Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε θετική τροχιά η Wall με το «βλέμμα» σε εμπόριο και Fed - Κέρδη +0,75% για Dow Jones, άνοδος +0,62% για S&P 500

Σε θετική τροχιά η Wall με το «βλέμμα» σε εμπόριο και Fed - Κέρδη +0,75% για Dow Jones, άνοδος +0,62% για S&P 500
Η ΕΚΤ εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020
(upd) Οριακές μεταβολές σημείωσε σήμερα (6/6/2019) η Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα εμπορικά «μέτωπα» που έχει ανοίξει ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 25.732 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,62% στις 2.843 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε +0,53% υψηλότερα, στις 7.615 μονάδες.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ενδέχεται να λάβουν σύντομα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώνονται για την παγκόσμια οικονομία.
Χθες, η Wall Street έκλεισε με σημαντική άνοδο, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αργότερα εντός του έτους, ως «απάντηση» στον αντίκτυπο που έχουν οι εμπορικές εντάσεις στην αμερικανική οικονομία.
Μάλιστα, οι αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από τη Fed τον ερχόμενο Ιούλιο έχουν αυξηθεί στο 72%.
Όσον αφορά τις εμπορικές εντάσεις, παρά τις συνομιλίες που είχαν χθες (5/6) αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Μεξικού, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι «δεν είναι αρκετές», ενώ πρόσθεσε ότι «εάν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία, οι δασμοί στο επίπεδο του 5% θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, με μηνιαίες αυξήσεις όπως έχει προγραμματιστεί».
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι δασμοί 5% στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας σταδιακή αύξηση κάθε μήνα, και αγγίζοντας εν τέλει το 25%.
Από την άλλη πλευρά, οι εμπορικές συνομιλίες της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο έχουν «παγώσει» τις τελευταίες ημέρες, καθώς η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα, χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.
Ο Trump απείλησε μάλιστα την Κίνα με επιπλέον δασμούς 300 δισ. δολ, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι τόσο η Κίνα όσο και το Μεξικό θέλουν να συνάψουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου δήλωσε από την πλευρά του ότι το Πεκίνο θα πρέπει να προχωρήσει στα απαραίτητα αντίμετρα εάν η Ουάσιγκτον κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις και συμπλήρωσε ότι η πίεση των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Εν τω μεταξύ, σημερινά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητες στις 218.000.
Παράλληλα, υποχώρησε τον Απρίλιο του 2019 το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς κατέγραψαν πτώση τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές της χώρας.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 2,1% στα 50,8 δισ. δολ., έναντι των 51,9 δισ. του Μαρτίου (βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων), ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στα 50,4 δισ. δολ.
Οι συνολικές εξαγωγές των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2%., στα 206,8 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 2,2% στα 257,6 δισ. δολ.
Το «επίμαχο» εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε κατά 30% στα 26,9 δισ. δολ., με τις εξαγωγές προς τη χώρα να «βουλιάζουν» σε χαμηλό 9 ετών, ενώ με το Μεξικό υποχώρησε κατά 14% στα 8,2 δισ.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να περιορίζουν τα κέρδη τους μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ εκτίμησε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, υποστήριξε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ακολουθεί ανοδική, αν και με μετριασμένο ρυθμό, πορεία, ενώ εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί χαμηλότερα σε σχέση με το α’ τρίμηνο τόσο στο β’ όσο και στο γ’ τρίμηνο του 2019.
Επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να χρησιμοποιήσει «έκτακτα εργαλεία» εάν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,02% στις 374,01 μονάδες, «σβήνοντας» τα κέρδη άνω του 0,7% που κατέγραφε νωρίτερα.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη γύρισε σε αρνητικό έδαφος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Draghi, κι έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 11.953,14 μονάδες, ενώ πριν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ σημείωνε άνοδο 0,7%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,55% στις 7.259,85 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στο -0,26% και στις 5.278,43 μονάδες.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ενδέχεται να λάβουν σύντομα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώνονται για την παγκόσμια οικονομία.
Οι κεντρικές τράπεζας εξακολουθούν να επηρεάζουν το κλίμα των αγορών παγκοσμίως, με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Redserve, Fed) να παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής.
Χθες, η Wall Street έκλεισε με άνοδο, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αργότερα εντός του έτους, ως «απάντηση» στον αντίκτυπο που έχουν οι εμπορικές εντάσεις στην αμερικανική οικονομία.
Μάλιστα, οι αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από τη Fed τον ερχόμενο Ιούλιο έχουν αυξηθεί στο 72%.
Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,12% κι έκλεισε στις 20.179,50 μονάδες, καθώς Ιταλία και ΕΕ δείχνουν να οδεύουν σε έναν ακόμα γύρο σκληρής αντιπαράθεσης με απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, με τον Draghi να επισημαίνει σήμερα ότι η Ρώμη οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης, αναφορικά τόσο με το χρέος όσο και με το έλλειμμά της, ενώ δεν δίστασε να τονίσει ότι «η ύπαρξη παράλληλων νομισμάτων, οποιασδήποτε μορφής, είναι παράνομη.
Οι δηλώσεις του Draghi άσκησαν πιέσεις στις ιταλικές μετοχές και στα ιταλικά ομόλογα.
Από την άλλη, ανοδικά κινείται το ευρώ μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.
Περί τις 21:00, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,6% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,129 δολ.



Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία κατέγραψαν περαιτέρω άνοδο τον Απρίλιο του 2019, εν μέσω ενισχυμένης ζήτησης από το εξωτερικό.
Οι βιομηχανικές παραγγελίες της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, υποχώρησαν κατά 5,3%.
Νωρίτερα, η Eurostat δημοσίευσε τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στην Ευρωζώνη, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Απριλίου.
Το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018, όταν και είχε αυξηθεί κατά 0,2%, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 1,2%, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό ετήσιας ανόδου με το προηγούμενο τρίμηνο.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Renault διολίσθησε κατά 6,4%, καθώς η Fiat Chrysler Automobiles απέσυρε την προσφορά της για τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω πολιτικών παρεμβάσεων.
Παράλληλα, η μετοχή της Commerzbank υποχώρησε κατά 1,3%, στον απόηχο δημοσιεύματος του «Bloomberg» που ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση διερευνά τη δυνατότητα συγχώνευσης με την ING Groep, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας υψηλών προδιαγραφών ευρωπαϊκός τραπεζικός όμιλος.

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών εντάσεων

Με πτώση έκλεισαν σήμερα οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με την πιθανή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων των ΗΠΑ τόσο με την Κίνα όσο και με το Μεξικό.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,01% και τις 20.774,04 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Rakuten και SoftBank ενισχύθηκαν κατά 4,7% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,26% στις 26.965,28 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 1,17% στις 2.827,80 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο -1,84% και τις 8.584,94 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,50% και τις 10.409,20 μονάδες, καθώς η μετοχή της Taiwan Semiconductor υποχώρησε κατά 1,3%, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 6.383 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης