Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζονται τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank

Moody's: Αναβαθμίζονται τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank
Η Moody's αναβαθμίζει τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης για τα καλυμμένα ομόλογα (Direct Issuance Global Covered Bond Programme II) της Alpha Bank προχώρησε η Moody's Investors Service, σε «Baa3» έναντι «Ba1» μέχρι πρότινος.
Τον περασμένο Μάρτιο, υπενθυμίζεται, ο αμερικανικός οίκος είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση προγραμμάτων καλυμμένων (με στεγαστικά δάνεια) ομολόγων ελληνικών τραπεζών, στον απόηχο ανάλογης κίνησης για την πιστοληπτική ικανότητα.
Ειδικότερα, αναβαθμίστηκαν σε Ba1 από Ba2 τα δύο προγράμματα της Alpha Bank, σε Ba2 (από Baa2 και Ba1, αντίστοιχα) τα προγράμματα 1 και 2 της Eurobank Ergasias, ενώ, τέλος, αναβαθμίστηκαν σε Ba2 (από Baa1 και Baa3, αντίστοιχα) προγράμματα 1 και 2 της Εθνικής Τράπεζας.
Ο αμερικανικός οίκος προχώρησε στα μέσα Μαρτίου αναβάθμιση των αξιολογήσεων των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank και Eurobank, ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις αξιολογήσεις των Τράπεζας Πειραιώς, Παγκρήτια Τράπεζα και Attica Bank, στον απόηχο της αναβάθμισης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή 1/3.
Συγκεκριμένα αναβάθμισε Εθνική, Alpha, Eurobank σε Caa1 από Caa2, ενώ επιβεβαίωσε Πειραιώς, Παγκρήτια σε Caa2 και Attica Bank Caa3
Όπως αναφέρει ο οίκος, η αλλαγή στις αξιολογήσεις οφείλεται στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και στην ύπαρξη ενός σχετικά καλύτερου λειτουργικού περιβάλλοντος και φυσικά έχει ως βασική αιτία την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Επιπρόσθετα η εν λόγω αλλαγή αντικατοπτρίζει την εκτίμηση του οίκου για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών δεδομένων των τραπεζών, μέσω της μείωσης των προβληματικών δανείων, της αύξησης των καταθέσεων και της σταδιακής βελτίωσης της αδύναμης κερδοφορίας τους.
Παράλληλα αναφέρεται εκτενώς στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, παραθέτοντας σειρά στοιχείων τα οποία υπήρχαν και στην έκθεση για την Ελλάδα την 1η Μαρτίου 2019.
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι όλα δείχνουν πως θα υπάρξει βελτίωση στο επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝPEs), με δεδομένη την κατάθεση δύο διαφορετικών προτάσεων για το θέμα από πλευράς ΤτΕ και ΤΧΣ.
Επίσης για την αλλαγή στις αξιολογήσεις έλαβε υπόψη τη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό ELA αλλά και την αύξηση των καταθέσεων που έλαβε χώρα το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης