Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύγκρουση Ιταλίας με ΕΕ για το έλλειμμα 2019, 2020 – Moody's: Αναξιόπιστη η ιταλική κυβέρνηση - Παράλληλο νόμισμα τα mini - ΒOTs

tags :
Σύγκρουση Ιταλίας με ΕΕ για το έλλειμμα 2019, 2020 –  Moody's: Αναξιόπιστη η ιταλική κυβέρνηση - Παράλληλο νόμισμα τα mini - ΒOTs
Η προσέγγιση της κυβέρνησης Conte δεν δούλεψε, καταστρέφει την ιταλική οικονομία υποστηρίζει ο Dombrovskis
(upd5) Σε έναν ακόμα γύρο σκληρής αντιπαράθεσης με απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις φαίνεται πως οδεύουν ΕΕ και Ιταλία με την Κομισιόν να κάνει λόγο για την ανάγκη διορθώσεων στο έλλειμμα του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 και με τη Ρώμη να απαντά ότι δεν θα υπαναχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις.
Σαφείς προειδοποιήσεις προς την ιταλική κυβέρνηση έστειλε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, καλώντας την να σεβαστεί τους κανόνες και χαρακτηρίζοντας ως παράνομα τα «mini-BOTs».
Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν για την έναρξη των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της Ιταλίας για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου δημόσιου χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica απευθύνει συστάσεις στην κυβέρνηση του Giuseppe Conte υποστηρίζοντας πως αυτό που χρειάζεται η Ιταλία είναι μια ουσιαστική διόρθωση του ελλείμματος για το 2019 και αξιόπιστες δεσμεύσεις για το 2020.
«Η προσέγγιση της ιταλικής κυβέρνησης δεν λειτούργησε.
Στην πραγματικότητα,  καταστρέφει την ιταλική οικονομία» τόνισε ο Dombrovskis, ο οποίος αναφέρθηκε και στο μέτρο του ενιαίου φόρου (flat tax), που αποτελεί «σημαία» της πολιτικής της Lega του Matteo Salvini, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δαπανηρό μέτρο, που θα επιβαρύνει αρνητικά κατά πολύ τα δημόσια οικονομικά και το οποίο θα πρέπει να το ξεχάσει η ιταλική κυβέρνηση.
Ο Dombrovskis υποστηρίζει πως η ιταλική κυβέρνηση έλαβε μέτρα που έπληξαν την ιταλική οικονομία και για αυτό θα πρέπει να επανεξεταστούν και επισημαίνει πως για να αποτραπεί η επιβολή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους, θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές διορθώσεις στον προϋπολογισμό του 2019 και αξιόπιστες δεσμεύσεις για το 2020.
Αυτήν άλλωστε την «πόρτα» των διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί ένας ακόμα γύρος επεισοδίων και ρήξης Ρώμης – Βρυξελλών άφησε ανοιχτή και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici ζητώντας παράλληλα από την Ιταλία να αποδείξει ότι μειώνει ελλείμματα και χρέος.
«Εναπόκειται στην Ιταλία να αποδείξει ότι μειώνει ελλείμματα και χρέος» δήλωσε και συμπλήρωσε «το είπα και την Τετάρτη: η πόρτα μου είναι ανοιχτή να συζητήσω, να ακούσω και να καταλάβω».
Εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίξουν την εκτίμηση της Κομισιόν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Επιτροπή θα μπορούσε με τη σειρά της να προτείνει την έναρξη της διαδικασίας, μια κίνηση που αναμένεται πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις αρχές Ιουλίου.
H διαδικασία θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η χώρα πρέπει να παράσχει ένα σχέδιο διορθωτικών ενεργειών και πολιτικών που θα ακολουθήσει, καθώς και τις προθεσμίες για την επίτευξή τους.
Στις χώρες της Ευρωζώνης που δεν ακολουθούν τις συστάσεις μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.
Πάντως η ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποκύψει στις πιέσεις της ΕΕ, αν κρίνει κανείς από τα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο που ήθελαν τους Matteo Salvini και Luigi Di Maio κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους επικοινωνίας να επεξεργάζονται ακόμα και το σενάριο της παραβίασης του ορίου του 3% στον προϋπολογισμό.

Η Ιταλία να σεβαστεί τους κανόνες - Το μόνο νόμισμα που μπορεί να υπάρξει είναι το ευρώ

Απόλυτα ξεκάθαρος ήταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναφορικά με το θέμα της Ιταλίας.
Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση, από τη μία πλευρά ξεκαθάρισε ότι η Ρώμη οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης, αναφορικά τόσο με το χρέος όσο και με το έλλειμμά της, ενώ δεν δίστασε να τονίσει ότι «η ύπαρξη παράλληλων νομισμάτων, οποιασδήποτε μορφής, είναι παράνομη.
Δεν υπάρχει άλλο νόμισμα από το ευρώ ή εάν υπάρχει είναι ένα… νεκρό νόμισμα».
Προσέθεσε ακόμη ότι το σχέδιο που θα παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση αναφορικά με τη μείωση του χρέους της θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, προσθέτοντας, πάντως, ότι τα εν λόγω σχέδια, κάθε χώρας και όχι μόνο της Ιταλίας, εξετάζονται και αξιολογούνται από την Κομισιόν και όχι από την ΕΚΤ.

Di Maio: Καμία διόρθωση στον προϋπολογισμό, διαπραγμάτευση με πολιτικούς όχι με τεχνοκράτες

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio έσπευσε να καταστήσει σαφείς τις θέσεις του.
«Δεν θα γίνει καμία διόρθωση στον προϋπολογισμό.
Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ πρέπει να γίνονται από πολιτικούς, όχι από τεχνοκράτες» υποστήριξε απαντώντας στις συστάσεις Dombrovskis ο Di Maio, ο οποίος πάντως επεσήμανε πως η ιταλική κυβέρνηση έχει στόχο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποφύγει την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας για το αυξανόμενο ιταλικό χρέος.
Αυτό το μήνυμα είχε στείλει άλλωστε και χθες ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος επεσήμανε πως η ιταλική κυβέρνηση θέλει να «συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος του είναι να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2022.
«Για το τρέχον έτος, η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι αισθητά κατώτερο από ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο Conte.
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα ανέλθει στο 2,5% ενώ η Ρώμη προβλέπει ότι θα φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ.
Για το 2020, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει μείωση κατά 0,2 της μονάδας στο διαρθρωτικό έλλειμμα.
Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, το ονομαστικό έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,3 της μονάδας, σε σχέση με το 2019.

Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα μετά τις δηλώσεις Draghi - Στο 2,50% το 10ετές

Πιέσεις δέχτηκαν τα ιταλικά ομόλογα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi.
Η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ εκτίμησε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, εκτίμησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί χαμηλότερα σε σχέση με το α’ τρίμηνο τόσο στο β’ όσο και στο γ’ τρίμηνο του 2019.
Επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να χρησιμοποιήσει «έκτακτα εργαλεία» εάν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Αναφορικά με την Ιταλία, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε απόλυτα ξεκάθαρος.
Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι η Ρώμη οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης, αναφορικά τόσο με το χρέος όσο και με το έλλειμμά της, ενώ δεν δίστασε να τονίσει ότι «η ύπαρξη παράλληλων νομισμάτων, οποιασδήποτε μορφής, είναι παράνομη.
«Δεν υπάρχει άλλο νόμισμα από το ευρώ ή εάν υπάρχει είναι ένα… νεκρό νόμισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τα «mini-Βots».
Ο Draghi προσέθεσε ακόμη ότι το σχέδιο που θα παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση αναφορικά με τη μείωση του χρέους της θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, προσθέτοντας, πάντως, ότι τα εν λόγω σχέδια, κάθε χώρας και όχι μόνο της Ιταλίας, εξετάζονται και αξιολογούνται από την Κομισιόν και όχι από την ΕΚΤ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας διαμορφώθηκε στο 2,491% από 2,487% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ κατά τη διάρκεια των δηλώσεων Draghi είχε «αγγίξει» το 2,54%.


Παράλληλα, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σχεδόν «μηδένισε» τα κέρδη του στο κλείσιμο, κλείνοντας στο +0,11% στις 20.177,81 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε κέρδη άνω του 1%.

Moody’s: Αναξιόπιστη η ιταλική κυβέρνηση – Παράλληλο νόμισμα τα mini - ΒOTs

Την εκτίμηση πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια διατυπώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, αναφέροντας πως η πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης για έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ το 2019 στερείται αξιοπιστίας.
Με την εκτίμηση αυτή η Moody’s «καίει» την ιταλική κυβέρνηση σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς είναι σε εξέλιξη η αντιπαράθεση Ιταλίας – Κομισιόν με την τελευταία να αξιώνει διορθώσεις στον ιταλικό προϋπολογισμό, με το επιχείρημα ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποτραπεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους.
Σύμφωνα με τη Moody’s το έλλειμμα θα κλείσει στο 2,6% το 2019 και στο 2,7% το 2020.
«Θεωρούμε τον προϋπολογισμό του 2020 ένα σημαντικό βήμα για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας» αναφέρει η Moody’s, η οποία σχολιάζει και τα «mini - ΒOTs», υποστηρίζοντας πως «θα ήταν το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος και την αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη».
Σημειώνεται πως η Moody’s θα επαναξιολογήσει την ιταλική οικονομία στις 6 Σεπτεμβρίου.

Τα σενάρια για παράλληλο νόμισμα

Περαιτέρω ανησυχίες προκαλούν τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τα “mini-Βots”, εν μέσω έντονης διαμάχης με τις Βρυξέλλες για τη δημοσιονομική κατάσταση της γειτονικής μας χώρας.
Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα η ιταλική βουλή ενέκρινε την εισαγωγή των λεγόμενων “mini-Βots”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα.
Την ιδέα έχει στηρίξει κατά καιρούς ο επικεφαλής για τη Lega και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Matteo Salvini, όπως και λοιποί αξιωματούχοι του κόμματός του, όπως σχολιάζουν ξένα μέσα ενημέρωσης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν διαδοθούν τα “mini-Bots” στην οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα και να αρχίσει σταδιακά να αποσχίζεται από την Ευρωζώνη.
Συζητήσεις για τα “mini-bots” έγιναν στην Ιταλία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2018, συμπεριλήφθηκαν και στο πρόγραμμα του συνασπισμού, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση για ένα Italexit.
«Μπορώ να φανταστώ γιατί τώρα επιστρέφουν τα “mini-Bots" , ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», αναφέρει ο οικονομολόγος του Storch Research Institute, Thomas Mayer, σχολιάζοντας μάλιστα ότι εκεί που ο Γιάνης Βαρουφάκης απέτυχε με το παράλληλο νόμισμα που οραματιζόταν, η Ιταλία έχει ετοιμάσει ένα καλύτερο σχέδιο.
«Η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα ήθελα να φανταστούν μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη.
Ο Salvini έχει σήμερα στα χέρια του καλύτερα χαρτιά απ’ ό,τι ο Βαρουφάκης το 2015», λέει, αναφερόμενος στο μέγεθος της ιταλικής οικονομίας.
Βέβαια, δεν είναι σίγουρο κατά πόσον ο Matteo Salvini θα βρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία να τον στηρίξει στο σχέδιο για τη διάδοση των “mini-Bots”.





Borghi: Η Lega δεν θα δεχθεί νέα μέτρα λιτότητας για το 2019

Την άποψη ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte πρέπει να τηρήσει σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό εξέφρασε ο Claudio Borghi, οικονομικός σύμβουλος του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini.
Μάλιστα, ο Borghi επεσήμανε ότι η Lega θα επιμείνει σε αυτή τη γραμμή και θα δεχθεί -σε καμία περίπτωση- δεν θα δεχθεί νέα μέτρα λιτότητας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να καταλήξουν όπως το περασμένο Φθινόπωρο, όταν η Ρώμη χαλάρωσε της στάση και συμφώνησε να περιορίσει τις δαπάνες.
«Η οικονομία μας είναι ήδη στάσιμη.
Εάν μειώσουμε τις δαπάνες ή αυξήσουμε τους φόρους θα εισέλθουμε σίγουρα σε ύφεση.
Αυτό θέλει η Κομισιόν;» υποστήριξε ο Borghi και συμπλήρωσε «πέρυσι ήμασταν ο μικρός εταίρος κι έτσι έπρεπε να αποδεχθούμε έναν συμβιβασμό».
Τώρα όμως -σύμφωνα με τον ίδιο- μετά τη νίκη του κόμματος στις ευρωεκλογές, η Lega θα δώσει το ρυθμό.
«Θέλουμε να ακούσουμε από τον Conte και τον Tria (υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας) εάν είναι σίγουροι ότι οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να αλλάξουν, αλλά και τι θα κάνουν στην περίπτωση που δεν πετύχουν τον στόχο τους» τόνισε ο Borghi.

Υψηλή η έκθεση των ιταλικών τραπεζών στο δημόσιο χρέος


Οι ιταλικές τράπεζες έχουν καταγράψει πρόοδο στην αποκατάσταση των ισολογισμών τους παρά τις νέες πιέσεις από τις αγορές.
Ωστόσο, σημειώνει η Κομισιόν, λόγω της υψηλής τους έκθεσης στο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, η μεταβλητότητα στις αγορές έχει επηρεάσει την κεφαλαιακή τους θέση, αυξάνοντας την πίεση στο κόστος χρηματοδότησης.
Η συνεχιζόμενη μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των δανείων που είναι αδύνατο να αποπληρωθούν παραμένει εγγυημένη, ειδικά για τις μικρές τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρόοδος των τραπεζών, ειδικά των μικρότερων, στην εφαρμογή των ρυθμιστικών κανόνων για τη χρηματοδότηση, θα ενισχύσει επίσης την αντοχή του συστήματος στα εξωτερικά σοκ, σύμφωνα με την Ε.Ε.
Σημαντική είναι επίσης η αύξηση της χαμηλής κερδοφορίας, μέσω ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου.

Προειδοποίηση ΔΝΤ για το ιταλικό χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι το ιταλικό χρέος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, μαζί με τις εμπορικές εντάσεις και το σκληρό Brexit, δήλωσε πηγή της ΕΕ στο Reuters.
Το ΔΝΤ αναμένεται να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, κατά την παρουσίαση της έκθεσής του για την Ευρωζώνη την ερχόμενη εβδομάδα.
Την έκθεση θα παρουσιάσει η γενική διευθύντρια του Ταμείου Christine Lagarde στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ανέφερε η πηγή.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 6/6 08:48)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης