Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Καμία αλλαγή στα επιτόκια έως και το α' 6μηνο του 2020 - Κατά 10 μ.β. υψηλότερο των πράξεων το επιτόκιο για τα TLTROs

tags :
ΕΚΤ: Καμία αλλαγή στα επιτόκια έως και το α' 6μηνο του 2020 - Κατά 10 μ.β. υψηλότερο των πράξεων το επιτόκιο για τα TLTROs
Τι θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στο Vilnius της Λιθουανίας
(upd)Αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% διατήρησε αντιστοίχως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.
Αναλυτικά οι αποφάσεις:
(1) Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
(2) Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
(3) Όσον αφορά τις λεπτομέρειες διενέργειας της νέας σειράς τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs III), το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο κάθε πράξης θα οριστεί σε επίπεδο κατά 10 μονάδες βάσης υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο που θα εφαρμόζεται στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της αντίστοιχης TLTROs.
Για τράπεζες με αποδεκτές καθαρές χορηγήσεις οι οποίες υπερβαίνουν ένα επίπεδο αναφοράς, το επιτόκιο που θα εφαρμόζεται στις ΣΠΠΜΑ III θα είναι χαμηλότερο, μπορεί μάλιστα να είναι εξίσου χαμηλό με το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων όπως θα διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πράξης, προσαυξημένο κατά 10 μονάδες βάσης.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.30 ώρα Ελλάδος.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Αντιμέτωπη με τον χαμηλό πληθωρισμό και τα μικρά περιθώρια ευελιξίας της πολιτικής των επιτοκίων βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει σήμερα στο Vilnius της Λιθουανίας.
Και όπως αναφέρουν οι αναλυτές, όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη στρατηγική της για έξοδο από τη νομισματική χαλάρωση πριν από ένα χρόνο, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι δώδεκα μήνες αργότερα, ο κόσμος δεν μπορούσε να είναι πιο διαφορετικός.
Η εμπορική διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κινδυνεύει να εκτροχιάσει την οικονομική δραστηριότητα, η Federal Reserve πιθανότατα να μειώσει τα επιτόκια φέτος, ενώ ο πληθωρισμός δεν έχει επιταχυνθεί καθόλου.
Και η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σήμερα, μπορεί να μην είναι ένας παίκτης που θα αλλάξει την πορεία της ευρωζώνης, αλλά θα ρίξει φως στις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών, το γνωστό TLTRO.
Τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος Mario Draghi δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει πώς λειτουργεί η νομισματική πολιτική και πώς έχουν διαμορφωθεί οι οικονομικές προοπτικές κατά τον καθορισμό των όρων για τις στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.
Ουσιαστικά, αυτά τα δάνεια θα πρέπει να κάνουν τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ να δανείζουν περισσότερο στην πραγματική οικονομία.
Έχουν αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τις τράπεζες να τα χρησιμοποιούν.

"Το πιθανό εύρος για το spread (για το αρνητικό επιτόκιο) είναι μεταξύ 0 (μονάδες βάσης) και -40 (μονάδες βάσης)", επισημαίνει ο Dirk Schumacher, της Natixis.
"Ένα μικρό spread  θα σήμαινε ότι τα νέα TLTROs προορίζονταν κατά κύριο λόγο να παράσχουν ένα backstop για τις τράπεζες που μπορεί να έχουν δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση τους στην αγορά.
Ένα υψηλό περιθώριο θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ βλέπει την ανάγκη τόνωσης των τραπεζικών δανείων", πρόσθεσε ο ίδιος.
Ένα άλλο πιθανό μέσο που θα μπορούσε να περιγράψει λεπτομερώς η ΕΚΤ είναι το «κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων».
Πρόκειται για ένα εργαλείο άμβλυνσης μέρους των αρνητικών επιπτώσεων στην κερδοφορία μιας τράπεζας όταν τα επιτόκια είναι κάτω από το μηδέν - όπως είναι σήμερα.
Ουσιαστικά, θα σήμαινε ότι δεν θα έπρεπε όλες οι καταθέσεις μιας τράπεζας να πληρώνουν το αρνητικό επιτόκιο.
Ο Draghi δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου του, ότι ήταν υπό επίσημη εξέταση ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ο κ. Benoît Cœuré, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έχει διατυπώσει τις αντιρρήσεις του.
Εν τω μεταξύ, κάποια μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το τι αναμένει η ΕΚΤ όσον αφορά τον πληθωρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξής της θα έρθει με τη μορφή επικαιροποίησης των προβλέψεων.
"Οι βασικές προβλέψεις πληθωρισμού για τον ΕνΔΤΚ (εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή) φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξες", δήλωσε σε σημείωμα ο Mark Wall της Deutsche Bank.
"Αναμένουμε ότι οι προβλέψεις του 2019 και του 2020 θα αναθεωρηθούν χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 0,1 (εκατοστιαία μονάδα)", πρόσθεσε.
Και φυσικά, υπάρχει και η ημέρα αποχώρησης για το Draghi, η οποία μπορεί να συζητηθεί.
Ποιος θα διαδεχθεί τον Ιταλό οικονομολόγο δεν είναι καθόλου σαφής. Αναμένεται ότι μια σύνοδος κορυφής τον Ιούνιο θα αποφασίσει για όλες τις κενές θέσεις υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες.
Και στην κεντρική τράπεζα υπάρχουν δύο ονόματα, ο François Villeroy de Galhau και ο Benoit Coeuré, αλλά και οι Erkki Liikanen και Olli Rehn, οπως και ο Jens Weidmann της Γερμανίας που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αντικαταστατών.

Σύσταση ΔΝΤ στην ΕΚΤ να διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική, συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, και αναφέρεται στο περιεχόμενο της έκθεσης που θα παρουσιάσει το ΔΝΤ στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα.
Το Ταμείο σκοπεύει επίσης να επαναλάβει τις εκκλήσεις του για αύξηση των δαπανών από τη Γερμανία και άλλες πλεονασματικές χώρες της ευρωζώνης, πιέζοντας παράλληλα την Ιταλία και άλλα κράτη υψηλού χρέους, όπως η Ελλάδα, να δημιουργήσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο εφαρμόζοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτές οι κινήσεις θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί ελαφρώς υποτιμημένη.

Τι ανέφερε από τις 4 Ιουνίου 2019 το www.bankingnews.gr

BofA, Citigroup, Nordea Bank, NatWest, Credit Agricole, Rabobank: Τα ομόλογα στην Ευρωζώνη περιμένουν πολλά από τον Draghi

Νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπουν οι επενδυτές ομολόγων, αναμένοντας από τον επικεφαλής Mario Draghi να ξαναπαίρνει τα "όπλα" του.
Οι προσδοκίες για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου 2019 είναι πλέον μεγάλες.
Και αυτό φαίνεται από την αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων βρίσκονται στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα.
Ειδικότερα, αυτό που αναμένεται από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι περισσότερες λεπτομέρειες για τον τελευταίο γύρο φθηνών τραπεζικών δανείων, γνωστά ως TLTROs, ενώ οι αξιωματούχοι ενδέχεται να χρειαστεί να δηλώσουν ότι σκέφτονται να ασκήσουν ισχυρότερη δράση, όπως ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αναλάβει δράση, δήλωσε ο Jamie Searle, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Citigroup.
"Αυτό βέβαια είναι απίθανο να επιτευχθεί μέσω των TLTRO ή των αλλαγών καθοδήγησης.
Πρέπει να είναι ισχυρότερη και απροσδόκητη, σαν μια υπόδειξη ότι το QE μπορεί να ξαναρχίσει", εκτιμά ο αναλυτής.
Όπως αναφέρει, οι λεπτομέρειες του τρίτου γύρου των τρεχουσών πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, θα καθορίσουν το κόστος το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης μείον 20 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ μπορεί να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη το 2019, ενώ η NatWest Markets αναμένει αναθεώρηση στο 1,2% από 1,1%.
Η άνοδος των ομολόγων της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες έχει επίσης αποφέρει ένα ράλι ανόδου στα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά χρεόγραφα στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ το ευρώ κυμαίνεται κοντά στα πιο αδύναμα επίπεδα από το 2017.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, τα TLTROs είναι απίθανο να έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που είναι ιδιαίτερα bullish στα περιφερειακά ομόλογα.
Η ΕΚΤ θα "επιδιώξει να μειώσει σημαντικά το κίνητρο για εμπορικές συναλλαγές, είτε μέσω ενός επιτοκίου πάνω από το Refi Rate είτε με άλλο τρόπο, όπως τα πολύ αυστηρότερα μέτρα συμμόρφωσης.
Από τη μεριά της, η Nordea Bank θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος ισχυρότερου ευρώ.
Ενώ ο Draghi έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να είναι πιο τολμηρός από την προσδοκία της αγοράς "αυτή τη φορά θα είναι πιο δύσκολο", αναφέρει.
Οι αγορές αναμένουν μια μείωση των επιτοκίων, ενώ οι πολύ αρνητικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ και οι όροι TLTRO-III είναι λιγότερο ελκυστικοί από τους όρους TLTRO-II.
Η Credit Agricole όμως θεωρεί ότι τα θετικά αποτελέσματα από την αποδέσμευση των πράξεων TLTROs θα υπερισχύσουν και το ευρώ θα μπορούσε να επεκτείνει την πρόσφατη ανάκαμψη του.
Τέλος, η Rabobank προειδοποιεί ότι "υπάρχει κίνδυνος η ΕΚΤ να εμφανιστεί επιφυλακτική.
"Η αγορά, όμως, περιμένει πάρα πολλά από αυτήν, και πιθανόν να απογοητευτεί".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης