Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πρόκληση για τις μεταρρυθμίσεις το κατακερματισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Fitch: Πρόκληση για τις μεταρρυθμίσεις το κατακερματισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Σχόλια της Fitch Ratings για το νέο Ευρωκοινοβούλιο
Το κατακερματισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Η επιρροή των ευρωσκεπτικιστών σε επίπεδο ΕΕ παραμένει περιορισμένη, ωστόσο οι εκλογές αύξησαν τον κίνδυνο εσωτερικής πολιτικής αστάθειας σε ορισμένες χώρες, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Οι ευρωεκλογές οδήγησαν σε απώλειες τις δύο μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ τα ευρωσκεπτικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα αύξησαν την εκπροσώπησή τους.
Βέβαια, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αφορά φιλοευρωπαϊκά κόμματα, ο οίκος εκτιμά ότι θα διατηρηθεί μια ευρεία συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ο μεγαλύτερος κοινοβουλευτικός κατακερματισμός θα καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας για έναν νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποτελεί την κύρια κινητήρια δύναμη για τη νομοθεσία της ΕΕ.
Η σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου δεν αλλάζει ουσιαστικά τις προοπτικές για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, οι οποίες παραμένουν προκλητικές λόγω των μακροχρόνιων διαφωνιών μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης που ευνοούν μεγαλύτερο καταμερισμό των κινδύνων, έναντι εκείνων που υποστηρίζουν τη μείωση των κινδύνων σε εθνικό επίπεδο.
Οι διαφωνίες αυτές εξακολουθούν να υφίστανται και θα μπορούσαν να ενισχυθούν, παραδείγματος χάριν από τη στάση της Ιταλίας έναντι των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Δεν πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες θα αποτελέσουν προτεραιότητα.
Το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εγχώρια πολιτική.
Η επίδοση της Lega θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ηγεσία του κόμματος να ενεργοποιήσει νέες εκλογές, τις οποίες θεωρούμε πιθανές το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Η κλίμακα της ήττας του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού και τη στάση του κόμματος στο Brexit.
Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τις εκλογές για τον Ιούλιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης