Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Ανεπαρκής η πρόοδος με το Μεξικό – Νέες συνομιλίες σήμερα 6/6 υπό την απειλή των δασμών

tags :
Trump: Ανεπαρκής η πρόοδος με το Μεξικό – Νέες συνομιλίες σήμερα 6/6 υπό την απειλή των δασμών
Υποβαθμίσεις της μεξικανικής οικονομίας από Fitch και Moody’s
Ανεπαρκή χαρακτήρισε την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι στιγμής μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικό για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει συμφωνία από την ερχόμενη Δευτέρα 10/6 θα αρχίσει η εφαρμογή δασμών στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα.
«Οι συνομιλίες για τη μετανάστευση στον Λευκό Οίκο με τους αντιπροσώπους του Μεξικού τερματίστηκαν για σήμερα.
Γίνεται πρόοδος, αλλά είναι ανεπαρκής.
Οι συνομιλίες με το Μεξικό θα επαναληφθούν αύριο [σήμερα Πέμπτη].
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δασμοί επιπέδου 5% θα αρχίσουν τη Δευτέρα, με μηνιαίες αυξήσεις βάσει του προγράμματος» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Trump, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο Trump ανακοίνωσε πως εάν το Μεξικό δεν καταφέρει να περιορίσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές από το Μεξικό προς τις  ΗΠΑ, τότε από τις 10/6 θα αρχίσει η επιβολή δασμών ύψους 5% στα μεξικάνικα εισαγόμενα προϊόντα, δασμοί οι οποίοι θα φτάσουν ακόμα και στο 25% στα τέλη του έτους.
Απόρροια της απειλής αυτής των ΗΠΑ είναι οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch να προχωρούν στην υποβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του Μεξικό.
Συγκεκριμένα, ο Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του μεξικανικού δημοσίου στη βαθμίδα BBB, όχι πολύ πάνω από το επίπεδο που οι οίκοι αξιολόγησης αποκαλούν «σκουπίδια», δηλαδή μη-επένδυση, επικαλούμενο κυρίως την επιδείνωση της κατάστασης της μεξικανικής δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Pemex και τις «εξωτερικές απειλές» που οφείλονται «στις εμπορικές εντάσεις».
Ο Moody’s, που τοποθετεί το αξιόχρεο του μεξικανικού επιπέδου σε υψηλότερο επίπεδο, στη βαθμίδα A3, υποβάθμισε σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική του, κίνηση που αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να το υποβαθμίσει προσεχώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης