Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Περιφερειακές μετοχές τραβούν τα βλέμματα των επενδυτών

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Περιφερειακές μετοχές τραβούν τα βλέμματα των επενδυτών
ΑΓΟΡΑ: Η Κομισιόν ήταν σκληρή απέναντι στην Ελλάδα και «έξαλλη» με το πακέτο παροχών, ενώ αυτό που ενδιαφέρει επίσης είναι ότι βλέπει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες.

Δηλαδή μπορούμε εύκολα σε αυτή τη χώρα να βάζουμε φόρους και να φορολογούμε ό,τι κινείται εξαντλώντας τη μεσαία τάξη, αλλά δυσκολευόμαστε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Τι συμφέροντα είναι αυτά που μας κρατάνε τόσο πίσω;

Στο ΧΑ είχαμε συσσώρευση στο μεγαλύτερο μέρος αλλά προς το τέλος οι αγοραστές πήραν το πάνω χέρι. Είδαμε και κάποιες ωραίες κινήσεις στην περιφέρεια που σημαίνει πως μπαίνουν και αυτές στο στόχαστρο των επενδυτών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ανοδικά όλες αλλά πιο ήπια αυτή τη φορά. Οι τραπεζικές μετοχές δεν μπορούν να έχουν συμπεριφορά μετοχών περιφέρειας, αλλά πλέον έχουμε συνηθίσει. Ή στο +20% ή στο -20%. Σήμερα η Εθνική είχε τη μεγαλύτερη άνοδο και η Eurobank τη μικρότερη.

ΕΧΑΕ: Και μερισματάκι έδωσε και ανοδικά έκλεισε. Σήμερα ο τζίρος στο ΧΑ ήταν σημαντικά χαμηλότερος έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων.

FOURLIS: Η συμπεριφορά της μετοχής εδώ και αρκετούς μήνες είναι εξαιρετική. Όμορφα κινείται υψηλότερα, όμορφα διορθώνει. Όταν βελτιωθούν και τα μεγέθη θα πάρει τη θέση που της αξίζει, ή κάπως νωρίτερα αφού κάποιοι θα γνωρίζουν.

ΚΕΚΡΟΨ: Φήμες ότι βγήκε η απόφαση και ήταν θετική για την εταιρεία, έσπρωξαν τη μετοχή στο limit up. Αν επιβεβαιωθούν θα μιλάμε για το τέλος μίας πολύχρονης διαμάχης αναφορικά με τη διεκδίκηση των εκτάσεων.

Εκτάσεις οι οποίες έχουν αποτιμηθεί σε ιστορικές τιμές και έχουν σημαντικό περιθώριο ανόδου με την αποτίμηση στις τρέχουσες, άρα θα αυξήσουν την αξία της εισηγμένης. Προφανώς και κάποιοι ήδη γνωρίζουν.

Σημειώνεται πως η Ιντρακόμ μέσω της Intradevelopment κατέχει το 34,32%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 37,48% και η Alpha Bank το 6,69% του μετοχικού κεφαλαίου της Κέκροψ. Αυτός είναι και ο λόγος που και η Ιντρακόμ κατέγραψε σημαντική άνοδο.

Στα 2,05 ευρώ με ανεκτέλεστο έκλεισε η μετοχή και με άνοδο 29,75%. Ο όγκος στις 215 χιλ. τεμάχια και η αποτίμηση στα 40,5 εκατ. ευρώ. Υψηλά σχεδόν εξαετίας. Λόγω της ανόδου της Κέκροψ ενισχύθηκε 14,6% η Ιντρακόμ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι άλλες μετοχές του ομίλου.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Οι πληροφορίες της στήλης λένε πως δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ της οικογένειας και η αποχώρηση των μη εκτελεστικών μελών έχει να κάνει με προσωπικές τους αποφάσεις και κάποιες κινήσεις που έχουν προγραμματίσει.

Θετική αυτή η εξέλιξη. Από την άλλη μαθαίνουμε πως το δάνειο είναι προς υπογραφή και αυτό δεν αλλάζει τη διάθεση για πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Μάλλον αποτελεί θετική εξέλιξη γιατί ο υποψήφιος αγοραστής θα έχει να μιλήσει μόνο με το βασικό μέτοχο.

Θα έχουν λυθεί δηλαδή υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους, τράπεζες κτλ και θα είναι καθαρό το τι χρωστάει πλέον. Περιμένουμε βέβαια να δούμε κάποια εξέλιξη γιατί η καθυστέρηση είναι σημαντική. Η μετοχή συσσωρεύει πάντως πάνω από τα 2 ευρώ.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ- ΛΑΠΠΑΣ: Νέα υψηλά και εδώ πολλών ετών αφού το σημερινό +26% έστειλε τη μετοχή στα 0,97 ευρώ με όγκο μάλιστα 326 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 39 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ισολογισμό η καθαρή θέση είναι στα 52,8 εκατ. ευρώ επομένως η μετοχή διαπραγματεύεται με ελκυστικό p/bv.

Οι συνολικές υποχρεώσεις μειώθηκαν στα 23,3 εκατ. ευρώ και από αυτές περίπου 12,5 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικές. Ωστόσο υπήρχαν 5,3 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, άρα η μόχλευση είναι χαμηλή. Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει την επιστροφή κεφαλαίου 0,04 ευρώ ανά μετοχή.

Q&R: Μετά από αρκετές εβδομάδες που τα κομμάτια της εκποίησης έμεναν στους πωλητές, σήμερα βρήκαν αγοραστή και ο όγκος στη μετοχή πήγε στις 936 χιλ. τεμάχια. Μάλιστα οι αγοραστές στο -6% ζητούσαν άλλες 161 χιλ. τεμάχια.

BYTE: Κινητικότητα και εδώ με όγκο 42 χιλ. τεμάχια και άνοδο 3,6%. Θυμίζουμε πως εμφάνισε πωλήσεις 24 εκατ. ευρώ από 20,9 εκατ. ευρώ το 2017 και καθαρά κέρδη 342 χιλ. ευρώ από ζημιά 394 χιλ. ευρώ.

Η καθαρή θέση είναι στα 13,4 εκατ. ευρώ, έχει διαθέσιμα και δεσμευμένες καταθέσεις 5,75 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 12,5 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζικές ανέρχονται στα 7,25 εκατ. ευρώ, επομένως ο καθαρός δανεισμός είναι στα 1,5 εκατ. ευρώ. Αποτιμάται στα 13,6 εκατ. ευρώ άρα παίζει οριακά υψηλότερα της καθαρής θέσης (p/bv 0,82x) και με υψηλό p/e.

ΕΛΤΟΝ: Καλή άνοδος 3,33% με όγκο 16 χιλ. τεμάχια και τιμή στο κλείσιμο 1,55 ευρώ. Η αποτίμηση στα 41,4 εκατ. ευρώ.

PROFILE: Δίνει ρέστα... 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Νέα άνοδος 13,4% και υψηλά πολλών ετών και εδώ. Λογικά θα πρέπει να περιμένουμε κάποια είδηση αναφορικά με τα δάνεια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης