Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Σε κρίση πλέον οι παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις - Πρέπει να επανεξετάσουμε τον ρόλο του δολαρίου

tags :
Putin: Σε κρίση πλέον οι παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις - Πρέπει να επανεξετάσουμε τον ρόλο του δολαρίου
Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι ο ρόλο του δολαρίου πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς έχει γίνει πλέον ένα «εργαλείο πίεσης»
Στο γεγονός ότι οι παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις βρίσκονται πλέονα σε «κατάσταση κρίσης» αναφέρθηκε σήμερα (7/6) ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, μέσω ομιλίας του που πραγματοποίησε στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο ρόλος του αμερικανικού δολαρίου πρέπει πλέον να επανεξεταστεί.
Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «το υφιστάμενο μοντέλο των παγκόσμιων οικονομικών σχέσεων βρίσκεται πλέον σε κατάσταση κρίσης», προσθέτοντας ότι «μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από δέκα χρόνια, τα συμπτώματα απομακρύνθηκαν αλλά η ποσοστική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες δεν αντιμετώπισε ποτέ την ουσία των προβλημάτων».
«Οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν σήμερα ένα πολύ μεγαλύτερη τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας απ' ότι πριν από δέκα χρόνια», τόνισε ο κ. Putin, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η παγκοσμιοποίηση, ως μοντέλο παγκόσμιας ανάπτυξης, έγινε με τον χρόνο όλο και λιγότερη συναφής».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε ότι «οι νέες, αναδυόμενες οικονομίες έχουν επίσης τα συμφέροντά τους και τις στάσεις τους, γεγονός που οδήγησε σε νέα φιλοδοξία της Δύσης να διατηρήσει την κυριαρχία της, καθώς απομακρύνεται από το ελεύθερο εμπόριο που προώθησε και επικεντρώνεται στους εμπορικούς πολέμους και τις κυρώσεις».
«Ο ρόλος του αμερικανικού δολαρίου πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς έχει γίνει ένα εργαλείο πίεσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Vladimir Puti, προσθέτοντας ότι «ο ρόλος των διεθνών οικονομικών θεσμών πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη».
Ο Ρώσος πρόεδρος άσκησε επίσης κριτική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της κινεζικής Huawei, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τέτοιου είδους κινήσεις θα οδηγήσουν σε «παγκόσμια ανισότητα» και σε έναν «τεχνολογικό πόλεμο», καθώς η Ουάσιγκτον επιχειρεί να «εξαπλώσει τη δικαιοδοσία της» σε όλο τον κόσμο.
«Το μοντέλο κυριαρχίας που προωθείται από τις ΗΠΑ οδηγσεί σε ατελείωτες συγκρούσεις, εμπορικούς πολέμους και άλλες διαμάχες», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να φέρει τις χώρες κοντά και να μην προκαλεί διαμάχες, καθώς η νέα ψηφιακή οικονομία και ο τομέας της πλοροφρίας πρέπει να είναι παγκόσμια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης