σενάριο 3 - 7 κοινοβουλευτικά κόμματα

Σε ένα άλλο πιθανό σενάριο (δυσμενές σενάριο για την ΝΔ), η Axia Research εξετάζει τις προοπτικές της ΝΔ για απόλυτη πλειοψηφία σε περίπτωση που η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική (με την είσοδο του MeRA 25 - 2,9% στις ευρωεκλογές).
Στην περίπτωση αυτή η Axia Research υποθέτει ότι ένα 7ο κόμμα καταφέρνει να περάσει το όριο του 3%, ενώ συνεχίζει να υποθέτει ότι τα εκτός Βουλής κόμματα δεν θα συγκεντρώσουν περισσότερο από το 7%.
Υπό από αυτό το σενάριο, η Νέα Δημοκρατία κατορθώνει να εξασφαλίσει μια οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 72 βουλευτές και το Κίνημα Αλλαγής να έχει 23 βουλευτές.

Βάσει της ανάλυσης και των ιστορικών στοιχείων και υποθέτοντας ότι το 7% των ψήφων θα είναι σε κόμματα εκτός Βουλής, η ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη πλειοψηφία (>151 βουλευτές) υπό αυτά τα ποσοστά:
- Ποσοστό 32%, υποθέτοντας ότι πέντε κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή
- Ποσοστό 35%, υποθέτοντας ότι έξι κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή
- Ποσοστό άνω του 36,5% υπό την προϋπόθεση ότι 7 κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή.

Στην χαμηλή πιθανότητα, που η ΝΔ δεν εξασφαλίσει 151+ έδρες στη Βουλή, η Axia Research αναμένει ταχείες διαδικασίες για μια κυβέρνηση συνασπισμού, όπως συνέβη στις τελευταίες 3 εκλογές.

“the Mitsotakis trade”

Η Axia Research υπενθυμίζει ότι προ τριμήνου είχε επισημάνει ότι η προκήρυξη των πρόωρων γενικών εκλογών θα οδηγήσει άμεσα σε ράλι τις ελληνικές μετοχές και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αυτό ήταν κάτι που επιβεβαιώθηκε με το μετεκλογικό ράλι, ενώ ένα δεύτερο κύμα ανόδου πιθανόν να υπάρξει με την προοπτική αύξησης της πολιτικής σταθερότητας μετά τις εκλογές.
Η περαιτέρω άνοδος θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί ανάλογα με τις άμεσες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης.  
Εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να ελέγξει πλήρως την επόμενη Βουλή ή αν δεν πείσει για το ποιες πολιτικές αναμένεται να ακολουθήσει, θα μπορούσαμε να δούμε μια γρήγορη διόρθωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης