Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανούσιο το δίλημμα ισχυρή ή οριακή αυτοδυναμία για την ΝΔ και τον Μητσοτάκη – Θα εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα των δανειστών

Ανούσιο το δίλημμα ισχυρή ή οριακή αυτοδυναμία για την ΝΔ και τον Μητσοτάκη – Θα εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα των δανειστών
Το συμπέρασμα είναι ότι με μικρή ή μεγάλη αυτοδυναμία, οι δανειστές επιβάλλουν την οικονομική πολιτική και από αυτό τον φαύλο κύκλο η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει όσο χρωστάει 250 δισεκ. ευρώ.
Το βασικό πολιτικό δίλημμα που θα τεθεί από εδώ και στο εξής είναι εάν η ΝΔ πρέπει να έχει ισχυρή αυτοδυναμία για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ή οριακή αυτοδυναμία για αν ελέγχεται ο Μητσοτάκης;
Εκ πρώτης όψεως η ορθή απάντηση είναι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης να έχουν ισχυρή αυτοδυναμία, να μην εξαρτηθούν από άλλο κόμμα για να συγκυβερνήσουν.
Θα πρέπει να εφαρμοστεί το οικονομικό σχέδιο της ΝΔ έχοντας ισχυρή αυτοδυναμία η οποία μετριάζει έως μηδενίζει το πολιτικό ρίσκο.
Προφανώς μια ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόζει το πρόγραμμα της χωρίς συμβιβασμούς.
Εκ πρώτης όψεως λοιπόν η ΝΔ πρέπει να έχει μια καθαρή αυτοδυναμία τέτοιας κλίμακας που να εκμηδενίζει οποιαδήποτε υποψήφια αμφισβήτησης.
Ωστόσο όπως έχει αναλυθεί, τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν θέλουν την ΝΔ και τον Μητσοτάκη με υπερεξουσίες.
Οι ισχυρές αυτοδυναμίες ενίοτε λειτουργούν αλαζονικά αδιαφορώντας για την ισόρροπη ανάπτυξη, προάγουν συγκεκριμένα συμφέροντα και λειτουργούν με στρατηγικές κυριαρχικές στο σύστημα.
Όλα αυτά όμως στην πράξη δεν έχουν καμία αξία.
Η ΝΔ είτε έχει ισχυρή αυτοδυναμία 160 εδρών είτε έχει αυτοδυναμία 152 εδρών, το αποτέλεσμα είναι ότι δεν θα αποκλίνει από τα μέτρα που έχουν δεσμεύσει την Ελλάδα οι δανειστές.
Η αξιολόγηση της Commission για την ελληνική οικονομία και οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών.
Η έκθεση και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έστειλαν μήνυμα στην απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην νέα κυβέρνηση της ΝΔ που έρχεται με τις εκλογές στις 7 Ιουλίου.
Καμία απόκλιση, μηδενίστηκε ο δημοσιονομικός χώρος, καμία αλλαγή στο πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει και αποδεχθεί συγκεκριμένες πολιτικές τις οποίες υποχρεωτικά θα εφαρμόσει η ΝΔ.
Στην πράξη λοιπόν η αυτοδυναμία οριακή ή ισχυρή είναι για εσωτερική κατανάλωση γιατί στο τέλος η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μπορεί να αλλάξει το μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
Συν τοις άλλοις ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα έχουν φορτώσει με πολλά προβλήματα την οικονομία και για τους πρώτους 8-12 μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ θα ασχολείται με παρελθούσες υποθέσεις, όχι με το μέλλον και την αναπτυξιακή προοπτική.
Τράπεζες, ενέργεια κ.α. έχουν μείνει πίσω και απαιτούνται γενναίες αποφάσεις τις οποίες ωστόσο πρέπει να εγκρίνουν οι δανειστές.
Σήμερα οι δανειστές ασκούν – και δικαιολογημένα – δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για τα ρίσκα που πήρε φορτώνοντας κινδύνους την οικονομία.
Μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να επιδείξει απόλυτη υπακοή ώστε να μην έχει αρνητικές αξιολογήσεις.
Το συμπέρασμα είναι ότι με μικρή ή μεγάλη αυτοδυναμία, οι δανειστές επιβάλλουν την οικονομική πολιτική και από αυτό τον φαύλο κύκλο η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει όσο χρωστάει 250 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης