Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολάκης: Να μην αφήσει ο ελληνικός λαός, ο εξοπλισμός των νοσοκομείων να πάει σε ιδιώτες

Πολάκης: Να μην αφήσει ο ελληνικός λαός, ο εξοπλισμός των νοσοκομείων να πάει σε ιδιώτες
Δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
Στην κύρωση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου.
Η σύμβαση δωρεάς συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, κάλεσαν την κυβέρνηση να μην εργαλειοποιήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενόψει της προκήρυξης των εθνικών εκλογών.
Από τη συνεδρίαση απουσίασε εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είπε ότι το κόμμα του παραμένει στη διαδικασία επειδή θέλει να παρέμβει στην επικείμενη συζήτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου και διευκρίνισε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει καμία αντίρρηση στην ουσία του νομοσχεδίου που αποτελεί μια θετική εξέλιξη στη διαδικασία των δωρεών.
Ειδικότερα πάντως για το ζήτημα του αφορολόγητου, ο κ. Μπαργιώτας έσπευσε να επισημάνει ότι το ΚΙΝΑΛ από την 7η Φεβρουαρίου έχει καταθέσει πρόταση νόμου ολοκληρωμένη, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
«Αν, όντως, υπάρχει πραγματικά διάθεση να συζητηθεί και να ψηφιστεί το αφορολόγητο, θα μπορούσε να έχει γίνει ήδη, αλλά, εν πάση περιπτώσει και τελευταία στιγμή καλό θα είναι η κυβέρνηση να δει μια ολοκληρωμένη πρόταση που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και την οποία μέχρι σήμερα χαρακτηριστικά αγνοούσε», είπε ο κ. Μαργιώτας.
«Απαράδεκτη" χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και παρατήρησε ότι «το συγκεκριμένο ίδρυμα δίνει πενταροδεκάρες από τα αμύθητα κέρδη του και με τίμημα τη ζωή δεκάδων εργατών στα ναυπηγεία».
Ως προς το ζήτημα της επικείμενης τροπολογίας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του κόμματος του για την κατάργηση του αφορολόγητου.
Ο κ. Λαμπρούλης αποχώρησε στη συνέχεια από τη συνεδρίαση.
Το Ποτάμι τηρεί θετική στάση απέναντι στο νομοσχέδιο, καλεί όμως την κυβέρνηση να μην προχωρήσει την εργαλειοποίησή του, την προσεχή Παρασκευή.
«Πιστεύουμε ότι το πάθος για αντιπολίτευση δεν πρέπει να υπονομεύει την άμεση βελτίωση των συνθηκών για τους πολίτες όποτε αυτό είναι δυνατόν. Το κακό όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το νομοσχέδιο θα αδικηθεί την Παρασκευή, διότι θα εργαλειοποιηθεί για να αποτελέσει το φορέα εισαγωγής τροπολογιών, όπως αυτή που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την κατάργηση της μη μείωσης του αφορολογήτου», είπε ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Να μην αφήσει ο ελληνικός λαός, ο εξοπλισμός των νοσοκομείων να πάει σε ιδιώτες

Το σχέδιο νόμου που συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και εισάγεται την προσεχή Παρασκευή στην Ολομέλεια, κυρώνει δύο επιμέρους συμβάσεις δωρεάς, μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, που αφορούν στην αγορά δύο υπερσύγχρονων αεροπλάνων τα οποία θα είναι χρήσιμα για τις αεροδιακομιδές στο πλαίσιο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), και θα μπορούν να μεταφέρουν ασθενείς με ασφάλεια από τις περιφέρειες της χώρας προς κεντρικά νοσοκομεία.
Αφορά επίσης την προμήθεια εξοπλισμού τομογραφίας για ασθενείς με κακοήθειες.
«Δεν είναι πολλές ημέρες, που σε πολλά ΜΜΕ της χώρας μας, διαδόθηκε ως αστραπή και πανικός η είδηση ότι ακυρώνεται η δωρεά. Υποθέτω ότι το θυμάστε.
Είχε γίνει πολύ μεγάλη φασαρία για αυτό, ξεκινώντας από το "Πρώτο Θέμα" και αναπαραγόμενη αυτή η είδηση σε διάφορα άλλα ΜΜΕ», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Ως προς την ουσία του σχεδίου νόμου, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι πρακτικά καλύπτονται οι ανάγκες αεροδιακομιδών.
«Ξέρετε ότι έχουμε πτητικά μέσα, από τα οποία έπεσαν τρία, ενώ δεν υπήρχε συμβόλαιο συντήρησης για τα άλλα τρία και δεν μπορούσαν να επισκευαστούν.
Τώρα επισκευάζονται τα δύο από τα τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ και, μάλιστα, αγοράζονται και δύο αεροπλάνα αεροδιακομιδών, οπότε με αυτόν τον εξοπλισμό -τον υπάρχοντα εξοπλισμό που έχουμε και που μας διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, τις βάσεις του ΕΚΑΒ που αναπτύξαμε στο πλαίσιο αυτής της κυβέρνησης- πρακτικά καλύπτουμε με ασφαλή και γρήγορο τρόπο τις ανάγκες των αεροδιακομιδών σε όλη τη χώρα», είπε ο Παύλος Πολάκης και ενημέρωσε την επιτροπή ότι χθες τελείωσε και η εξέταση των τεχνικών προσφορών για τρία πλωτά μέσα του ΕΚΑΒ που θα αξιοποιηθούν στο Αιγαίο.
Ως προς το ζήτημα των τομογράφων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι με τη σύμβαση το υπουργείο αξιοποιεί την δωρεά του ΙΣΝ για να ολοκληρωθεί το σχέδιο στήριξης και εξοπλισμού των νοσοκομείων όλης της χώρας.
Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε και στα χρήματα που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη του δημόσιου τομέα υγείας και την αγορά αναγκαίου εξοπλισμού, «με πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- δημόσιο χρήμα που φτάνει τα 220 εκατομμύρια ευρώ.
«Πιστεύω βαθιά, ότι ο ελληνικός λαός δεν θα αφήσει αυτά τα μηχανήματα, αυτό τον εξοπλισμό να το νοικιάσουν αύριο- μεθαύριο οι ιδιώτες, στους οποίους θα έχουμε πάρει τα μηχανήματα, θα τους δώσουμε και το προσωπικό, θα έχουν εξασφαλισμένη την πελατεία και θα οικονομάνε επειδή είναι όμορφοι, γιατί αυτό είναι το δίλημμα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και προσέθεσε: «Υλοποιούνται 220 εκατομμύρια ευρώ από δημόσιο χρήμα, από δημόσιους πόρους, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των νοσοκομείων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσο και αν την κρύβετε, υπάρχει.
Εμείς θα την φωνάξουμε δυνατά, την έχουμε φωνάξει, θα σπάσουμε το τείχος της σιωπής, το οποίο έχετε επιβάλει και όλο αυτό που έχει γίνει προσπαθείτε να το κρύψετε για να πείτε "καταστροφή - καταστροφή" για να στοιχηθείτε στο αφήγημα της επαναφοράς αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης