Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Salvini – Di Maio σε ΕΕ: Είμαστε σε καλό δρόμο - Ναι στο διάλογο, πρώτα οι Ιταλοί - Προειδοποιήσεις από ΕΚΤ, Moody’s, ΔΝΤ

tags :
Μήνυμα Salvini – Di Maio σε ΕΕ: Είμαστε σε καλό δρόμο - Ναι στο διάλογο, πρώτα οι Ιταλοί - Προειδοποιήσεις από ΕΚΤ, Moody’s, ΔΝΤ
Ύστερα από δύο μήνες έντονης αντιπαράθεσης, Salvini και Di Maio συναντήθηκαν και δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσει μπροστά η κυβέρνηση τους
Μέτωπο κατά της ΕΕ συγκροτούν και πάλι οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio, οι οποίοι ύστερα από αρκετές εβδομάδες έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και ανταλλαγής πυρών, έσπασαν τον πάγο, συναντήθηκαν και έστειλαν σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση τους πρέπει να προχωρήσει μπροστά.
Ενδεικτικό της προβληματικής σχέσης που είχε διαμορφωθεί εδώ και περίπου δύο μήνες μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ήταν ότι απέφευγε ο ένας να συναντήσει τον άλλο ακόμα και αν επρόκειτο για δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ τα προγραμματισμένα υπουργικά συμβούλια αναβάλλονταν διαρκώς.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο έφερε πρώτο κόμμα τη Lega του Salvini ανατρέποντας έτσι τους πολιτικούς συσχετισμούς (το Κίνημα των 5 Αστέρων του Di Maio ήταν το πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου του 2018), συνετέλεσε και αυτό στη διατήρηση της έντασης, η οποία αποκλιμακώθηκε με την πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, ο οποίος τους ζήτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει.
Το μήνυμα ελήφθη και Salvini – Di Maio είχαν χθες Πέμπτη 6/6 το βράδυ μια «χρήσιμη, θετική και εγκάρδια», όπως είπαν οι δύο πρωταγωνιστές, συνάντηση διάρκειας μιας ώρας, στο τέλος της οποίας έστειλαν το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει».

Μήνυμα στις Βρυξέλλες, απάντηση στον Dombrovskis

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, Salvini και Di Maio συμφώνησαν σε μια νέα κυβερνητική ατζέντα που προβλέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας και καμία αύξηση φόρων.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έκαναν έναν πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων τους, έθεσαν τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής τους που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και δεσμεύτηκαν για έναν εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ που «θα βάζει στο επίκεντρο ύστερα από χρόνια παθητικών ιταλικών κυβερνήσεων, τους Ιταλούς».
Σε κοινή ανακοίνωση τους μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο αντιπρόεδροι επισημαίνουν ότι «η αύξηση κατά 8% των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ και η μείωση της ανεργίας το α’ τετράμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 μας δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σαφές μήνυμα προς την ΕΕ, η οποία ζητά από την ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθώσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό της για το 2019 και για το 2020, διαφορετικά θα προχωρήσει στην επιβολή πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της Ιταλίας για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου δημόσιου χρέους.
Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis υποστήριξε χθες πως η προσέγγιση της ιταλικής κυβέρνησης δεν λειτούργησε, ότι στην πραγματικότητα καταστρέφει με την πολιτική της την ιταλική οικονομία, ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική διόρθωση του προϋπολογισμού για το 2019 και να αναληφθούν αξιόπιστες δεσμεύσεις για το 2020 ενώ έσπευσε να χαρακτηρίσει εξαιρετικά δαπανηρό το μέτρο του ενιαίου φόρου, το οποίο αποτελεί «σημαία» για τη Lega του Salvini.

Salvini: Θα προσπαθήσουμε να σεβαστούμε τους αριθμούς, δεν αυξάνουμε τους φόρους

«Θα προσπαθήσουμε να σεβαστούμε τους αριθμούς, αλλά δεν θα αυξήσουμε τους φόρους.
Συναντήθηκα για μια ώρα με τον φίλο μου Luigi Di Maio.
Η πολεμική της προεκλογικής περιόδου τελείωσε.
Σας δίνω το λόγο μου ότι θα κάνω τα πάντα προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει, καθώς είναι η μόνη που μπορεί να αλλάξει την χώρα» υποστήριξε μετά τη συνάντηση ο Salvini, ο οποίος διέψευσε ότι θα υπάρξει σήμερα 7/6 το βράδυ συνάντηση κορυφής των τριών με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Conte, αν και δεν απέκλεισε αυτή να συμβεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Σε κάθε περίπτωση το μείζον ζήτημα για την Ιταλία είναι το θέμα της οικονομίας και ο προϋπολογισμός, αν και δεν θα πρέπει να αποκλείονται πολιτικές εξελίξεις ακόμα και εντός του Ιουλίου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Προειδοποιήσεις από ΕΚΤ

Ενδεικτικό του πόσο κρίσιμες και ρευστές είναι οι ισορροπίες όσον αφορά την ιταλική οικονομία δεν είναι μόνο ο κίνδυνος η Κομισιόν να θέσει σε ισχύ τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Ιταλία για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων λόγω του αυξανόμενου δημόσιου χρέους της (θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ).
Χαρακτηριστικές ήταν οι συστάσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ιταλία οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης, αναφορικά τόσο με το χρέος όσο και με το έλλειμμά της, ενώ δεν δίστασε να τονίσει ότι «η ύπαρξη παράλληλων νομισμάτων, οποιασδήποτε μορφής, είναι παράνομη».
«Δεν υπάρχει άλλο νόμισμα από το ευρώ ή εάν υπάρχει είναι ένα… νεκρό νόμισμα» τόνισε ο Draghi αναφέροντας πως το σχέδιο που θα παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση για τη μείωση του χρέους της θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, προσθέτοντας, πάντως, ότι τα εν λόγω σχέδια, κάθε χώρας και όχι μόνο της Ιταλίας, εξετάζονται και αξιολογούνται από την Κομισιόν και όχι από την ΕΚΤ.

Moody’s: Αναξιόπιστη η ιταλική κυβέρνηση – Παράλληλο νόμισμα τα mini - ΒOTs

Άσχημα όμως ήταν τα νέα για τη ιταλική κυβέρνηση και από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Συγκεκριμένα εκτίμησε σε χθεσινή έκθεση της πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι η πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης για έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ το 2019 στερείται αξιοπιστίας.
Με την εκτίμηση αυτή η Moody’s «καίει» την ιταλική κυβέρνηση σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς είναι σε εξέλιξη η αντιπαράθεση Ιταλίας – Κομισιόν με την τελευταία να αξιώνει διορθώσεις στον ιταλικό προϋπολογισμό, με το επιχείρημα ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποτραπεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους.
Σύμφωνα με τη Moody’s το έλλειμμα θα κλείσει στο 2,6% το 2019 και στο 2,7% το 2020.
«Θεωρούμε τον προϋπολογισμό του 2020 ένα σημαντικό βήμα για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας» αναφέρει η Moody’s, η οποία σχολιάζει και τα «mini - ΒOTs», υποστηρίζοντας πως «θα ήταν το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος και την αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη».
Σημειώνεται πως η Moody’s θα επαναξιολογήσει την ιταλική οικονομία στις 6 Σεπτεμβρίου.

Τα σενάρια για παράλληλο νόμισμα

Περαιτέρω ανησυχίες προκαλούν τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τα “mini-Βots”, εν μέσω έντονης διαμάχης με τις Βρυξέλλες για τη δημοσιονομική κατάσταση της γειτονικής μας χώρας.
Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα η ιταλική βουλή ενέκρινε την εισαγωγή των λεγόμενων “mini-Βots”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα.
Την ιδέα έχει στηρίξει κατά καιρούς ο επικεφαλής για τη Lega και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Matteo Salvini, όπως και λοιποί αξιωματούχοι του κόμματός του, όπως σχολιάζουν ξένα μέσα ενημέρωσης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν διαδοθούν τα “mini-Bots” στην οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα και να αρχίσει σταδιακά να αποσχίζεται από την Ευρωζώνη.
Συζητήσεις για τα “mini-bots” έγιναν στην Ιταλία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2018, συμπεριλήφθηκαν και στο πρόγραμμα του συνασπισμού, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση για ένα Italexit.
«Μπορώ να φανταστώ γιατί τώρα επιστρέφουν τα “mini-Bots" , ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», αναφέρει ο οικονομολόγος του Storch Research Institute, Thomas Mayer, σχολιάζοντας μάλιστα ότι εκεί που ο Γιάνης Βαρουφάκης απέτυχε με το παράλληλο νόμισμα που οραματιζόταν, η Ιταλία έχει ετοιμάσει ένα καλύτερο σχέδιο.
«Η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα ήθελα να φανταστούν μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη.
Ο Salvini έχει σήμερα στα χέρια του καλύτερα χαρτιά απ’ ό,τι ο Βαρουφάκης το 2015», λέει, αναφερόμενος στο μέγεθος της ιταλικής οικονομίας.
Βέβαια, δεν είναι σίγουρο κατά πόσον ο Matteo Salvini θα βρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία να τον στηρίξει στο σχέδιο για τη διάδοση των “mini-Bots”.

Προειδοποίηση ΔΝΤ για το ιταλικό χρέος

Αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε πρόσφατα ότι το ιταλικό χρέος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, μαζί με τις εμπορικές εντάσεις και το σκληρό Brexit, δήλωσε πηγή της ΕΕ στο Reuters.
Το ΔΝΤ αναμένεται να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, κατά την παρουσίαση της έκθεσής του για την Ευρωζώνη, την οποία θα παρουσιάσει η γενική διευθύντρια του Ταμείου Christine Lagarde στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης