Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

NBG Securities: Αυξάνει κατά 6% τις τιμές στόχους των ελληνικών μετοχών λόγω… ομολόγων

tags :
NBG Securities: Αυξάνει κατά 6% τις τιμές στόχους των ελληνικών μετοχών λόγω… ομολόγων
Ο κίνδυνος χώρας έχει μειωθεί, επισημαίνει η NBG Securities
Τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών στην Ελλάδα, τα οποία προκάλεσαν και την προκήρυξη γενικών εκλογών, διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στο Χρηματιστήριο Αθηνών: στις 9 ημέρες που πέρασαν έκτοτε, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση 12%, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να αυξάνεται στα 141 εκατ. ευρώ, έναντι 50 εκατ. ευρώ μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Αυτό διαπιστώνει η NBG Securities στη σημερινή, 7 Ιουνίου 2019, 2σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Momentum remains strong – We lower our country risk assumption" (Η τάση παραμένει ισχυρή - Μειώνουμε την εκτίμηση για το ρίσκο χώρας), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, και στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων και η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων στο 2,88%, ή 311 μονάδες βάσης το spread με τα γερμανικά ομόλογα, και των ελληνικών 5ετών στο 1,75%.
Με αυτόν τον τρόπο, και μετά από δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές φέτος, δημιουργείται ένα σημαντικό ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας για τουλάχιστον 2 ακόμα χρόνια.
Εκτός από το θετικό κλίμα, σε αυτό το εξαιρετικά χαμηλό επιτοκιακά ευρωπαϊκό περιβάλλον, οι επενδυτές φαίνονται πρόθυμοι να αποδεχθούν τον πρόσθετο κίνδυνο χώρας με σχετικά υψηλότερο premium ρευστότητας προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερη απόδοση, δημιουργώντας μια τεχνική ζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με την NBG Securities το επόμενο ορόσημο είναι οι γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, τα αποτελέσματα των οποίων, με την παραδοχή μιας ισχυρής νέας κυβέρνησης, θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την εφαρμογή της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής και τη συνέχιση των
μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης της ΕΚ έχουν ενδείξεις κόπωσης.
Οι κυριότεροι κίνδυνοι για τη συνέχιση της πορείας περιλαμβάνουν την πολιτική αστάθεια και την επακόλουθη ανάκληση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και την εμφάνιση δημοσιονομικών αποκλίσεων σε περίπτωση αποδυνάμωσης της συμμόρφωσης και / ή το υψηλότερο από το τρέχον-αναμενόμενο κόστος των φορολογικών μέτρων που εφαρμόστηκαν το 2019.

Η οικονομία βελτιώνεται - Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί

Η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση το α 'τρίμηνο του 2019, αυξημένη από την κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα (+ 0,8% ετησίως και + 7,9% ετησίως αντίστοιχα).
Οι ιδιωτικές δαπάνες αναμένεται να αποκτήσουν πρόσθετη ώθηση κατά τη διάρκεια του 2019, με τη στήριξη των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, οδηγώντας σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2%, υποθέτοντας φυσικά την ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης (ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ) και του μέτρια θετικού τουρισμού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% και το 2019 και το 2020.
Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στις 100,8 μονάδες τον Μάιο και παραμένει θετικό, ενώ ο PMI (Markit) ανήλθε στις 54,2 μονάδες τον Μάιο, διευρύνοντας την επέκτασή του την τελευταία διετία.
Στο φορολογικό τομέα, η τρίτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης για την Ελλάδα προειδοποιεί ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια δέσμη μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων που εκτιμάται ότι θα έχουν ένα δημοσιονομικό κόστος μεγαλύτερο του 1% του ΑΕΠ το 2019 και μετά, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο στόχος του πλεονάσματος είναι 3,5%.
Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η κατάσταση συνεχίζει να βελτιώνεται, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.
Σε γενικές γραμμές, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική συγκυρία, όπου απαιτούνται σημαντικές πολιτικές επιλογές για την επίτευξη μόνιμης και διαρκούς οικονομικής ανάκαμψης.
Επίσης, ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και ότι η συνέπεια ορισμένων δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί δεν διασφαλίζεται.

Ο κίνδυνος χώρας έχει μειωθεί - Αύξηση των τιμών στόχων

Η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ευχαρίστησε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ενίσχυσε την ορμή που είχε από την αρχή του έτους.
Η βελτίωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και η πολιτική σταθερότητα βελτίωσαν την εμπιστοσύνη στα οικονομικά και επιχειρηματικά μέτωπα, ενισχύοντας επίσης το ενδιαφέρον για εγχώριες μετοχές.
Έτσι, η NBG Securities μειώνει συντηρητικά τον κίνδυνο χώρας δεδομένου του σημερινού επιπέδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, εφαρμόζοντας ένα ποσοστό άνευ κινδύνου 4% (έναντι 4,5%) για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι τιμές-στόχοι μας αυξάνονται κατά μέσο όρο 6%, γεγονός που υποδηλώνει ανοδική πορεία 19% από τα τρέχοντα επίπεδα.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης